Sabiedrība
2016. gada 25. janvāris, 11:46

Ekskluzīvi: Amerikas latvieši stāsta, kā rokas ārā no sniega kupenām. FOTO

Jauns.lv

Nedēļas nogalē ASV Austrumkrastu skārusī sniega vētra ietekmējusi arī vietējos latviešus. Sestdien un svētdien Ņujorkas un apkārtnes latvieši atcēla ieplānotos pasākumus, un tā vietā, lai baudītu brīvdienas, rokās ņēma sniega lāpstas. Amerikas tautieši Kasjauns.lv stāsta par piedzīvoto sniega vētras uzbrukumu.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka sniega vētra „Snowmaggedon” arī prasījusi cilvēku upurus – vismaz 25 cilvēki gājuši bojā satiksmes negadījumos, nosalstot vai tīrot sniegu. Ziņas, ka sniega vētrā būtu cietis kāds latvietis nav. Tomēr sniega uzbrukums pamatīgi mainīja vietējo latviešu dzīvi. Vieni sēdēja ieputinātās mājās, citi rokās ņēma sniega lāpstas, bet attālāk no Vašingtonas un Ņujorkas mītošie ar izbrīnu vēroja notiekošo, pie viņiem viss bija mierīgi.

Vilis Baumanis: „Esam ieslēgti mājā: durvīm priekšā liela kupena!”

Vašingtonas pievārtē dzīvojošais Vilnis Baumanis Kasjauns.lv pastāstīja par svētdien piedzīvoto: „Šorīt pār Vašingtonu un piepilsētām uzlēca svētdienīgi spoža saule, kaut arī gaiss joprojām ir nemīlīgi auksts. Visu apkārtni pārklāj vismaz pusmetru dziļa sniega kārta, un vietumis pie māju durvīm sapūsti sniega kalni metra augstumā. Kaut arī lielākās ielas jau tiek tīrītas, mūsu piepilsētas ieliņas, Merilendas pilsētā Geitersburgā, vēl neskartas. Esam ieslēgti mājā, jo durvīm priekšā liela sniega kupena. Nodarbojamies ar lietām, kas ikdienas steigā vienmēr atstumtas malā: kārtojam ģimenes fotogrāfijas, piezvanām retāk dzirdētiem draugiem.

Par sniega vētru visai ASV Austrumu piekrastei laika pareģi šoreiz paziņoja jau laikus un precīzi. Līdz ar to, jau piektdien, pirms sāka snigt, veikalos drūzmējās ļaudis, steidzoties sapirkt maizi, pienu, tualetes papīru, kabatas baterijas, sniega lāpstas – it kā tuvotos pasaules gals. Sniega tuvošanās vašingtoniešus it kā elektrizē: ceļi pārblīvēti, un pie degvielas pumpjiem garas rindas. Un šoreiz sniga ar – sākot ar piektdienas pēcpusdienu, visu sestdienu un sestdienas nakti. Vašingtonas latviešu draudze jau piektdien atsauca paredzēto dievkalpojumu un Draudzīgā aicinājuma sarīkojumu. Nevienam nebūtu bijis iespējams nokļūt uz dievnamu, arī mums, kas dzīvojam dažu minūšu brauciena attālumā.

Esam sniega gūstekņi. Bet skats pa logu ir romantisks: balti jumti, baltas eglītes, grūti pateikt, kur sākas iela. Un pilsētā neparasts klusums. Vašingtoniešiem nemaz nenāk par sliktu mazliet piebremzēt. Droši vien arī prezidents Baltajā namā šorīt atlicis visas tikšanās un kārto fotogrāfijas”.

Ņujorkas, Vašingtonas un Filadelfijas latvieši atceļ dievkalpojumus un latviešu skolas nodarbības

Ņujorkas latviešu luterāņu draudzes Longailendas (Salas) novada vecākais Jānis Riekstiņš Kasjauns.lv pavēstīja, ka lielā sniegputeņa un kupenu dēļ 24. janvārī dievkalpojums Ņujorkas latviešu baznīcā tika atcelts. Sestdien Riekstiņa kungs nebija atstājis savu dzīvokli un sniega vētru pārlaida starp četrām sienām. Tomēr pirmdien viņam jādodas uz darbu un tādēļ viņš svētdien tā vietā, lai dotos uz baznīcu, rokās ņēma lāpstu. „Būs jārok ar lāpstu, lai var tikt līdz ielai, un būs jāizrok auto, lai tiktu uz darbu,” teica Riekstiņš. Savukārt Ņujorkas latviešu draudzes priekšnieks Andrejs Lazda Kasjauns.lv atklāja, ka priecājas par sniegu un teic, ka tagad jāizbauda visi ziemas dotie prieki, jo tik bagātīga sniega sega esot retums.

Arī Vašingtonas un apkārtnes latvieši sniegotajās brīvdienās negāja ārā no mājas. Bija atcelts gan Vašingtonas latviešu luterāņu draudzes dievkalpojums ASV galvaspilsētas priekšpilsētā Rokvilā, gan latviešu skoliņas nodarbības, kuras apmeklē ap 70 bērnu. Vašingtonas latviešu mājaslapas administrators Aivars Osvalds Kasjauns.lv pastāstīja:

„Šorīt (svētdien) pamodāmies pie saules pēc divu dienu smagās vētras! Mūsu rajonā sniega dziļums ir no 50 līdz 90 cm, kā nu kurā vietā. Mūsu māja ieskauta ar apmēram 60 cm biezu sniega segu. Jau kopš ceturtdienas valdības iestādes, skolas un daudzi veikali, kā arī uzņēmumi slēgti. Publiskais transports Vašingtonā nestrādā no piektdienas pievakares līdz pirmdienai. Sākam izrakties, bet domāju, ka arī visas iestādes un skolas šonedēļ būs slēgtas. Publiskais transports lielākoties ir pilsētā, bet ne priekšpilsētā, kur, piemēram, es dzīvoju (40 km no pilsētas centra). Paies laiks līdz varēs atkal viegli izbraukt ar automašīnām”.

Savukārt Amerikas latviešu draudžu vikārs, mācītājs Tālivaldis Ivars Šmits Kasjauns.lv pastāstīja, ka laikā, kad viņam vajadzēja būt dievkalpojumā, viņš darbojās ar sniega lāpstu: „Sākam rakties ārā no lielā sniega, kas turēja mūs mājās jau no piektdienas vakara.  Labi dzirdēt, ka Latvijā laika apstākļi nav tik traki”.

Arī Filadelfijas latvieši nedēļas nogalē bija ieputināti. Filadelfijas latviešu Svētā Jāņa draudzes Dāmu komitejas priekšniece Baiba Akermane Kasjauns.lv informēja: „Es dzīvoju netālu no Filadelfijas un varu pastāstīt, ka šeit 24 stundu laikā uzsniga apmēram 50 cm. Tā kā sniega putenis notika sestdienā, varējām sēdēt siltā mājā un nopriecāties par skaisto, sniegaino ainu. Vietējā latviešu luterāņu baznīca atcēla svētdienas dievkalpojumu. Vairums draudzes locekļi dzīvo 30 - 60 km attālumā no dievnama, tātad, ja ceļi ir bīstami, tad atceļ dievkalpojumu. Filadelfijas latviešu skolā šosvētdien bija paredzēts Draudzīgā aicinājuma pasākums. Protams, to arī atcēla, bet gan jau pārliks uz citu datumu”.

 

„Ar izbrīnu no ērta klubkrēsla skatos,kā plosās sniega vētra”

Savukārt Kontektikutas pavalstī dzīvojošais inženierzinātņu un vides konsultāciju firmas „Antea Group” viceprezidents un Amerikas latviešu sabiedriskās dzīves aktīvists Raimonds Baumanis Kasjauns.lv pastāstīja, ka ar izbrīnu pa televīziju skatās sniega plosīšanos no viņa mājas 100 kilometrus tālāk esošajā Ņujorkā. Viņš sniegpārslas no savas mājas durvju priekšas var aizslaucīt ar slotu. Baumanis atklāja:

„Par laimi jāziņo, ka dzīvoju apmēram 100 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Ņujorkas pilsētas centra. No ērta krēsla, ar lielu izbrīnu vēroju ziņās kā vētra plosās cauri Vašingtonas pilsētas apkārtnei, Ņūdžersijai un beidzot arī Ņujorkas pilsētai. Netālu no mums sasniga gandrīz divas pēdas (viena pēda - 30,5 cm) sniega. Publiskais transports Ņujorkas pilsētā svētdien tika slēgts līdz agrai pēcpusdienai. Longailendā publiskais transports laikam nebūšot atsākts līdz vakaram. Vētra ļoti atšķirīgi ietekmēja krastmalu, kur iedzīvotāji cīnījās ar puteni līdz pusnaktij un no rīta pamodās pie metru dziļām, sapūstām sniega kaudzēm un plūdiem.

Mums te, dzīvojot Laimes paspārnē, Šermanas miestiņā Konektikutas štata nomalē, knapi uzsniga daži centimetri. Brūnas zāles smilgas vēl redzamas pļavā un ar slotu no rīta varēju „izrakties”. Te vienīgi bērni ir greizsirdīgi, ka neiznāk sniega prieki un ka skola pirmdien nav atcelta. Bet pats smaidu, ka nav jāmokās ar lāpstām un sniega šķūrētājiem”.

Prāveste iestrēgusi Čikāgā un netiek mājās, visu vēro „pa gabalu”

Prāveste Anita Vārsberga – Pāže no Vašingtonas amata darīšanās atlidojusi uz Čikāgu un tagad tur iestrēgusi – lidojumi uz Vašingtonu lielā sniegputeņa dēļ tika atcelti. Viņa svētdien (pēc Latvijas laika - naktī uz pirmdienu) no Čikāgas Kasjauns.lv rakstīja:

„Man pašai ir nācies šo vētru piedzīvot „pa gabalu”. Pagājušajā ceturtdienā atlidoju amata pienākumos uz Čikāgu un netieku atpakaļ. Piektdienas lidojumu jau ceturtdien atcēla.  

Šodien vairākās mūsu latviešu draudzēs ASV austrumos - no Vašingtonas līdz Bostonai -- dievkalpojumi nenotika. No sirds ceru, ka visi mūsu ļaudis bija siltā, drošā vietā, ja, iespējams, savās mājās. E-vēstulē Austrumapgabala draudzēm piektdien atgādināju, ka tomēr vienmēr varam būt vienoti lūgšanās. Un, lai gan daudziem, īpaši bērniem, sniegs un brīvdienas nozīmē lielus priekus, mudināju lūgšanās neaizmirst tos, kam sniegs, ledus, plūdi, vēji rada patiesi dzīvības apdraudošus apstākļus: bezpajumtniekus, izsalkušos, slimos, vecos, pirmās palīdzības darbiniekus, ceļu tīrītājus un citus.

Fotogrāfijās redzu, ka mūsmājās sasnigušas trīs pēdas (91,5 cm). Pie Vašingtonas latviešu baznīcas, kam blakus ir arī latviešu pensionāru dzīvokļu māja, esot apmēram divas pēdas (61 cm) sniega, bet visi pensionāri sveiki un veseli.  

Šodien zem zilām debesīm, saulei spilgti spīdot, visi lēnām sāk tīrīt ceļus un no kupenām izrakt automašīnas. Viss labi būs! Arī es dzīvoju cerībā, ka tikšu mājās! Tikai nevaru saprast, kur varēšu novietot savu auto?”

Sniega vētra „Snowmaggedon” 1 Sniega vētra „Snowmaggedon” 2 Sniega vētra „Snowmaggedon” 3

   

Elmārs Barkāns/Foto: Aivars Osvalds, Andrejs Lazda, EPA/Reuters, EPA/LETA, AFP/LETA