Sabiedrība
2016. gada 22. janvāris, 21:25

31 meža cūkai Vidzemē un Latgalē konstatē Āfrikas cūku mēri

Jauns.lv

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) laikā no 18. līdz 22.janvārim ir apstiprināts vēl 31 meža cūkai Vidzemē un Latgalē, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Minētajā laikā vīruss ir konstatēts četrām meža cūkām Kārsavas novada Mežvidu pagastā, trijām meža cūkām Rēzeknes novada Čornajas pagastā, pa divām meža cūkām Daugavpils novada Ķepovas pagastā, Gulbenes novada Tirzas un Galgauskas pagastos, Alūksnes novada Jaunannas pagastos, Valkas novada Zvārtavas pagastā, Skrīveru novada Skrīveru pagastā, Viļānu novada Dekšāres pagastā.

Tāpat ĀCM ir konstatēts pa vienai meža cūkai Madonas novada Dzelzavas pagastā, Alūksnes novada Ilzenes un Zeltiņu pagastos, kā arī Viļakas novada Žīguru un Kupravas pagastos, Rēzeknes novada Mākoņkalna pagastā, Beverīnas novada Kauguru pagastā, Baltinavas novada Baltinavas pagastā, Apes novada Trapenes pagastā un Varakļānu novada Varakļānu pagastā.

Tādējādi šogad ĀCM Latvijā ir atklāts kopumā 88 meža cūkām 28 novadu 51 pagastā, minēts PVD mājaslapā.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts šogad 9.septembrī.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

BNS