No pirmdienas pa krāniem Rīgā tecēs ūdens ar pastiprinātu hlora smaku - notiks ūdensvadu dezinfekcija
Rīgā veiks ūdensvadu dezinfekciju. Pēc hlora smakojošais ūdens gan ir dzerams, taču pirms tam noteikti jāuzvāra.
Runā Rīga
2016. gada 24. janvāris, 13:25

No pirmdienas pa krāniem Rīgā tecēs ūdens ar pastiprinātu hlora smaku - notiks ūdensvadu dezinfekcija

Jauns.lv

Lai paaugstinātu ūdensapgādes drošību, SIA "Rīgas ūdens" no rītdienas, 25.janvāra līdz 29. janvārim veiks Rīgas pilsētas ūdensvadu dezinfekciju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dezinfekcijai pilsētas ūdensvados tiks izmantots hlors. Ūdensvadu dezinfekciju plānots uzsākt pirmdienas rītā.

Dezinfekcijas laikā ūdenim var būt jūtama hlora smaka, ko var novērst, ūdeni uzvārot. Neskatoties uz jūtamo hlora smaku, ūdens esot pilnībā drošs lietošanai uzturā, skaidro uzņēmumā.

Rīgas pilsētas ūdensvada tīklā ikdienā tiek nodrošināta hlora koncentrācija, kas nepārsniedz 0,2 miligramus litrā (mg/l) un kas nodrošina to, ka dzeramais ūdens pēc mikrobioloģiskajiem rādītājiem atbilst droša un nekaitīga ūdens prasībām.

Šāda hlora koncentrācija gan esot par zemu, lai aizturētu tā saucamās bioplēves veidošanos, kā rezultātā notiek ūdensvadu aizaugšana, mikroorganismu pastiprināta vairošanās ūdensvada tīklā, un ilgākā laikā tas var novest pie ūdens garšas un smakas pasliktināšanās.

Lai aizkavētu "bioplēves" un nelabvēlīgās mikrofloras un mikrofaunas veidošanos Rīgas pilsētas ūdensvados, ir nolemts īslaicīgi paaugstināt dezinfekcijā izmantotā hlora koncentrāciju līdz 0,5 mg/l.

Šāda prakse tiekot izmantota daudzās pasaules pilsētās. Arī daudzās Latvijas pilsētās pēdējos gados ir veikta ūdensvadu dezinfekcija.

Pēc Pasaules veselības organizācijas norādījumiem, cilvēkam nekaitīgā hlora koncentrācija ir 5 mg/l. Pasaulē tā ir normāla prakse, nodrošināt hlora daudzumu dzeramajā ūdenī no 0,2 - 1 mglL.

Rīgā ūdensvada tīklā dezinfekcija tiekot veikta, lai paaugstinātu ūdensapgādes drošību un izslēgtu jebkurus riskus rīdzinieku veselībai.

LETA/Foto: Shutterstock