112
2016. gada 17. janvāris, 23:15

Iespējams, "Trasta komercbanka" valdes loceklis Ziemelis īstenojis naudas atmazgāšanas shēmas

Jauns.lv

Iespējams, AS "Trasta komercbanka" valdes loceklis Viktors Ziemelis bijis tas, kurš īstenojis un vadījis naudas atmazgāšanas shēmas bankā, jo pie viņa šonedēļ Ekonomikas policija veikusi kratīšanu un no amata bankā viņš ir atstādināts, šodien vēsta LTV raidījums "de facto".

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā 17.decembrī bankas biroja ēkā Rīgā, Palasta ielā 1, Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) speciālisti par noziedzīgu līdzekļu legalizēšanu aizturēja divus bankas darbiniekus un veica kratīšanas darba vietā.

Šodien raidījums vēsta, ka kratīšanas "Trasta komercbankā" bija saistītas ar naudas atmazgāšanas shēmu Krievijā par rubļiem iepērkot vērtspapīrus un nekavējoties tos pārdodot caur Eiropas bankām, tā klientu naudai palīdzot nogult ofšoros. Tādu pašu shēmu ASV banku uzraugi izmeklē attiecībā pret "Deutsche bank", pērnajā oktobrī izraisot starptautisku skandālu.

Latvijas izmeklētājiem ir aizdomas, ka Latvijā shēmas īstenotājs bijis bankas valdes loceklis Ziemelis, pie kura šonedēļ veikta kratīšana un viņš atstādināts no amata, vēsta raidījums. Fakts, ka tiesneši sankcionējuši vairākas kratīšanas un vēl iepriekš - noklausīšanos vairāku mēnešu garumā, apliecina, ka pierādījumu bāze, iespējams, ir pārliecinoša.

"Ir inkriminēts viens Krimināllikuma pants, tas ir, 195.panta 3.daļa - noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija. Protams, šajā lietā ir tiesiskās palīdzības lūgumi un būs tiesiskās palīdzības lūgumi, kas arī nedaudz izmeklēšanas termiņu pagarina," saka Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietniece Ilze Sokolovska.

"Trasta komercbanka apstiprina faktu, ka bankas telpās tika veiktas procesuālās darbības. Attiecībā uz kratīšanām bankas Valdes locekļa Viktora Ziemeļa dzīves vietā, banka šo informāciju nevar apstiprināt vai komentēt. Banka var apstiprināt, ka viņš tika izsaukts sniegt liecības policijai," teikts bankas atbildē raidījumam.

LETA