Drošības nolūkos SIA "Rīgas ūdens" dezinficēs ūdensvadus
Neskatoties uz jūtamo hlora smaku, ūdens ir pilnībā drošs lietošanai uzturā!
Runā Rīga
2016. gada 20. janvāris, 10:59

Drošības nolūkos SIA "Rīgas ūdens" dezinficēs ūdensvadus

Jauns.lv

Lai paaugstinātu ūdensapgādes drošību, SIA “Rīgas ūdens” no 25. līdz 29. janvārim veiks Rīgas pilsētas ūdensvadu dezinfekciju. Dezinfekcijai pilsētas ūdensvados tiks izmantots hlors.

Rīgas pilsētas ūdensvada tīklā ikdienā tiek nodrošināta hlora koncentrācija, kas nepārsniedz 0,2 mg/L, kas nodrošina to, ka dzeramais ūdens pēc mikrobioloģiskajiem rādītājiem atbilst droša un nekaitīga ūdens prasībām. Bet šāda hlora koncentrācija ir par zemu, lai aizturētu, tā saucamās , “bioplēves” veidošanos, kā rezultātā notiek ūdensvadu aizaugšana, mikroorganismu pastiprināta vairošanās ūdensvada tīklā un ilgākā laikā tas var novest pie ūdens garšas un smakas pasliktināšanās.

Tādēļ, lai aizkavētu bioplēves un nelabvēlīgās mikro floras un mikro faunas veidošanos Rīgas pilsētas ūdensvados, ir nolemts īslaicīgi paaugstināt dezinfekcijā izmantotā hlora koncentrāciju līdz 0,5 mg/L. Šāda prakse tiek izmantota daudzās pasaules pilsētās, kā arī daudzās Latvijas pilsētas pēdējos gados veikta ūdensvadu dezinfekcija.

Pēc Pasaules veselības organizācijas norādījumiem, cilvēkam nekaitīgā hlora koncentrācija ir 5 mg/L. Pasaulē tā ir normāla prakse, nodrošināt hlora daudzumu dzeramajā ūdenī no 0,2 – 1 mg/L. Rīgā ūdensvada tīklā dezinfekcija tiek veikta, lai paaugstinātu ūdensapgādes drošību un izslēgtu jebkurus riskus rīdzinieku veselībai.

Plānots, ka Rīgas pilsētas ūdensvada tīkla dezinfekcijas laikā hlora koncentrācija dzeramajā ūdenī sasniegs 0,5 mg/L.

Dezinfekcijas laikā ūdenim var būt jūtama hlora smaka, ko var novērst ūdeni uzvārot. Neskatoties uz jūtamo hlora smaku, ūdens ir pilnībā drošs lietošanai uzturā!

Regīna Zommere/Foto: shutterstock Sadarbībā ar SIA "Rīgas ūdens"