Zināms, kam šogad tiks "Lielā mūzikas balva" par mūža ieguldījumu
"Lielo mūzikas balvu 2015" par mūža ieguldījumu saņems pianists un profesors Ventis Zilberts.
Kultūra
2016. gada 27. janvāris, 16:34

Zināms, kam šogad tiks "Lielā mūzikas balva" par mūža ieguldījumu

Jauns.lv

Martā uz Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves "Lielo mūzikas balvu 2015" par mūža ieguldījumu saņems pianists un profesors Ventis Zilberts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Lielās mūzikas balvas 2015" žūrijas priekšsēdētājs, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas akadēmiskā darba prorektors Normunds Vīksne šodien žurnālistiem klāstīja, ka, izraugoties šīs nominācijas pretendentu, noteicošais bija dzīves pieredze, ieguldījums mūzikas dzīvē un profesionālās mūzikas lauka attīstība.

Zilberts ir mūzikas autoritāte, un viņš joprojām aktīvi strādā. Viņš ir aktīvs mūziķis un nenogurstošs Latvijas mūzikas popularizētājs ārvalstīs, skaidroja Vīksne.

Kopumā "Lielā mūzikas balva 2015" tiks pasniegta deviņās nominācijās. Aizvadītais gads Latvijas koncertdzīvē ir bijis ļoti bagāts un mūziķu sniegums ir bijis spožs, tādēļ žūrijai nebija viegli izraudzīties nominantus. Balvas nolikums pieļauj žūrijai izvirzīt līdz pieciem nominantiem, tādēļ šoreiz divās nominācijās balvai izvirzīti četri pretendenti, skaidroja žūrijas priekšsēdētājs.

Nominācijā "Par Latvijas akadēmiskās mūzikas popularizēšanu pasaulē" balvu saņems komponiste Dace Aperāne. Balvas žūrijas dalībniece un Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītāja Maruta Rubeze skaidroja, ka pārliecība par nepieciešamību šajā nominācijā godināt tieši Aperāni bijusi ne tikai žūrijai, bet to rakstiski apliecinājuši arī citi komponisti.

Viņa stāstīja, ka Aperāne piedzimusi Kanādā un no savas ģimenes pārmantojusi un gadu gaitā izkopusi savu mūzikas talantu. Aperāne daudz laika veltījusi komponistu atbalstam. Aperāne būvē arī tiltus starp latviešu trimdas komponistiem un Latvijas komponistiem, kā arī starp komponistiem un atskaņotājmāksliniekiem. 2015.gadā ar Aperānes iniciatīvu Ņujorkas sabiedriskajā radio tika atskaņots 24 stundas ilgs latviešu mūsdienu mūzikas maratons.

Nominācijā "Gada jaunais mākslinieks" balvas pretendenti ir pianists Georgijs Osokins, dziedātāja Annija Putniņa un dziedātājs Mihails Čuļpajevs.

Muzikologs un žūrijas dalībnieks Dāvis Eņģelis klāstīja, ka Osokins pagājušajā gadā guvis vērā ņemamu starptautisku ievērību. Balvai viņš nominēts par solo koncertu Lielajā ģildē, kurā klausītājus priecēja ar Friderika Šopēna programmu, kā arī par pagājušā gada vasarā Dzintaru koncertzālē notikušo koncertu "3 X Piano: Dinastija tēvs un dēli Osokini".

Savukārt Putniņa balvai izvirzīta par pagājušā gada izskaņā Vidzemes koncertzālē "Cēsis" notikušo koncertu "Mūziklu zelta melodijas", kur viņa spilgti sevi parādīja žanriskajā daudzveidībā, savukārt otrs koncerts, kurā dziedātāja sevi spilgti apliecināja, bija jūlijā Ventspilī notikušā Imanta Kalniņa dziesmu spēle "No saldenās pudeles".

Čuļpajevs, kurš ir Latvijas Nacionālās operas tenors, balvai izvirzīts par spožām lomām operas iestudējumos un aktīvu koncertdarbību.

Nominācijā "Gada jaundarbs" uz balvu pretendē Rihards Dubra par otro simfoniju "Latvijas simtgades simfonija", kas pirmatskaņota Liepājas Simfoniskā orķestra 135.jubilejas sezonas atklāšanas koncertā 25.septembrī Liepājas Latviešu biedrības namā. Komponists jau 2003.gadā saņēmis "Lielo mūzikas balvu" šajā nominācijā.

Tāpat uz balvu šajā nominācijā pretendē Andrejs Selickis, kurš balvai izvirzīts par skaņdarbu "Šyupuļdzīsme Jēzum" koncertā "Latvijas Radio korim 75. Jubilejas portrets" 28.novembrī Latgales vēstniecībā "Gors".

Balvas pretendente ir arī komponiste Selga Mence, kura balvai izvirzīta par Klavieru kvartetu koncertā "Eiropas Ziemassvētki. Ziemassvētki sveču gaismā" 27.decembrī Mazajā ģildē.

Nominācijā "Par izcilu sniegumu" balvas pretendenti ir orķestris "Sinfonietta Rīga", vokāliste Elīna Šimkus un dziedātājs Daumants Kalniņš. Žūrijas dalībniece un Mūzikas un mākslas atbalsta fonda valdes priekšsēdētāja Sandra Zandberga informēja, ka šajā nominācijā tiek novērtēts sniegums visa gada garumā, tādēļ tas ir mākslinieka vērtējums ilgtermiņā.

Orķestris "Sinfonietta Rīga" balvai nominācijā izvirzīts par koncertiem 2015.gada garumā, vokāliste Šimkus par sniegumu Senās mūzikas festivālā pagājušajā gadā, Jozefa Haidna oratorijā "Pasaules radīšana" 18.decembrī Rīgas Lutera baznīcā un koncertā "Mozart & Mozart" 3.oktobrī Vidzemes koncertzālē "Cēsis".

Savukārt Kalniņš balvai izvirzīts par iegūto "Grand Prix" konkursā "Riga Jazz Stage" pagājušā gada aprīlī, par sniegumu koncertos "Baha un Ešenvalda pasijas" 5.aprīlī Latgales vēstniecībā "Gors", "Tur, kur gars ar garu jūtās satiekas" 6.jūnijā Dzintaru koncertzālē un "Maestro-Piano-Rīga" 29.oktobrī Lielajā ģildē.

Nominācijas "Par izcilu interpretāciju" pretendenti ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga, basbaritons Egils Siliņš un pianists Māris Skuja, pianists Reinis Zariņš, kā arī pianists Juris Žvikovs.

Poga balvai izvirzīts par Jāņa Ivanova Divdesmitās simfonijas interpretāciju Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā 24.janvārī Lielajā ģildē, vadot LNSO, un par Dmitrija Šostakoviča 13.simfonijas interpretāciju LNSO koncertā "Krievu mūzikas pērles 3" 12.martā Lielajā ģildē.

Siliņš un Skuja balvai nominēti kā duets par latviešu vokālās mūzikas interpretāciju koncertā "Egils Siliņš un latviešu klasika" 25.oktobrī Vidzemes koncertzālē "Cēsis", bet pianists Zariņš, kurš šajā nominācijā izvirzīts arī citus gadus, šoreiz uz balvu pretendē par Lūcijas Garūtas Klavierkoncerta interpretāciju latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā 24.janvārī Lielajā ģildē un par interpretācijām koncertā "Klaviermūzikas meistari" 14.martā Vidzemes koncertzālē "Cēsis".

Savukārt Žvikovs balvai izvirzīts par interpretācijām koncertā "Meditācijas skaņās. Džons Keidžs", kas izskanēja 7.oktobrī "Rīgas Biržā". Žvikovs ir viens no retajiem pianistiem pasaulē, kurš iestudējis Džonu Keidžu.

Nominācijas "Gada uzvedums" pretendenti uz balvu ir Džakomo Pučīni opera "Manona Lesko" Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB), Ērika Ešenvalda "Ziemeļu gaisma" 27.aprīlī LNOB, kā arī Johana Štrausa operete "Sikspārnis" LNOB.

Uz balvu nominācijā "Gada koncerts" pretendē Vidzemes koncertzāles "Cēsis" rīkotais koncerts "Čella zvaigznes un Sinfonietta Rīga", kas izskanēja 11.septembrī, Valsts akadēmiskā kora "Latvija" rīkotais koncerts "Emīls Dārziņš", kas izskanēja 3.novembrī Latvijas Universitātes Lielajā aulā un "Latvijas koncertu" rīkotais pasākums "Latvijas Radio korim 75. Jubilejas portrets", kas 28.novembrī notika Latgales vēstniecībā "Gors".

Nominācijai "Par izcilu darbu ansamblī" izvirzīta flautiste Ilona Meija, obojists Egils Upatnieks, trompetists Jānis Porietis un pianists Viktors Ritovs.

Meija balvai izvirzīta par darbu "Sinfonietta Rīga" sastāvā un kameransambļos, Upatnieks - par darbu LNSO sastāvā un kameransambļos, Porietis par sniegumu koncertuzvedumā "Dagdas skiču burtnīca" un par interpretācijām koncertos "Latvijas Radio korim 75. Jubilejas portrets" un "Eiropas Ziemassvētki. Johans Sebastians Bahs "Ziemassvētku oratorija". Savukārt Ritovs balvai izvirzīts par darbu Latvijas Radio bigbenda sastāvā un koncertprogrammās "Riga Jazz Stage".

"Lielās mūzikas balvas 2015" svinīgā ceremonija notiks 1.martā plkst.19 LNOB, kuru tiešraidē atspoguļos Latvijas Televīzijas 1.kanāls un Latvijas Radio 3 "Klasika". Balvas ieguvēji saņems naudas prēmiju 1500 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Arī šajā gadā tiks pasniegta "Hennessy" speciālā balva.

"Lielās mūzikas balvas 2015" publikas simpātijas balsojums portālā "Delfi" sāksies februārī un noslēgsies 26.februārī. Publikas simpātijas balvu portāls "Delfi" pasniegs "Lielās mūzikas balvas 2015" svinīgajā ceremonijā.

"Lielā mūzikas balva" ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, un šogad tā notiks 22.reizi. 1993.gadā Kultūras ministrija pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas pieņēma lēmumu ik gadu izcilākos sasniegumus valsts mūzikas dzīvē godināt ar speciālu balvu.

LETA/Foto: Evija Trifanova