Runā Rīga
2016. gada 20. janvāris, 14:51

Barikāžu piemiņas ugunskura iedegšana Doma laukumā. FOTO

Jauns.lv

Trešdien Doma laukumā tika iedegts Barikāžu atcerei veltīts piemiņas ugunskurs, kas degs visas dienas laikā. 20.janvārī notiek plaši barikāžu atceres pasākumi, atzīmējot 25 gadus kopš vēsturiskajiem notikumiem.

No plkst.15 līdz plkst.18 Bastejkalnā pie piemiņas akmeņiem bojāgājušajiem norīkos goda sardzi.

Plkst.15 notiks ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un kritušo piemiņas vietām Bastejkalnā, bet plkst.15.30 - 1991.gada barikāžu laukuma atklāšanas pasākums. Laukumā starp Zigfrīda Annas Meierovica bulvāri, Torņa ielu un Smilšu ielu tiks atklāta plāksne ar informāciju par 1991.gada janvāra barikādēm.

Plkst.16.30 tiks iedegts ugunskurs pie Saeimas nama.

Bet plkst.19 Rīgas Doma sāksies 1991.gada barikāžu 25 gadadienai veltīts koncerts "Ar domu par rītdienu", ko translēs arī uz ekrāna Doma laukumā.

 

1991.gada barikādēs valsts neatkarības atbalstītāji no 13. līdz 27.janvārim bija gatavi aizstāvēt brīvību pret iespējamām militārām akcijām un neatkarības pretiniekiem. Tā bija nevardarbīgās pretošanās izpausme, masveidīga gatavība aizsargāties bez ieročiem, izveidojot barikādes ap stratēģiskiem objektiem - Augstākās Padomes, Ministru Padomes, televīzijas ēkas un citiem.

20.janvārī pēc deviņiem vakarā sākās uzbrukums Iekšlietu ministrijas ēkai. Gāja bojā četri cilvēki – miliči Sergejs Konoņenko un Vladimirs Gomonovičs, skolnieks Edijs Riekstiņš un kinooperators Andris Slapiņš, bet vēlāk no gūtajiem ievainojumiem nomira arī kinooperators Gvido Zvaigzne.


BNS / Publicitātes foto