Šopavasar Daugavā gaidāms krietni augstāks ūdens līmenis nekā pēdējos divos gados
2013. gadā Daugavā bija tik daudz ūdens, ka vietām applūda arī dažādas sauszemes teritorijas.
Novadu ziņas
2016. gada 17. janvāris, 12:26

Šopavasar Daugavā gaidāms krietni augstāks ūdens līmenis nekā pēdējos divos gados

Jauns.lv

Sasnigušā sniega dēļ šopavasar Daugavā gaidāms krietni augstāks ūdens līmenis nekā iepriekšējos divos gados, liecina meteoroloģiskā informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

2014. un 2015.gada pavasarī sniega trūkuma dēļ Daugavā būtībā nebija palu, turpretī 2013.gada aprīlis atnesa lielus plūdus, Pļaviņās tika sasniegts augstākais ūdens līmenis novērojumu vēsturē. Topavasar arī Ogres upe izraisīja vēsturisku plūdus.

Maksimālais ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils 2014. un 2015.gada pirmajos mēnešos bija attiecīgi 267 un 237 centimetri - pretstatā nepilniem astoņiem metriem 2013.gada aprīlī. Pēdējo divu gadu zemā ūdens līmeņa dēļ valsts budžetā nav ienākuši vairāki miljoni eiro, jo krasi samazinājies hidroelektrostacijās saražotās elektroenerģijas apjoms.

Šoziem Daugavas baseinā izveidojusies liela sniega sega, kas saglabāsies vismaz līdz februārim, tāpēc līdz ar silta laika iestāšanos gaidāms būtisks ūdens līmeņa kāpums.

Lai gan Latgalē sniega segas biezums nepārsniedz 17 centimetru, Daugavas baseinā Baltkrievijā un Krievijā ir līdz 40 centimetriem dziļš sniegs.

Strauja atkušņa gadījumā iespējama mazāko upju pārplūšana Kurzemē un Vidzemē - reģionos, kur patlaban izveidojusies bieza sniega sega. Šogad plūdu risks gan nav tik liels kā 2010.-2013.gadā, jo sniega sega ir irdena un nesatur tik daudz ūdens kā dažos iepriekšējos gados.

BNS/Foto: Ieva Čīka/LETA