ZZS piedāvā vicepremjera statusu piešķirt kādam "Vienotības" ministram
Kučinskis sacīja, ka no viņa puses rīt netiks izteikts kāds jauns, līdz šim neizskanējis piedāvājums par amatu sadalījumu valdībā.
Politika
2016. gada 27. janvāris, 16:48

ZZS piedāvā vicepremjera statusu piešķirt kādam "Vienotības" ministram

Jauns.lv

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) piedāvā Ministru prezidenta biedra jeb vicepremjera statusu piešķirt kādam partijas ''Vienotība'' ministram, sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš uzsvēra, ka šādā gadījumā netiktu veidots jauns postenis, bet vicepremjera statuss tiktu noteikts kādam no ''Vienotības'' valdībā deleģētajiem pārstāvjiem.

Piedāvājums pēc tikko kā notikušās frakcijas sēdes telefoniski izteikts ''Vienotības'' līderei Solvitai Āboltiņai.

Ministru prezidenta amata kandidāts Māris Kučinskis (ZZS) skaidroja, ka premjera biedrs "nav tikai nosaukums" un ka savu piedāvājumu par šāda statusa noteikšanu "Vienotības" ministram politiķis ir izteicis, jo viņš šo personu uztvers par komandas pārstāvi un tuvāko valdības vadītāja atbalstītāju. "Vienotība" lūgusi atstāt brīvību jautājumā par to, par kādiem jautājumiem premjera biedram būtu jāatbild.

Premjera amata kandidāts sacīja, ka no viņa puses rīt netiks izteikts kāds jauns, līdz šim neizskanējis piedāvājums par amatu sadalījumu valdībā.

Kā ziņots, saistībā ar topošās valdības veidošanu tiek izskatīts arī variants par vicepremjera jeb Ministru prezidenta biedra posteņa izveidi, apstiprināja Ministru prezidenta amata kandidāts Māris Kučinskis (ZZS).

Jautāts par vicepremjera amata izveidošanu, Kučinskis žurnālistiem atbildēja, ka neslēps, - tas tiek izskatīts kā viens no variantiem.

"Pašlaik tiek izskatīti visi varianti," piebilda premjera amata kandidāts.

Vairākās iepriekšējās valdībās vicepremjera jeb Ministru prezidenta biedra amats jau ir bijis. Īpaši populāri Ministru prezidenta biedra amati bija deviņdesmito gadu valdībās, kurās bija vairāki premjera biedri. Piemēram, Andra Šķēles pirmajā valdībā bija septiņi Ministru prezidenta biedri. Vēlāk Einara Repšes un Induļa Emša valdībās Ministru prezidenta biedra pienākumus pildīja Ainārs Šlesers, bet vienā no Valda Dombrovska (V) valdībām šos pienākumus pildīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V). Vairākās pēdējās valdībās Ministru prezidenta biedra pienākumus neviens no ministriem nepildīja.

Iepriekš izskanējusi iespēja diskutēt par Eiropas lietu ministra amatu. Šādu piedāvājumu izteicis ZZS premjera amata kandidāts Māris Kučinskis, tomēr no "Vienotības" puses šāda iecere esot noraidīta.

LETA / Foto: LETA