Viņķele: "Kučinskim būs jāmeklē kompromisi attiecībā uz ministru posteņu sadali"
Viņķele atturējās prognozēt, cik ilgi varētu ieilgt jaunās valdības veidošana.
Politika
2016. gada 18. janvāris, 18:21

Viņķele: "Kučinskim būs jāmeklē kompromisi attiecībā uz ministru posteņu sadali"

Jauns.lv

Attiecībā uz ministru portfeļu sadali jaunajā valdībā premjera amata kandidātam Mārim Kučinskim (ZZS) būs jāmeklē kompromisi, sacīja partiju "Vienotība" pārstāvošā Saeimas deputāte Ilze Viņķele.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa norādīja, ka šobrīd attiecībā uz ministriju sadalījumu savu vēlmju sarakstus ir iesniegusi gan "Vienotība", gan NA, un Kučinska uzdevums būs atrast kompromisu.

Viņķele atturējās prognozēt, cik ilgi varētu ieilgt jaunās valdības veidošana. Vienlaikus viņa norādīja, ka pirmdien notikušās tikšanās laikā starp "Vienotību" un Kučinski pārstāvēts ticis visas frakcijas, nevis tikai kāda atsevišķa bloka viedoklis.

Jau ziņots, ka partija "Vienotība" nākamajā valdībā vēlas pārraudzīt sešas ministrijas - Ārlietu ministriju (ĀM), Iekšlietu ministriju (IeM), Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), Satiksmes ministriju (SM), Tieslietu ministriju (TM) un Ekonomikas ministriju (EM), to žurnālistiem sacīja "Vienotības" valdes un Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

"Vienotībai" pirmdien norisinājās pirmās oficiālās sarunas ar premjera amata kandidātu Kučinski par nākamās valdības veidošanu.

""Vienotība" premjera amata kandidātam apliecināja to, ka vēlas strādāt valdībā, ka vēlas, lai tiktu izveidota ilgtspējīga koalīcija, kura varētu nostrādāt atlikušos trīs gadus. Sagaidīja no premjera kandidāta līdzvērtīgu un taisnīgu piedāvājumu. Tā kā piedāvājums izteikts netika un mums nesaprotamu iemeslu pēc nākamās sarunas ir noliktas tikai pēc nedēļas, sarunu lielākā daļa norisinājās par darāmajiem darbiem," pauda Āboltiņa.

Politiķe paskaidroja, ka līdzvērtīgs piedāvājums nozīmē, ka kāds no koalīcijas partneriem ar kaut ko ir apmierināts, bet kaut ko arī neiegūst. Pēc "Vienotības" domām, amatu sadalījumam nākamajā valdībā skaitliski jābūt tādam pašam, kā šobrīd - "Vienotībai" seši portfeļi, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) - pieci, bet Nacionālajai apvienībai (NA) - četri.

"Vienotība" vēlas pārraudzīt ĀM, IeM, IZM, SM, TM un EM.

Jau ziņots, ka Kučinskis pirmdien tikšanās laikā ar "Vienotība" ir guvis pārliecību par to, ka partija vēlas palikt esošajā koalīcijā un ir gatava strādāt valdībā.

"Es esmu gandarīts, ka mēs šajā pusotras stundas garajā sarunā sapratām, ka ir abpusēja vēlme strādāt šādā koalīcijā, kāda [tā] ir," pēc tikšanās žurnālistiem sacīja Kučinskis.

Politiķis reizē "Vienotībai" uzsvēris, ka nav gatavs lūgties partijai. "Ja kaut kur kādam ir uzskats, ka vienas partijas ministrs tiek labāk galā par otru, tad tas ir jautājums par ko tālāk arī diskutēt. Mums ir nepieciešams būt trijiem līdzvērtīgiem partneriem un domāt par valsts attīstību," viņš teica.

Pēc Kučinska vārdiem, sarunas laikā gūta pārliecība, ka abiem politiskajiem spēkiem ir vienota izpratne gan par iekšpolitikas, gan par ārpolitikas jautājumiem.

Premjera amata kandidāts prognozēja, ka piektdien varētu tikt iezīmēts kopīgais partiju redzējums par prioritātēm nākamajā valdībā. Viņš pieļāva, ka varētu nākties pieņemt daudzas izšķiršanās. Nākamā tikšanās ar "Vienotību" plānota 25.janvārī.

Uz jautājumu, vai "Vienotība" uzstāja arī uz "sarkanajām līnijām" ministriju sadalē, Kučinskis atbildēja noraidoši, piebilstot, ka par tām viņš tikai izlasa presē.

""Vienotībai", protams, ir sava izpratne par taisnīgumu, kādai ir jābūt sadalei. Šobrīd es to pieņemu, sāksies nākamās diskusijas. Šobrīd nekas nevienam netiek solīts, nekas atrauts," viņš teica.

Kučinskis no "Vienotības" biedru teiktā sapratis, ka partija savā pārziņā vēlas sešas ministrijas, tomēr neatklāja, kuras tās ir.

"Es nebiju šodien gatavs nākt un kaut ko piedāvāt. Strādāsim ar argumentiem. Ja kaut kur viņiem ir taisnība, es vienmēr esmu bijis saprātīgs un piekāpies, bet šobrīd man nešķiet, ka ir pilnībā ir jāpieņem viss, ko katrs partneris saka," pauda premjera amata kandidāts.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents rīkojumu par Kučinska aicināšanu sastādīt Ministru kabinetu izdeva trešdien, 13. janvārī.

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA