Vai alkatīgie iedzīvojas uz citu nelaimes rēķina? Kašķis ziedojumu vācēju starpā
Lai uzsāktu mazās Sofijas ārstēšanu Ķelnes klīnikā, nepieciešami 200 000 eiro. Ziedotājus mulsina pieņēmums, ka 5% no šīs summas nopelnīs starpnieki. Ziedojumi vācēji – labdarības organizācija „Snowflake” – kategoriski noliedz, ka sadarbojas ar tik alkatīgiem starpniekiem.
Sabiedrība
2016. gada 22. janvāris, 06:20

Vai alkatīgie iedzīvojas uz citu nelaimes rēķina? Kašķis ziedojumu vācēju starpā

Jauns.lv

Latvijā uzsākta viena no lielākajām ziedojumu vākšanas kampaņām – 200 000 eiro nepieciešami, lai Vācijā no ļaundabīgā audzēja ārstētu astoņgadīgo Sofiju, kuras ārstēšana līdz šim nav sekmējusies. Starp dažādiem ziedojumu vācējiem izvērsusies asa diskusija, apgalvojot, ka uz citu nelaimes iedzīvojas starpnieki.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Smagi slimās Sofijas ziedojumu vākšanas kampaņā varētu būt iesaistīta kāda starpnieku firma, kas nozīmē, ka aptuveni pieci procenti no labdarībā savāktajiem naudas līdzekļiem tiks novirzīti šai kompānijai, Kasjauns.lv sacīja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa. Tā varētu būt visnotaļ ievērojama summa – ap 10 000 eiro. Vai tik tiešām kādi starpnieki šādi iedzīvojas uz citu nelaimes rēķina?

Ķīmijas terapija sagrāvusi meitenītes organismu

Ziedojumu vākšanu mazajai Sofijai uzsākusi labdarības organizācija „Snowflake”. Tās valdes locekle Linda Freimane informē:

„Šā gada oktobrī Sofija svinēs devīto dzimšanas dienu, taču gaidāmo jubileju aizēno smagā cīņa ar audzēju kreisajā nierē un metastāzēm abās plaušās. Kopš 2013. gada, kad meitenītei diagnosticēja audzēju, viņa pārcietusi 55 ķīmijas terapijas, bet tagad vienīgā iespēja apturēt slimību ir operācija. Pagaidām atbildīgās institūcijas joprojām domā par valsts finansējuma piešķiršanu operācijai ārvalstīs, taču Sofija un viņas vecāki vairs nevēlas ilgāk gaidīt, jo ķīmijas terapijas grauj bērna organismu. Tādēļ viņi lūdz sabiedrības palīdzību operācijai nepieciešamā finansējuma savākšanai,” informē „Snowflake” valdes locekle Linda Freiberga.

Toties Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa Kasjauns.lv teica, ka līdzekļu vākšana neesot caurspīdīga un ir aizdomas, ka tajā iesaistīti starpnieki, kuri nopelnīšot piecus procentus no visas savāktās summas, bet ziedotāji par to netiek informēti.

„Uzskatu, ka ziedotājiem ir tiesības zināt, ja tiek izmantota starpnieku firma, uzņēmums, kurš pelna šādās situācijās un ir materiāli ieinteresēta puse. Mūsu, kā organizācijas, kas atbalsta bērnu veselību, uzdevums ir organizēt profesionālu medicīnisku palīdzību, kas piedāvā reālu palīdzību un rezultātu. Šobrīd vēl nav skaidrs, kādu tieši palīdzību meitenītei vajadzēs, taču mēs esam gatavi nodrošināt visu nepieciešamo, ja Latvijā nevarēs palīdzēt un būs jādodas uz kādu no ārvalstīm.

Ja ir iespēja šo palīdzību nodrošināt Latvijā, bet vecāks vēlas bērnu vest uz ārvalstīm, tās ir viņa tiesības, taču tad ir jābūt korekti atspoguļotai informācijai, uzsākot ziedojumu vākšanu, minot gan faktu par to, ka Latvijā var ārstēt, gan par starpniekiem un to izmaksām,” uzsver Dambiņa.

Cik nopelnīs starpnieks par ārstu atrašanu mazajai Sofijai?

Bērnu slimnīcas ārstu konsilijs pagaidām neizskata iespēju Sofiju tūlīt sūtīt ārstēt uz ārzemēm, kas nozīmē, ka viņas vecāki vismaz pašreiz nevar pretendēt uz valsts apmaksātu medicīnisku palīdzību ārvalstīs. Tādēļ arī tiek lūgta labdaru palīdzība.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Komunikācijas un mārketinga nodaļas vadītāja Dace Preisa Kasjauns.lv pastāstīja, ka ārstu konsīlijs tagad nolēmis iepazīties ar vācu kolēģu piedāvāto ārstniecības plānu un, ja tajā būs kādas ekskluzīvas ārstniecības metodes, ko nevarēs veikt Latvijā, tad Sofijas vecāki varēs pretendēt uz valsts atbalstu, proti – valsts apmaksās meitenes ārstēšanu ārzemēs.

Tikmēr mazās Sofijas vecāki pēc palīdzības vērsušies vairākos labdarības fondos, to skaitā arī Bērnu slimnīcas fondā. Bet pirms šis fonds sniedza savu atzinumu, ziedojumus Sofijai sāka vākt „Snowflake” un tas Bērnu slimnīcas fondam bijis pārsteigums.

Dambiņa Kasjauns.lv arī uzsvēra, ka Bērnu slimnīcas fonds nekādu starpnieknaudu neiekasē un vispirms ir jāizvērtē, vai Sofijai nevarētu palīdzību sniegt Latvijā. Tomēr nevienu vecāku nevar nosodīt, ja viņš vēlas sava bērna veselībai izmantot visas iespējas, arī ārstēšanu ārzemēs.

Tomēr parasti ārvalstu speciālisti uzņemas ārstniecību tikai pēc pēdējo datu saņemšanas, tas nozīmē, ka pacients var arī netikt klīnikā uzņemts vai uzņemšanas laiks var tikt pārcelts, tādēļ nav skaidrs, kas notiks tālāk un kam tiek vākta nauda, saka Dambiņa. Savukārt „Snowlake” Kasjauns.lv piesūtīja vācu mediķu atzinumu, kurā teikts – vispirms klīnikai jāiemaksā 40 000 eiro un tad tā uzsāks Sofijas izmeklēšanu un ārstēšanu, kas varētu izmaksāt no 150 līdz 250 tūkstošiem eiro.

„Snowlake” valdes locekle Inga Karlinska Kasjauns.lv apgalvoja, ka Dambiņas paustās aizdomas, ka piecus procentus no mazās Sofijas ārstēšanai saziedotās naudas saņems kāda mistiska starpniekfirma, neatbilst patiesībai:

„Ziedojumu vākšanā nav iesaistīti nekādi starpnieki, proti, pēc vecāku lūguma un iesnieguma Labdarības lapa „Snowflake” sākusi vākt ziedojumus Sofijas ārstēšanai Vācijā. Meitenes ārstēšana ilgst jau divus gadus, un vecāki uzskata, ka labāko bērna glābšanai, piemēram, cilmes šūnu pārstādīšanu, Latvijā nevar veikt, tādēļ meklē iespējas ārpus Latvijas. Lai palīdzētu atrast klīniku Vācijā, kura uzņemtos Sofijas ārstēšanu, iesaistīts starpnieks, kas palīdz sakontaktēties ar mediķiem Vācijā (tā ir izplatīta prakse, ja ārstēšanās vietu meklē nevis medicīnas iestāde, bet privātpersona). Minētās ziedojumu summas ir par Sofijas ārstēšanu, nevis starpnieku pakalpojumiem. Izmaksas par starpnieku pakalpojumiem tiks segtas no citiem „Snowflake” līdzekļiem, kas nav tikuši saņemti kā mērķziedojums. Šī samaksa starpniekam varētu sastādīt līdz 1800 eiro, nevis piecus procentus no savāktās summas.

Pašlaik biedrības kontā Sofijas ārstēšanai savākti aptuveni 8000 eiro. Viņas ārstēšana  paredzēta slimnīcā Ķelnē. Sofijas ārstēšanu koordinē profesors Simons, un trešdien ir saņemts arī oficiāls rēķins no šīs slimnīcas par diagnostiku un pirmās fāzes ārstēšanu 40000 eiro apmērā. Tāpat 20. janvārī Bērnu slimnīcā  bija Sofijas ārstu konsīlijs, kurš nolēmis, ka Sofijas ārstēšana ārzemēs netiks apskatīta, ja nebūs iesniegts precīzs kompleksais ārstēšanas plāns, kuru Vācijas puse var iesniegt tikai pēc pilnas diagnostikas. Sofijas mamma padoties nedomā, cīnīsimies par ārstēšanu Vācijā, jo pēdējās analīzes uzrāda, ka Sofijas ārstēšana Latvijā neko nav devusi - tieši pretēji - tai bijusi negatīva tendence”.


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto