Viedokļi
2016. gada 20. janvāris, 22:58

Aktieris Džordžs Klūnijs: ""Oskari" iet nepareizajā virzienā"

Jauns.lv

Amerikāņu aktieris Džordžs Klūnijs nopēlis ASV Kinoakadēmiju par "iešanu nepareizajā virzienā", jo otro gadu pēc kārtas aktierspēles kategoriju nominācijās nebija neviena melnādaina kandidāta.

"Atskatīsimies desmit gadus senā pagātnē. Tad ASV Kinoakadēmija strādāja labāk," norāda Klūnijs. "Padomājiet, cik daudzi afroamerikāņi tika nominēti. Es nedomāju, ka problēma slēpjas tikai tajā, kādus aktierus izvēlas. Drīzāk jājautā, kādas iespējas tiek dotas minoritātēm kino, it īpaši augstvērtīgās filmās?" 54 gadus vecais Klūnijs uzskata, ka melnādainajiem kino jomas profesionāļiem "ir taisnība, ka industrijā viņi nav pietiekami labi pārstāvēti". Viņš uzsvēra, ka tādas filmas kā "Creed" ("Rokijs: Krīda mantojums"), "Concussion" ("Satricinājums"), "Beasts of No Nation" un "Straight Outta Compton" bija pelnījušas vairāk "Oskara" nomināciju.

"Ap 2004.gadu bija daudz melnādainu nominantu, piemēram, Dons Čīdls un Morgans Frīmens," teica Klūnijs. "Toties tagad pēkšņi ir sajūta, ka ejam nepareizajā virzienā. Netika piešķirtas nominācijas, kuras bija pelnītas." Filmas "Star Wars: The Force Awakens" ("Zvaigžņu kari: Spēks mostas") aktrise Lupita Njongo sacīja, ka esot "vīlusies par iekļaušanas trūkumu" šī gada "Oskara" nomināciju sarakstā. Njongo 2014.gadā saņēma "Oskara" balvu kategorijā "Labākā otrā plāna aktrise" par tēlojumu vēsturiskajā filmā "12 Years a Slave" ("12 gadi verdzībā"). Viņa paziņoja, ka pievienojoties tiem, kuri "prasa pārmaiņas", un balvām vajadzētu "daudzveidīgi atspoguļot labāko, ko mūsu māksla šobrīd var piedāvāt".

ASV Kinoakadēmijas prezidente Šerila Būna Aizeksa solīja izvērtēt biedru uzņemšanas nosacījumus. "Šī institūcija nav tās prezidentes atspulgs," par Būnu Aizeksu teica vēsturiskās filmas "Selma" režisors Deivids Ojelovo. "Es esmu ASV Kinoakadēmijas biedrs, un tā neatspoguļo mani. Tā neatspoguļo šo valsti."

Šī gada "Oskaru" ceremoniju 28.februārī apņēmušies boikotēt režisori Spaiks Lī un Maikls Mūrs, kā arī aktrise Džada Pinketa-Smita. ASV Kinoakadēmijas dalībnieki ir apmēram 6000 kino industrijas profesionāļu, kas tiek ievēlēti uz mūžu. Saskaņā ar 2012.gada pētījumu gandrīz 94% Kinoakadēmijas balsotāju ir balta ādas krāsa, turklāt vairums ir vīrieši.

Laikraksts "The Times" atklāja, ka "Oskaru" balsotāju vidū tikai 2% ir melnādaini, bet latīņamerikāņu ir vēl mazāk. Balsotāju vidējais vecums ir 62 gadi.


LETA/Foto: AFP/LETA