Draugi atklāj interesantas detaļas par Ievas Ilvesas raksturu
Ievai, piemēram, ļoti garšojot austeres un viņa tik ļoti aizrāvusies ar karaoki, ka nopirkusi savu personīgo karaokes aparatūru.
Sabiedrība
2016. gada 20. janvāris, 06:15

Draugi atklāj interesantas detaļas par Ievas Ilvesas raksturu

Jauns.lv

Nesen, patīkami pārsteidzot gan Igaunijas, gan Latvijas tautu, laulībā stājās Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess un latviete Ieva Kupce. Kamēr latviešus Ievas un Tomasa Ilvesu attiecības, šķiet, iedvesmo vien romantiskam humoram, igauņi par savas valsts pirmās lēdijas personību interesējas daudz nopietnāk. Piemēram, kaimiņvalsts TV raidījums „Radar” Ievas Ilvesas cilvēciskas puses izpētei atvēlējis veselas 40 minūtes, intervijās izjautājot viņas draugus, tostarp arī Latvijas politiķi Edgaru Rinkēviču.

Roku rokā ar baltkrieviem

Latvijas žurnāliste Gunta Sloga iepazina Ievu pirms 12 gadiem, kad abas kopā saveda Baltkrievijas demokrātijas kustība. Žurnāliste Gunta plaši atspoguļoja baltkrievu kustības politiskās ambīcijas, savukārt Ieva, darbojoties nevalstiskajās organizācijās, atbalstīja kaimiņvalsts aktīvistus. „Mēs toreiz bijām gan jaunas, gan naivas – domājām, ka palīdzēsim gāzt Lukašenko un viņa režīmu,” igauņu raidījumam stāsta Gunta Sloga, „Viņš, protams, joprojām ir pie varas, taču, manuprāt, mani un Ievas pūliņi mūs abas satuvināja. Domāju, tās vērtības, par kurām tolaik cīnījāmies, joprojām uzturam sevī.”

Latvijas iekļūšana NATO un ES – Ievas ambīcijas

NATO izcilības centra direktors Jānis Sārts ar Ievu kopā strādājis aptuveni 18 gadus. „Draudzīga, ekstraverta, prasmīga kontaktu veidošanā – ļoti viegli spēj saprasties ar apkārtējiem,” tā par Ievu izsakās ilggadējais kolēģis. Viņam iespaids par Ievu radies, sadarbojoties laikā, kad Latvijai ārlietu politikā tuvu viens otram bija nosprausti divi ļoti būtiski mērķi – iekļūšana NATO un Eiropas Savienībā (ES). „Manuprāt, Ieva ir uz rezultātiem orientēta personība. Viņa nelūko pēc ātras karjeras – viņu interesē padarītā darba augļi. Tolaik mūsu pamata uzdevums bija Latvijas pievienošana NATO aliansei un bija skaidrs, ka tā ir arī Ievas ambīcija,” stāsta Jānis Sārts.

Deputāte un bijusī laikraksta “Diena” redaktore Sarmīte Ēlerte atklāj, ka viņas, laikā, kad Latvija centusies iekļūt NATO un ES, kopā savedis tagadējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. „Tolaik viņa kalpoja gan kā mana labā, gan kreisā roka. Bija redzams, ka Ieva ir cilvēks ar konkrētām vērtībām, stratēģisku domāšanu un ļoti augstām organizatoriskajām prasmēm,” tā par Ievu stāsta Ēlerte.

Edgars Rinkēvičs: „Darbā Ievai parasti teicu nē”

Ļoti interesanti par Ievu izteicies Latvijas pašreizējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Rinkēvičs atzinīgi novērtējis Ievas darbu NATO samita organizēšanā Rīgā 2006.gadā, izceļot viņas neatlaidību: „Tolaik es biju viņas priekšnieks, un varu pateikt, ka parasti Ievas idejām tika pateikts „nē” - gan pirmo, gan otro reizi, kad viņa nāca. Taču trešajā reizē, par brīnumu pašam, nācās atskārst, ka Ievai ir pateikts „jā”. Rinkēvičs apstiprina, ka jau tajos laikos ir ievērojis, ka Ievai izveidojušās labas attiecības ar Tomasu Ilvesu.

Sarmīte Ēlerte uztic Ievai savu kaķi

Darba vidē Ieva iedraudzējusies arī ar Sarmīti Ēlerti – spriežot pēc politiķes teiktā, starp viņām dzimusi īsta sieviešu draudzība: „Mēs tik tiešām kļuvām par labām draudzenēm. Kad izbraucu no Latvijas, bieži vien Ieva man palīdzēja, pieskatot manu māju un kaķi. Kaķis izskatījās diezgan laimīgs un, manuprāt, bija pat uzresnējis, kad pārrados mājās.”

Garšo austeres, dzied karaoki

NATO izcilības centra stratēģiskās komunikācijas jautājumos vecākā eksperte Elīna Lange-Ionatamišvili atklāj, ka viņas un Ievas kopējās NATO misijas laikā smags darbs valsts labā mijies ar kārtīgām izklaidēm. Ievas kolēģe izstāsta, ka, runājot par viņu, patiesībā jārunā par divām Ievām – strādīgo Ievu un jautro Ievu. „Reiz no Briseles aizceļojām uz Franciju, kur tad es arī ļoti labi iepazinos ar Ievas jautro pusi. Viņa pierunāja mani pamēģināt austeres un, starp citu, man ir zināms, ka pati Ieva ir teju vai atkarīga no šīm jūras veltēm,” smej Ievas kolēģe, „Es savukārt Ievu pierunāju kāpt uz karaokes skatuves. Ak, jā – arī es kopš tā brauciena esmu kļuvusi atkarīga no austerēm, savukārt Ieva neilgi pēc tam paziņoja, ka ir nopirkusi savu personīgo karaokes aparatūru.”

Kāzas pārsteigušas Ievas tuvākos

Izrādās, Ievas paziņas nav nojautuši par gaidāmo laulību – priecīgā vēsts pārsteigusi visus. Taču tikpat ātri arī kļuvis skaidrs, ka šis būs ļoti ciešs un stiprs pāris. „Biju nedaudz izbrīnīta, kad to uzzināju, taču ir skaidrs, ka viņi būs laimīgi. Viņiem vienmēr būs par ko parunāt – gan Tomasam, gan Ievai ir lērums kopēju interešu,” spriež politķe Ēlerte. Žurnāliste Sloga apgalvo, ka aizdomas par šo viņai radušās jau pagājušās vasaras vidū, savukārt citiem draugiem Ieva par saviem nākotnes plāniem paziņojusi pati. Visiem gan bijis zināms, ka starp Ievu un Tomasu Ilvesu jau daudzus gadus valdījusi cieša draudzība.

       

Kasjauns.lv/Foto: Raigo Pajula/ AFP/LETA