Ralfu Eilandu pārsteidz uzraksts donoru centrā: ziedot asinis var tikai ar bankas kontu
Dziedātāju Ralfu Eilandu pārsteidzis uzraksts donoru centrā. Tur asinis var ziedot tikai uzrādot bankas kontu, pat ja cilvēks atsakās no kompensācijas. Tāda ir birokrātija, kuru neviens negrasās mainīt.
Sabiedrība
2016. gada 22. janvāris, 07:32

Ralfu Eilandu pārsteidz uzraksts donoru centrā: ziedot asinis var tikai ar bankas kontu

Jauns.lv

Dziedātāju Ralfu Eilandu nepatīkami pārsteidzis paziņojums Valsts asinsdonoru centrā (VADC), kurā ziņots, ka asinis no donora pieņem tikai gadījumā, ja viņš var uzrādīt savu bankas kontu. Pat, ja ziedotājs nevēlas kompensāciju, viņam šis konts tiek pieprasīts un nauda „vardarbīgi uzspiesta”.

Paziņojums VADC vēsta: „Ziedojot asinis, donoram jāņem līdzi savs bankas konta numurs. Tie, kas nevarēs uzrādīt bankas konta numuru, nevarēs ziedot asinis”. Eilands savā Twitter kontā raksta: „Biju tikko nodot asinis. Kas šitais ir par sviestu? Piecīša dēļ man jāņem līdz savs konts? Ziedot to naudu neļauj!”

VADC preses sekretāre Zane Mousavi Kasjauns.lv skaidro: „No pagājušā gada 1. jūlija Valsts asinsdonoru centrs ir uzsācis bezskaidras naudas norēķinus ar donoriem.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikto kārtību VADC ir jānodrošina donoram kompensācija par izdevumiem zaudētā asins apjoma atjaunošanai, līdz ar ko VADC ir jāveic pasākumi šo naudas līdzekļu nonākšanai donora rīcībā.

Optimizējot VADC  darbības procesus, un, ievērojot arī klientu intereses, jau ilgstošu laiku iepriekš tika izdots attiecīgs rīkojums par pāreju uz bezskaidrās naudas norēķiniem, par ko savlaicīgi un pastāvīgi tika sniegta informācija gan asins ziedošanas vietās, gan medijos, gan www.donors.lv un sociālajos tīklos. Līdz ar to varam tikai paust nožēlu, ka minētā informācija nav visus donorus sasniegusi.

Neapšaubāmi, ka visiem donoriem ir tiesības un iespējas ziedot šo kompensācijas summu pārskaitot to no sava banka norēķinu konta, taču citāda norēķinu kārtība, ievērojot VADC rīcībā esošos tehniskos resursus, netiks ieviesta”.

Jāpieņem VADC nevar atļauties neizmaksāt kompensāciju birokrātijas dēļ, jo tad viņiem, piemēram, var „piesieties” Valsts kontrole.

Valdības noteikumi paredz donoram izmaksāt kompensāciju no 4,27 līdz pat 28,46 eiro, atkarībā no nodotā asins daudzuma, asins grupas un citiem parametriem. Tāpat katram donoram tiek nodrošināta bezmaksas maltīte 1,42 eiro vērtībā.

 

Elmārs Barkāns/Foto: Twitter, Evija Trifanova/LETA