Latvija veiks 50 tūkstošu eiro lielu iemaksu Sīrijas bēgļu palīdzības fondā
Ārlietu ministrija (ĀM) norāda, ka humanitārā situācija reģionā kļūst arvien dramatiskāka un Sīrijā, kā arī ārpus tās esošajās bēgļu nometnēs trūkst pirmās nepieciešamības preču.
Politika
2016. gada 18. janvāris, 14:53

Latvija veiks 50 tūkstošu eiro lielu iemaksu Sīrijas bēgļu palīdzības fondā

Jauns.lv

Latvija veiks iemaksu 50 tūkstošu eiro apmērā ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos Reģionālā reaģēšanas plāna palīdzības fondā Sīrijas bēgļiem (UN High Commissioner for Refugees – UNHCR), liecina likumprojekts, kuru otrdien, 19.janvārī, skatīs valdība.

Ārlietu ministrija (ĀM) norāda, ka humanitārā situācija reģionā kļūst arvien dramatiskāka un Sīrijā, kā arī ārpus tās esošajās bēgļu nometnēs trūkst pirmās nepieciešamības preču. Paralēli politiskajam risinājumam, nepieciešams arī sniegt finansiālu atbalstu Sīrijas krīzē cietušajiem, tostarp bēgļiem un pārvietotām personām. 12.janvārī ANO aģentūras ir nākušas klajā ar lūgumu piešķirt tām papildus 7,73 miljardus ASV dolāru (7,13 miljardus eiro) humanitāro operāciju finansēšanai Sīrijā un kaimiņvalstīs.

Savukārt 4.februārī Londonā plānotā jau ceturtā donoru konference "Supporting Syria and the region" ("Atbalsts Sīrijai un reģionam"), kas būs būtiska starptautiskā finansiālā atbalsta nodrošināšanai.

Konferences mērķi ir - nodrošināt finansējumu līdz pat 2020.gadam; līdz 2016./2017.mācību gada sākumam nodrošināt visiem bēgļu bērniem vietu skolā; nodrošināt bēgļu uzņemošās valstis, lai bēgļiem radītu ekonomiskās iespējas un darbavietas; aizsargāt konfliktā cietušos civiliedzīvotājus, tostarp rūpējoties par veselības aprūpi un izglītību tiem, kas palikuši Sīrijā.

ĀM norāda, ka konference būs kā diskusiju forums ilgtermiņa stratēģijai, lai tiktu galā ar šo humanitāro krīzi. Atbalsts nepieciešams gan Sīrijā dzīvojošajiem, gan bēgļu nometnēs dzīvojošajiem sīriešiem, gan kaimiņvalstīm (Libāna, Jordānija, Turcija, Ēģipte), uz kurām bēgļu gaitās devušies vairāk nekā 4,3 miljoni sīriešu.

Ministrija atgādina, ka 2015.gadā Latvijas iemaksa 50 tūkstošu eiro apmērā veikta Eiropas Savienības Reģionālajā ieguldījumu fondā reaģēšanai uz krīzi Sīrijā ("Madad" fonds), 50 tūkstošu eiro apmērā Pasaules Pārtikas programmas fondā ar mērķprogrammu Sīrijas bēgļu atbalstam reģionā, kā arī 50 tūkstošu eiro apmērā Kuveitā ANO un Kuveitas organizētajā donoru konferencē "Kuveita III" ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos Reģionālā reaģēšanas plāna palīdzības fondā.

Savukārt 2013.gadā Latvijas iemaksa 50 tūkstošu eiro apmērā veikta ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos Reģionālā reaģēšanas plāna palīdzības fondā, bet 2012.gadā Latvijas iemaksa 43 tūkstošu eiro (30 221 latu) apmērā veikta ANO Humānās palīdzības koordinācijas centra Sīrijas ārkārtas palīdzības fondā.

Latvijai ir nepieciešams sniegt finansiālu atbalstu līdz 4.februāra konferencei Londonā, veicot iemaksu 50 tūkstošu eiro apmērā Apvienoto Nāciju Organizācijas Augstā komisāra bēgļu jautājumos Reģionālā reaģēšanas plāna palīdzības fondā Sīrijas bēgļiem (UN High Commissioner for Refugees – UNHCR). Tādējādi Latvija demonstrēs solidaritāti ar Sīrijas krīzē cietušajiem un apliecinās atbildīgas valsts tēlu Eiropas Savienības un starptautisko organizāciju ietvaros, uzsver ĀM.

Finanšu līdzekļus iemaksai fondā plānots rast no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

BNS/Foto: AFP/LETA