Politika
2016. gada 19. janvāris, 22:42

Joprojām daudz neskaidrību par ministru krēsliem jaunajā valdībā

Jauns.lv

Pašlaik vēl ir daudz neskaidrību par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā, un politiķi neprognozē ātru vienošanos šajā jautājumā.

Līdz šim koalīcijas partijas publiski paudušas savas vēlmes attiecībā uz nozarēm, kuras tās vēlas pārraudzīt. Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) jaunajā valdībā savā pārziņā vēlētos Finanšu ministriju (FM), Zemkopības ministriju (ZM), Aizsardzības ministriju (AM), Satiksmes ministriju (SM) un Veselības ministriju (VM).

Arī "Vienotība" paudusi vēlmi vadīt SM, kā arī Ārlietu ministriju (ĀM), Iekšlietu ministriju (IeM), Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), Tieslietu ministriju (TM) un Ekonomikas ministriju (EM). Savukārt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) gribētu saglabāt pārraudzību par tās pārziņā jau esošajām ministrijām - TM, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), Kultūras ministriju (KM), kā arī Saeimas priekšsēdētāja amatu.

Jau iepriekš tika pausts, ka sīvākā cīņa, veidojot valdību, būs tieši par SM un, iespējams, VARAM. Tomēr pašlaik "Vienotība" oficiāli nepiesaka vēlmi vadīt VARAM. Savukārt jautājumā par SM abas partijas piekāpties pagaidām neplānojot, liecina politiķu neoficiālie izteikumi. ZZS kandidāts satiksmes ministra amatam būtu pašreizējais labklājības ministrs Uldis Augulis (ZSS), savukārt "Vienotība" savu kandidātu vēl oficiāli neatklāj. Atsevišķi "Vienotības" politiķi gan neoficiāli norādīja, ka neizslēdz šim amatam apspriest pašreizējā finanšu ministra Jāņa Reira (V) kandidatūru, savukārt premjeram amata kandidāts Māris Kučinskis (ZZS) publiski paudis, ka Reirs varētu būt labs labklājības ministrs.

Pašlaik lielāka skaidrība ir par vairāku citu ministru amata kandidātiem - finanšu ministra amata pienākumus varētu uzņemties pašreizējā ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), zemkopības ministra pienākumus turpinātu pildīt Jānis Dūklavs (ZZS), darbu turpināt varētu arī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

VL-TB/LNNK uzstāj, ka darbs jāturpina arī tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam. Neoficiāli tiek minēts, ka nacionālā apvienība vēloties uzņemties nevis četrus amatus, ieskaitot Saeimas priekšsēdētāju, bet gan piecus. Tāpat neoficiāli tiek minēts, ka deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) vēlētos uzņemties labklājības ministra pienākumus.

IZM pārraudzība varētu būt tā dēvētā "Vienotības" sešinieka interese, un kontekstā ar šo ministriju tiek minēts grupas līderes Ilzes Viņķeles (V) vārds, tomēr pašlaik nav zināms, vai par to tiks panākta vienošanās.

Līdz šim Kučinskis nav paudis savu piedāvājumu par atbildības jomu sadalījumu, tomēr ceturtdien, 21.janvārī, tiekoties ar "Vienotību", viņš varētu nākt klajā ar savu piedāvājumu. Pašlaik izskan, ka Kučinskis varētu piedāvāt jau publiski izskanējušo ministru sadalījumu. Proti, ZZS - FM, ZM, SM, VM un AM, "Vienotībai" - ĀM, IeM, LM, IZM, EM, bet VL-TB/LNNK - TM, VARAM, KM un Saeimas priekšsēdētāja amats. Ministriju piedāvājums gan vēl varētu mainīties, jo to plānots apspriest ZZS frakcijas sēdē trešdien, 21.janvārī.

Savukārt "Vienotība" jau iepriekš pauda, ka šajā valdībā, līdzīgi kā iepriekš, būtu jāpieturas pēc atbildības jomu sadalījuma pēc frakcijas lieluma, proti, "Vienotībai" būtu sešas atbildības jomas, ZZS - piecas, bet nacionālajai apvienībai - četras, ieskaitot Saeimas priekšsēdētāja amatu. Savukārt minētais publiski izskanējušais piedāvājums paredz, ka ZZS būs seši amati, bet "Vienotībai" - piecas pārraudzības jomas.

Lai gan Kučinskis pauda, ka sarunām ar mazajām partijām pašlaik nav pamata, tomēr kuluāros tiek norādīts, ka apspriedēs Saeimā pārstāvētajiem nelielajiem spēkiem tapušas "sarunu sagataves" par iesaistīšanos valdības veidošanā. Mazo partiju iesaistīšana gan nenotiku pilnībā bez "Vienotības" pārstāvju atbalsta, jo Kučinska valdībai tāpat būtu nepieciešamas tā dēvētā sešinieka un reģionu pārstāvju balsis "Vienotības" frakcijā. ZZS politiķi gan joprojām uzsver, ka valdību vēlas veidot ar "Vienotības" visiem 23 deputātiem.

LETA