Patvēruma meklētāji interesējas, vai Latvijā kaut kur ir siltāk nekā Rīgā
Plānots, ka jau tuvākajā laikā Latvijā ieradīsies jauni patvēruma meklētāji.
Sabiedrība
2016. gada 23. janvāris, 19:48

Patvēruma meklētāji interesējas, vai Latvijā kaut kur ir siltāk nekā Rīgā

Jauns.lv

Latvijā esošie patvēruma meklētāji interesējas, vai Latvijā kaut kur ir siltāk, nekā Rīgā, sestdien intervijā LNT raidījumam "Ziņas sešos" sacīja organizācijas "Patvērums "Drošā māja"" konsultants Alvis Šķenders.

Patvēruma meklētāju centrā "Mucenieki" patvēruma meklētāji tiek izglītoti par dzīvi Latvijā, stāstot viņiem gan par valsti un tās likumdošanas normām, gan arī sniedzot praktiskus padomus.

Atbildot uz patvēruma meklētāju jautājumiem, speciālisti ne reizi vien dzirdēja tādus jautājumus, kas vietējos iedzīvotājus varētu sasmīdināt.

Savukārt Rīgas Natālijas Draudziņas ģimnāzijā jau šobrīd mācās kopumā deviņi irākiešu un afgāņu bērni, no kuriem vienam ir bēgļa, bet pārējiem - patvēruma meklētāju statuss. Mācību iestādes pedagogi LNT atzina, ka iebraucēju bērni nezina latviešu valodu, bet viņu vispārējās izglītības līmenis ir zemāks, nekā būtu nepieciešams viņu vecumam.

Savukārt skolas direktors Pēteris Ševčenko atzina, ka ir bijis gadījums, kad ieradies 16 gadus vecs zēns, kura izglītotības līmenis neatbilst pat pirmajai klasei.

Direktors uzsvēra, ka skola nav gatava lielākais patvēruma meklētāju un bēgļu bērnu uzņemšanai, jo, mācot viņus, pietiekami liela uzmanība netiek pievērsta vietējie bērniem.

Plānots, ka jau tuvākajā laikā Latvijā ieradīsies jauni patvēruma meklētāji. Latvijas nacionālā pozīcija paredz brīvprātīgu 776 bēgļu uzņemšanu.

   

BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA