72 brīvprātīgie notiesātus jauniešus ved uz kino un izstādēm
Šādi tiek palīdzēts 21 jaunietim.
Sabiedrība
2016. gada 25. janvāris, 08:10

72 brīvprātīgie notiesātus jauniešus ved uz kino un izstādēm

Jauns.lv

Eksperimentālā projektā, kura mērķis ir atgriezt notiesātus jauniešus normālā dzīvē, vedot viņus uz kino, izstādēm un veicot citas aktivitātes, iesaistījušies 72 brīvprātīgie, svētdien vēsta LNT raidījums "Ziņas sešos".

Šāds projekts Latvijā norisinās pirmo reizi, un tā gaitā jaunieši kopā ar brīvprātīgajiem pavada vismaz trīs stundas nedēļā. Projektā iesaistījies 21 notiesāts jaunietis.

Viena no brīvprātīgajiem Laura Pētersone-Burlaka stāstīja, ka viņas aizbilstamajam jaunietim ir pāri 20 gadiem, taču par puiša pagātni viņai maz zināms. Iepriekš Pētersone-Burlaka viņu klātienē satikusi vienu reizi, bet drīzumā iecerējusi kopā apskatīt Latvijas Nacionālo bibliotēku, attaisnojot galveno projekta būtību - saturīgi pavadīt brīvo laiku ar iepriekš sodīto jaunieti.

Savu stāstu uzticēt televīzijai viņš un arī citi projekta dalībnieki atteikušies. Galvenais iemesls, kāpēc jaunieši nepiekrīt pat absolūti aizklātai intervijai, ir bailes no sabiedrības nosodījuma, kā arī vēlme iepriekšējai pieredzei pārvilkt treknu svītru.

Pirmie pāri kopā darbojas apmēram trīs mēnešus, un liela daļa no brīvprātīgajiem jau iepriekš dzīvē darījuši ko līdzīgu, piemēram, strādājuši kā psihologi. Mēnesī vienam pārim tiek segti arī izdevumi 30 eiro apmērā uz abiem.

BNS/Shutterstock

Tēmas