Mākslinieču pāris Ingūna Skuja un Melisa Breidena kļuvušas par Aizkraukles novada Goda pilsonēm
Ingūna un Melisa ir pāris gan mākslā, gan dzīvē. Jau vairāk nekā 20 gadus kopā strādājot, viņas ir pazīstamas visā pasaulē kā mākslinieces-keramiķes un zīmola "Skuja Braden" ekstravaganta un brīva radoša gara tandēms.
Novadu ziņas
2016. gada 17. janvāris, 17:17

Mākslinieču pāris Ingūna Skuja un Melisa Breidena kļuvušas par Aizkraukles novada Goda pilsonēm

Jauns.lv

Keramiķes un porcelāna mākslas meistares latviete Ingūna Skuja un amerikāniete Melisa Breidena, kuras dzīvo Latvijā, janvārī saņēmušas goda nosaukumu "Aizkraukles novada Goda pilsone", informē Aizkraukles novada pašvaldībā.

Goda nosaukums "Aizkraukles novada Goda pilsonis" ir augstākais novada pašvaldības apbalvojums, un to abas zīmola "Skuja Braden" mākslinieces saņēma saistībā ar Aizkraukles dibināšanas 49.gadadienu par ieguldījumu mākslā, novada kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanā un Aizkraukles vārda popularizēšanā Latvijā un pasaulē.

Nosaukuma "Goda pilsonis" saņemšanas brīdī mākslinieces paudušas, ka šo titulu noteikti būtu pelnījusi medicīnas māsa Melita Strazdiņa, kura arī bija izvirzīto pretendentu vidū, un lūdza nodot viņai personīgu dāvanu - porcelāna Žēlsirdības dievieti.

Ingūna Skuja dzimusi Aizkrauklē, viņas vārds par Latvijas keramikas zīmolu kļuvis 90.gados. Deviņdesmito gadu beigās viņa sāka sadarbību ar mākslinieci Melisu Breidenu no Kalifornijas Amerikas Savienotajās Valstīs.

Kopš 2014.gada Skuja strādā arī Aizkraukles Mākslas skolā par pedagoģi, ieguldot nozīmīgu darbu mūsu jauno mākslinieku izaugsmes procesā.

Jau vairāk nekā 20 gadus kopā strādājot, viņas ir pazīstamas visā pasaulē kā mākslinieces-keramiķes un zīmola "Skuja Braden" ekstravaganta un brīva radoša gara tandēms. Mākslā skartās tēmas ir sociāli un politiski mūsdienīgas, par savām Goda pilsonēm vēsta pašvaldība.

Māksliniecēm Aizkraukles Vēstures un mākslas muzejā ir bijušas trīs izstādes. Pagājušā gada 26.jūnijā tika atklāta Ingūnas Skujas 50 gadu jubilejai veltīta izstāde "Mana jubileja", kurā bija lielformāta šķīvji ar Latvijā populāru personību portretiem, kas izraisīja lielu interesi sabiedrībā.

Pērn mākslinieces piedalījās Starptautiskajā keramikas simpozijā Čančuņas pilsētā Ķīnā. 2012.gadā mākslinieču darbi tika eksponēti mežģīņu muzejā novada sadraudzības pilsētā Kiškunhalašā Ungārijā, kur porcelāna mākslas darbi reprezentēja Aizkraukles novadu.

Mākslinieces ir saņēmušas keramikas aprindās augsti novērtēto Īrijas Galvejas Nacionālās universitātes Keramikas Izglītības balvu, kuru ik gadu piešķir kādam no pasaulē slaveniem māksliniekiem.

Pērn ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu īstenoti trīs ar zīmolu "Skuja Braden" saistītie projekti - Ingūnas un Melisas darbu izstāžu sarīkošana desmit dažādās Latvijas vietās, izstādes "Rotko centrā", "Rīgas biržā", galerijā "Bastejs", Rīgas Porcelāna muzejā un citur.

Aizkrauklietes Ingūnas Skujas un kalifornietes Melisas Breidenas zīmola "Skuja Braden" darbi atrodas daudzos pasaules muzejos un privātajās mākslas kolekcijās.

LETA/ Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva, publicitātes materiāli