Trakums! Ziemas peldētāji mēģina uzstādīt rekordu ledusaukstajā Bābelītes ezerā. FOTO
Sabiedrība
2016. gada 24. janvāris, 18:52

Trakums! Ziemas peldētāji mēģina uzstādīt rekordu ledusaukstajā Bābelītes ezerā. FOTO

Kasjauns.lv

Svētdien, 24.janvārī, smejot sejā bargajam aukstumam un ignorējot jebkādus pieņēmumus par peldsezonu, noritēja Latvijas ziemas peldētāju kustības „Aukstuma mīļi” mēģinājums uzstādīt pasaules rekordu. Gatavību līst miesu stindzinošajā āliņģī izrādīja kā profesionāļi tā iesācēji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas ziemas peldētāju kustības „Aukstuma mīļi” vadītājs, „Wim Hof” metodes treneris Latvijā Māris Žunde stāsta par savu lomu pasākumā: „Šodien esmu šeit, lai iegremdētos aukstajā ūdenī, taču pamatā mans uzdevums ir parādīt jauniņajiem, ko drīkst un ko nedrīkst darīt, kā arī drošības pēc nedaudz uzraudzīt notiekošo. Ar šo lietu nodarbojos jau aptuveni divus gadus. Esmu Wima Hofa vārdā nosauktās metodes piekritējs un treneris. Wims Hofs ir traks nīderlandietis, kurš uzstādījis vairākus pasaules rekordus saistībā ar aukstuma pārvarēšanu. Pirms gada ar pusi biju pie viņa uz treniņnometni un šobrīd zināšanas nododu interesentiem Latvijā. Daudziem no šiem cilvēkiem šodienas pasākums ir arī kā eksāmens.”

Pasākumā tik tiešām bija sapulcējies paprāvs skaits iesācēju – teju katrs otrais apgalvoja, ka šī ir viņa pirmā vai otrā reize šogad. Pārsteidzoši, ka arī iesācēji pēc āliņģa pamešanas bija spējīgi patstāvīgi saģērbties un no malas nebūt neizskatījās nosaluši.

Kāds blakusstāvošais uzreiz paskaidro, ka patiesībā ezera ūdens temperatūra ir siltāka nekā pašreizējā gaisa temperatūra un īstās grūtības parādās tieši pēc izkāpšanas no ūdens.

Ziemas peldes stiprina imunitāti un ķermeņi

„Roņi jau labi zina, kāpēc viņi to dara,” apgalvo Māris Žunde. Viņš skaidro, ka šāda ekstrēma sevis pārvarēšana drastiski spēcina imunitāti un ķermeņa izturību. „Man, kā „Wim Hof” metodes entuziastam, aukstums ir vairāk kā pārbaudījums. Mēs gan piekopjam speciālus elpošanas vingrinājumus, lai tiktu pāri šim iegremdēšanās šokam un tas, protams, dod lielu ieguldījumu veselībā un izturībā. Nav jau tā, ka es vispār neslimoju, bet labums veselībai ir jūtams” stāsta speciālists.

Par to vai izdevies uzstādīt rekordu, brašie ziemas peldētāji, jeb tā sauktie „roņi” zinās pēc kāda laika. Aktīvistu svētdienas izdarības tika fiksētas speciālā kamerā ar kuras palīdzību tad arī tiks noskaidrots, vai iemērkušies pietiekami daudz cilvēku rekorda uzstādīšanai. „Manuprāt šodien bija vismaz 20 cilvēku, kuri iekāpa āliņģī, taču precīzu skaitu zināsim pēc video materiāla noskatīšanās,” stāsta Māris.

Kasjauns.lv/Foto: Rojs Maizītis

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās