Mājas jumta slapjo sniegu tumsā samet uz lejā stāvoša auto
Vai sniegu no jumtiem drīkst tīrīt arī ziemas dienu tumšajā laikā?
Sabiedrība
2016. gada 27. janvāris, 06:58

Mājas jumta slapjo sniegu tumsā samet uz lejā stāvoša auto

Jauns.lv

Laicīga un rūpīga sniega tīrīšana no Rīgas namu jumtiem ir būtiska gājēju drošībai. Taču vai ir pieļaujams, ka uz jumta malām sakrājušos sniegu apsaimniekotājs tīra viens pats, tumsā, bez teritorijas nožogošanas, turklāt lāpstām metot to uz lejā stāvošajām automašīnām?

Par šādu gadījumu ziņo kāds Tallinas ielas iedzīvotājs, Dainis (vārds mainīts). 25. janvārī, pārnākot no darba, aptuveni 21:30 aculiecinieks pamanījis, ka uz Tallinas ielas 110 nama jumta, tumsā kāds vīrietis viens pats ar sniega lāpstu stumj lejā sniegu.

Uzmanību pievērsis skaļš būkšķis

„Manu uzmanību pievērsa diezgan skaļš būkšķis. Pagriezu galvu, lai paskatītos pāri ielai un ieraudzīju ar sniegu apsviestu BMW markas automašīnu. Čupiņa bija gan uz aizmugurējā stikla, gan bagāžas nodalījuma. Uz piecstāvu mājas jumta tajā brīdī rosījās kāds vīrietis, taču lejā, uz ielas gan nebija nedz nožogojuma, nedz arī kāda, kurš uzraudzītu sniega tīrīšanu un brīdinātu cilvēkus, kas iet pa ielu,” stāsta Dainis, „Sniegs šobrīd ir slapjš un smags. Pats gan nepārbaudīju, taču automašīnai, no piecu stāvu augstuma uzmetot sniegu, varētu nodarīt bojājumus. Diez vai auto īpašnieks, redzot šādu rīcību, būtu savaldīgs!” Rīdzinieks stāsta, ka notiekošo ievērojuši arī citi garāmgājēji, kuri ar bažām noskatījušies un apgājuši šo ietves posmu.

Klaja noteikumu neievērošana

Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Uģis Vidauskis skaidro, ka sniega tīrīšanu no namu jumtiem regulē Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi: „Noteikumu 12.1.3. punkts paredz, ka, veicot šos darbus, situācijās, kad tiek apdraudēta gājēju un transportlīdzekļu drošība, bīstamā vieta ir jānorobežo, kā arī lejā samestais sniegs vai lāstekas steidzami jānovāc no brauktuves, lietojot visus iespējamos drošības līdzekļus. RD pārstāvis atzīst, ka šādu darbu veikšana bez jebkādiem drošības pasākumiem ir klajš noteikumu pārkāpums, taču sniega tīrīšanu atbilstoši noteikumos minētajai kārtībai drīkst veikt arī dienas tumšajā laikā, sākot no pulksten 21.00 līdz 07:00.

Par šādām izdarībām jāziņo policijai

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) preses sekretāre Inese Krieviņa skaidro, ka šo noteikumu galvenais mērķis ir panākt, lai Rīgas namu apsaimniekotāji operatīvi reaģē un tīra jumtus ziemā gājēju drošības dēļ, taču klaja noteikumu neievērošana nav pieļaujama. RPP par šādiem gadījumiem vai nekorektas rīcības gadījumā sabojātu īpašumu aicina nekavējoties ziņot pa tālruni: 110.


Kasjauns.lv/Foto: Google Maps, Edijs Pālens/LETA

Tēmas