Tuvinieki atklāj, kur tiks izlietota Vaišļas sirdij saziedotā nauda
Vaišļam saziedoto naudu novirzīs smagi slimu bērnu ārstēšanai - tā tiks labdarībai līdz pēdējam centam.
Sabiedrība
2016. gada 19. janvāris, 08:09

Tuvinieki atklāj, kur tiks izlietota Vaišļas sirdij saziedotā nauda

Jauns.lv

Jāni Vaišļu varēja glābt tikai jauna sirds un šim nolūkam bija nepieciešama steidzama sirds transplantācija. Lai to īstenotu, bija nepieciešami 120 000 eiro. Jāņa draugi vērsās pēc palīdzības pie sabiedrības un divās dienās nepieciešamā summa tika savākta. Tomēr daudziem nenovīdīgajiem uz mēles bija jautājums - kur gan palika saziedotā nauda? Skaidro žurnāls "Kas Jauns".

Diemžēl tā nespēja glābt Jāni – viņš nomira, tā arī nesagaidot atbilstošu sirds donoru. Un, kaut arī ziedojumi neizglāba dzīvību, tomēr tie Jānim ļāva dzīves pēdējās nedēļas pavadīt ar apziņu, ka viņš draugiem un arī plašākai sabiedrībai ir vajadzīgs un mīlēts. Kur paliks saziedotā nauda?

Fonda Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta žurnālu "Kas Jauns" informē, ka kopā saziedots 120 000 eiro, no tiem 98 680 eiro un 13 centi uz Ziedot.lv kontu, bet pārējo trūkstošo summu sarūpēja Jāņa Vaišļas draugi - Māris Gailis un citi.

“No saziedotās naudas vispirms tiek segti izdevumi par aviobiļetēm uz Minsku un rēķins no Minskas klīnikas, uz kuru devās Jānis, aviobiļetes uz Berlīni, Berlīnes klīnikas izdevumi, Jāņa mirstīgo atlieku repatriācijas izdevumi no Vācijas uz Latviju, kā arī bēru izdevumi. Ziedot.lv līdz 15. janvārim bija saņēmusi rēķinus tikai par Minskas izdevumiem un avio, kas ir 1475. 48 eiro. Pārējie rēķini tiks saņemti un apmaksāti tuvāko divu nedēļu laikā. Tad būs zināma atlikusi summa un pieņemts lēmums par tās tālāko likteni. Savukārt tie ziedotāji, kuri nevēlas, ka Jānim domātā nauda tiek novirzīta palīdzībai citiem cilvēkiem, var mēneša laikā iesniegt Ziedot.lv iesniegumu par naudas atgriešanu. Nauda tiks atdošanu no neizlietotā ziedojuma daļas, proporcionāli ziedojumam,” informē Rūta Dimanta.

Tikmēr Jāņa Vaišļas ģimene kopā ar fondu Ziedot.lv jau praktiski izlēmuši, kur tiks novirzīta saziedotā nauda, kas būs atlikusi pēc izmaksu segšanas. Un ar šo naudu tiks glābta vairāku cilvēku dzīvība, kā arī daudziem jo daudziem bērniem nodrošināta spēja staigāt! Lūk, kur tiks novirzīta saziedotā nauda:

*18 gadīgam jaunietim ortopēdiskai operācijai Minhenē. Ar iepriekšējām operācijām puisis no stāvokļa, kad staigāt iespējams bija tikai tupus stāvoklī, piecelts kājās. Taču labajā kājā veidojas deformācija, kas jāoperē, lai nezaudētu iepriekš sasniegto. Operācijai pietrūkst 13 737 eiro.

*33 gadus jaunai sievietei, trīsgadīga bērniņa māmiņai, kura slimo ar C-hepatītu, kas strauji progresē. Viņai zālēm pietrūkst 25 693,69 eiro. Lai arī no šī gada valsts daļai pacientu kompensē C-hepatīta zāles, taču viņas gadījumā kompensācija pienāksies tikai tad, kas slimība sasniegs F3 vai F4 aknu bojājumu pakāpi. Diemžēl tas šai sievietei var beigties ar nāvi, tāpēc steidzami nepieciešams iegādāties dārgās zāles.

*Īpašas vingrošanas sistēmas TheraSuit kabinetam rehabilitācijas centrā "Poga", kur gadā palīdzību varēs saņemt 140 bērni. TheraSuit ir ASV patentēta sistēma, kas palīdz bērniem ar kustību traucējumiem iegūt spēju staigāt. Kaut arī viena šāda sistēma Pogā jau ir, taču pieprasījums pēc tās ir tik liels, ka rehabilitācijas centrs ir izmisumā, kuram bērnam atteikt, bet kuram piedāvāt palīdzību. Lai šo problēmu atrisinātu, nepieciešams iegādāties vēl vienu TheraSuit sistēmu. Tam pietrūkst 45 000 eiro, ko nu segs ar Jānim Vaišļam saziedoto naudu, bet aprīkoto kabinetu ierosināts nosaukt par Ceļotāja kabinetu, kā piemiņai par Jāni.

*Savukārt tā summa, ko ziedoja Māris Gailis ar draugiem, tiks noguldīta Jāņa Vaišļas deviņgadīgās meitas Zanes izglītības fondā.

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders/ No "Izdevniecības Rīgas Viļņi" arhīva