FKTK priekšsēdētājs Zakulis nolēmis atkāpties no amata
Kristaps Zakulis nolēmis atkāpties no amata.
Sabiedrība
2016. gada 25. janvāris, 16:53

FKTK priekšsēdētājs Zakulis nolēmis atkāpties no amata

Jauns.lv

Pēdējā laikā par nepietiekamu banku uzraudzību kritizētās Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Kristaps Zakulis nolēmis atkāpties no amata.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zakulis šodien iesniedzis atlūgumu.

Likums par FKTK paredz, ka Saeimai vēl būs jābalso par FKTK priekšsēdētāja atbrīvošanu no amata.

Zakulis FKTK priekšsēdētāja amatā nostrādājis četrus gadus, šajā amatā viņš tika iecelts 2012.gada 12.janvārī uz sešiem gadiem.

Paziņojumā medijiem norādīts, ka lēmums par amata atstāšanu ir izsvērts un pēdējās dienās izskanējušās runas medijos par FKTK vadītāja nomaiņu nav negaidītas. "Šo četru gadu laikā, kopš esmu amatā, kopā ar kolēģiem intensīvi strādājām, lai sasniegtu pašu izvirzītos un formulētos mērķus. Tas ietver arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomas sakārtošanu un pilnveidošanu, piemēram, kvantitatīvi un kvalitatīvi padziļinot regulārās pārbaudes bankās, gan paaugstinot soda naudas apmērus."

Zakulis skaidro, ka pēdējā laikā bankām piemērotie sodi nav kādi kampaņveida pasākumi, bet gan rūpīgs banku uzrauga darbs vairāku gadu garumā. "Būsim reālisti - šādu iestāžu vadības maiņa Latvijā nav jauna prakse, un tam biju gatavs," norāda Zakuls. Viņš atzīst, ka FKTK priekšsēdētāja amats ir uzticības amats, tāpēc uzskata, ka atkāpšanās mazinās šo aizdomu, baumu un šaubu ēnu pār FKTK. "Turklāt šis amats man nekad nav bijis pašmērķis," norāda FKTK priekšsēdētājs.

Pēc četriem gadiem, kas pavadīti FKTK vadītāja amatā, Zakulis uzsver, ka jauno profesionālās dzīves posmu sāks ar padarīta darba sajūtu. Viņš uzskata, ka šo gadu laikā FKTK ir izdevies stiprināt kā spēcīgu un profesionālu komandu, kura spēj efektīvi pārraudzīt un regulēt finanšu tirgu atbilstoši Eiropas Savienības prasībām. "Stājoties amatā, 2012.gada janvārī kā sava darba prioritātes izvirzīju mērķi pārskatīt FKTK darbu tirgus uzraudzības jomā un komunikācijas pieeju, kā arī apzināt "Krājbankas" krīzē gūtās mācības, lai stiprinātu finanšu tirgus dalībnieku uzraudzības sistēmu. Šo gadu laikā uzdevumus izdevies ieviest pilnībā, pateicoties saliedētās komandas intensīvajam darbam. FKTK kļuvusi par dinamisku un atvērtu finanšu tirgus uzraudzības iestādi, kas strādā ne tikai Latvijas, bet Eiropas līmenī," norāda Zakulis.

Viņa amata pildīšanas laikā veiksmīgi ieviests vienotais uzraudzības un vienotais noregulējuma mehānisms, FKTK pievienojoties Eiropas līmeņa banku uzraugu saimei. Tāpat šo gadu laikā izdevies stiprināt nerezidentu banku uzraudzību un pilnveidot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas un terorisma finansēšanas novēršanas jomu, ieviešot speciālu pasākumu kopumu banku segmenta efektīvai pārraudzībai. Veiksmīgi noritēja arī eiro ieviešana, kas 2014.gadā bija viens no lielākajiem Latvijas finanšu dalībnieku izaicinājumiem.

Īstenojot atklātāku komunikācijas pieeju, FKTK ieviesa uzraudzības lēmumu publiskošanas reformu, darot pieejamu sabiedrībai informāciju par visām FKTK piemērotajām sankcijām komercbankām, kā arī paaugstināja bankām piemēroto soda naudas apmērus, kas atkarībā no bankas aktīvu apmēra var sasniegt pat vairākus desmitus miljonu eiro.

FKTK padome var veikt visas tai likumā noteiktās funkcijas arī četru padomes locekļu sastāvā, līdz ar to, kamēr Saeima apstiprinās jaunu iestādes vadītāju, FKTK komanda var pilnvērtīgi turpināt sāktos darbus pie banku iekšējo kontroles sistēmu stiprināšanas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas jomā, tirgus dalībnieku uzraudzības sistēmas tālākas attīstības un citiem galvenajiem darbiem, kas ir iesākti jau 2014.gadā.

Zakulis pildīs līdzšinējos FKTK padomes priekšsēdētāja amata pienākumus līdz Saeimas balsojumam un pēc tam dosies atvaļinājumā, veltot laiku ģimenei.

Pirms kļūšanas par FKTK priekšsēdētāju Zakulis no 2009. līdz 2012.gadam strādāja telekomunikāciju uzņēmumā SIA "Lattelecom" par Uzņēmuma drošības nodaļas vadītāju, no 2000.gada līdz 2008.gadam viņš bija Drošības nodaļas vadītājs AS "Swedbank", bet no 1995.gada līdz 2000.gadam strādāja Satversmes aizsardzības birojā.

Zakulis dzimis 1973.gadā. Viņš studējis Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē, ir tiesību zinātņu speciālists. Studējis arī Vadības un ekonomiskās informātikas fakultātē, ir biznesa vadības maģistrs.

2014.gadā FKTK priekšsēdētāja amatā Zakulis nopelnīja 84 039 eiro.

Pēdējā laikā Zakuļa vadītā FKTK kritizēta par nepietiekamu banku uzraudzību noziedzīgi iegūtu līdzekļu atmazgāšanas novēršanā. Aizrādījumus par to izteikusi Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā jeb OECD, ar ko Latvija patlaban risina iestāšanās sarunas.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti decembrī kritizēja FKTK darbu banku uzraudzībā un norādīja uz nepieciešamību stiprināt komisijas kapacitāti.

FKTK priekšsēdētāju amatā ieceļ Saeima uz sešiem gadiem pēc Latvijas Bankas prezidenta un finanšu ministra kopīga priekšlikuma.

Pirms Zakuļa FKTK vadīja Irēna Krūmane, kura amatā stājās 2008.gada aprīlī, bet amatu pameta 2011.gada novembrī pēc "Latvijas Krājbankas" kraha.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA