Vācu aktieris Matess ir ļoti apmierināts ar filmu "Pelnu sanatorija"
Filmas "Pelnu sanatorija" galvenās lomas atveidotājs, vācu aktieris Ulrihs Matess.
Kultūra
2016. gada 21. janvāris, 17:15

Vācu aktieris Matess ir ļoti apmierināts ar filmu "Pelnu sanatorija"

Jauns.lv

Ierodoties Latvijā uz režisora Dāvja Sīmaņa filmas "Pelnu sanatorija" pirmizrādi, tās galvenās lomas atveidotājs, vācu aktieris Ulrihs Matess atzinis, ka ir ļoti apmierināts ar filmu, informēja Nacionālajā kino centrā (NKC).

"Strādāt ar Dāvi bija ļoti viegli. Man ļoti patika filmēšanās process un esmu ļoti apmierināts ar rezultātu; abi šie faktori kopā - tas nemaz nav tik pašsaprotami," paudis aktieris.

NKC vadītāja Dita Rietuma piemetināja, ka Matesa piedalīšanās Sīmaņa filmā pierāda - Latvijas kino un konkrēti Sīmaņa piedāvājums ir interesants arī augstas klases starptautiska līmeņa profesionālim. "Šis ir unikāls notikums, jo var teikt, ka tā ir pirmā reize un, cerams, ne pēdējā, kad tāds Eiropas līmeņa aktieris spēlē galveno lomu Latvijas filmā," norādīja Rietuma.

Sīmanis skaidrojis, ka Matesa darbs uz laukuma ir nozīmīgs paraugs gan režisoram, gan aktieriem, kas strādā viņam līdzās. "Viņa spēja līdz ar epizodes sākumu pārtapt varonī, kuru viņš atveido, ir apbrīnojama, turklāt viņš spēj precīzi atkārtot mizanscēnu nākamajā dublī,  pilda režisora piedāvātās korekcijas, kā arī jūt kameras klātbūtni," norādījis režisors.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka 21.janvārī plkst.19 kinoteātra "Splendid Palace" lielajā zālē norisināsies Sīmaņa spēlfilmas "Pelnu sanatorija" pirmizrāde, kurā klāt būs arī Matess.

"Pelnu sanatorija" ir Sīmaņa pirmā pilnmetrāžas spēlfilma. Viņš kopā ar Tabitu Rudzāti radījis arī filmas scenāriju.

Filmas sižets balstīts vēsturiskos notikumos Pirmā pasaules kara beigās. 1917.gadā Kurzemē kara pēdējās dienās atvaļināts vācu kara ārsts Ulrihs tiek nosūtīts uz nomaļu sanatoriju, kur ārstējas kontuzēti un mentāli traumēti kareivji. Ulriham atklājas dīvaina, sapņaina pasaule, kurā valda miers un aizmirstība. Tas izrādās pārbaudījums viņa racionālajam prātam un viņa apņēmībai "ieviest kārtību". Savukārt negaidīta pieķeršanās kādam pamestam, mežonīgam zēnam ļauj Ulriham atgūt notrulināto cilvēcību.

Galveno lomu – vācu kara ķirurgu – filmā spēlē vācu teātra un kino zvaigzne Matess. Aktieris piedalījies tādās filmās kā "Sakāve" ("Der Untergang"), kurā atveidoja Gebelsu, un "Devītā diena". Vācijā aktieris tiek ierindots arī nozīmīgāko teātra aktieru pirmajā pieciniekā, šogad viņš saņēmis galveno vācu kino un televīzijas balvu "Die Goldene Kamera" kā labākais aktieris. Pārējās lomās filmā spēlē Pēteris Liepiņš, Leonīds Lencs, Agnese Cīrule, Dmitrijs Jaldovs un citi.

Filmas režisors Sīmanis veidojis vairākas starptautiski novērtētas dokumentālās filmas - "Pasaules skaņa" (2010), "Escaping Riga" (2014) un "Valkyrie Limited" (2009). Viņš arī pazīstams kino teorētiķis, mākslas zinātņu doktors un docents Latvijas Kultūras akadēmijā.

Filma tapusi ar NKC, Valsts kultūrkapitāla fonda un "MEDIA fonda" finansiālo atbalstu.

BNS / Foto: Evija Trifanova/LETA