Skandāls Neredzīgo ciematā. No mājām izliek grūtnieci, jo viņas draugs esot piromāns
Strazdumuižas ciematā dzīvojošais Mārcis Kairis kritis namu pārvaldes nežēlastībā, kura uzskata, ka puisis ir piromāns. Pats jaunietis gan saka – viņš nemūžam nededzinātu māju, kurā dzīvo kopā ar gaidībās esošo draudzeni. Nama apsaimniekotāji ir nepiekāpīgi un ar jauniešiem īres līgumu vairs nepagarinās.
Sabiedrība
2016. gada 24. janvāris, 06:11

Skandāls Neredzīgo ciematā. No mājām izliek grūtnieci, jo viņas draugs esot piromāns

Jauns.lv

Latvijas Neredzīgo biedrības (LNB) ciematā Strazdumuižā izvērties pamatīgs skandāls. Strazdumuižas dienesta viesnīcā uzteikts mājoklis grūtniecei, kuras draugu vaino elektrības sadales skapja aizdedzināšanā. Pats dedzināšanā vainotais kategoriski noliedz savu vainu. Tagad lietu jāizmeklē policijai.

Pirms pāris gadiem LNB dienesta viesnīcā (praktiski kopmītnē) Pāles ielā 14/4 sāka dzīvot Mārcis Kairis ar savu draudzeni, 3. grupas redzes invalīdi Sandru. Tagad namu pārvalde „Strazdumuiža” puisim un viņa draudzenei uzteikusi īres līgumu, jo ir aizdomas, ka Kairis ir piromāns, kurš apdraud savu kaimiņu drošību. Kairis gan sev izvirzītos apvainojumus dēvē par pilnīgām muļķībām.

„Uz mani nakts laikā sāka kliegt – es esot aizdedzinājis elektrosadales skapi!”

Kairis Kasjauns.lv pastāstīja: „2014. gadā mēs ar draudzeni ievācāmies LNB dienesta viesnīcā, Mums kā jaunam pārim sākumam šis variants likās labs arī finansiāli, jo kurš gan negribētu dzīvot mājā par 106 eiro mēnesī

Taču 2014. gada vasarā kāds regulāri bija piekakājis šīs ēkas dušas telpas un sācis dedzināt tualetes papīrus. Ņemot vērā faktu, ka mēs ar draudzeni esam veseli (ēkā pārsvarā dzīvo redzes invalīdi, alkoholiķi un Neredzīgo biedrības darbinieki) aizdomas krita uz mums un pat tika izsaukta policija, kas ierosināja lietu un to arī izbeidza, cik man zināms atzīstot, ka mēs nebijām vainīgi. Tā pagāja gads, viss bija normāli un sākās 2016. gads…

No 11. līdz 16. janvārim mums vairākas reizes bija problēmas ar elektrību. Vienu dienu pat bija aizdedzies elektrosadales skapis. Tika izsaukti glābēji. Naktī uz 17. janvāri ap trijiem naktī gāju uz tualeti. Ejot atpakaļ uz istabu, redzēju, ka gaitenī, kurā atrodas elektrosadales skapis, ir dīvaini gaišs. Aizgāju apskatīties, un atverot skapi redzēju, ka skapis deg. Skrēju atpakaļ uz istabiņu, paņēmu telefonu un zvanīju uz 112. Tajā brīdī ēkā ienāca ēkas apsaimniekotājā un prasīja, ko es šeit darot. Atbildēju, ka nākot no tualetes, redzēju, ka koridorā ir gaišs, atnācu paskatīties, un konstatēju, ka skapis deg un izsaucu glābējus. Viņa man atbildēja - kas tev lika saukt ugunsdzēsējus... un sāka nakts vidū uz mani kliegt, ka es esot to skapi aizdedzinājis un tā tālāk.

Dīvaini vispār sanāk – es aizdedzināju skapi un pēc tam sauktu glābšanas dienestu! Un situācijā, kad mana meitene gaida bērnu, ir ceturtajā mēnesī.

Ēkas apsaimniekotāja pateica, ka ar mums lauzīs līgumu, citiem vārdiem sakot – izmetīs uz ielas. Un devās projām. Es pēc šī strīda mēģināju runāt ar ēkas apsaimniekotāju, bet viņa uzstāja uz savu. Vai šādi drīkst rīkoties?!”

Namu pārvalde nepiekāpīga – vainīgs Mārcis

Savukārt namu pārvaldes „Strazdumuiža” valdes priekšsēdētājs Vladimirs Krops Kasjauns.lv ir pretējās domās: „17. janvāra naktī ēkas apsaimniekotājiem piezvanīja mājas iedzīvotāji un teica, ka deg elektrosadales skapis. Mēs uz turieni aizgājām un konstatējām, ka kāds skapis ir aizdedzināts. Par to liecināja tas, ka korķi nebija izsisti, skapī, pēc visa spriežot, bija bāzti vai nu papīri, vai lupatas, lai tās aizdedzinātu. Pēc notikuma ēkas apkārtnē dežurēja trīs mūsu darbinieki, kuri ap trijiem naktī atkal redzēja, ka elektrosadales skapī parādījās liesmas. Tur atkal bija izraisīta ļaunprātīga dedzināšana, ievietots kāds materiāls, kas aizdedzināts. Pie skapja bija Kairis un radās pamatotas aizdomas, ka viņš izraisījis dedzināšanu. Mums viņam zuda uzticība. Es nevaru galvot par 26 redzes invalīdu drošību, ja viņš ēkā turpinās dzīvot. Līgums ar Kairi un viņa draudzeni par istabas īri bija līdz 1. janvārim un tagad mēs vienkārši to vairs nevēlamies pagarināt. Nekas nav pārkāpts.”

Krops arī atgādināja, ka dīvainas aizdegšanās mājā bija arī 2014. gadā, kad tajā ievācās dzīvot Kairis. Apgalvot, ka dedzinātājs bijis tieši Kairis, Krops nevarot – nav nekādu pierādījumu. Tāpēc namu pārvalde tagad uzrakstījusi iesniegumu policijai, lai tā izmeklē dīvainās aizdegšanās gadījumus Pāles ielā 14/4.

Tikmēr Kairis ar draudzeni sev meklē citu apmešanās vietu. Pāles ielā viņi varēs dzīvot tikai līdz 1. februārim.

 

Neredzīgo biedrība pret īrnieku Elmārs Barkāns/Foto: Rojs Maizītis/Video: LNT „Degpunktā”