Applūduša tuneļa dēļ Medemciemā ļaudīm nākas skriet pāri šosejai. FOTO
Olaines novada Medemciema iedzīvotāji nonākuši dzīvību apdraudošā situācijā – lai tiktu otrpus šosejai, nākas šķērsot Jelgavas šoseju.
Novadu ziņas
2016. gada 27. janvāris, 17:28

Applūduša tuneļa dēļ Medemciemā ļaudīm nākas skriet pāri šosejai. FOTO

Jauns.lv

Pat mazi bērni riskē šķērsot bīstamo krustojumu Medemciemā, lai tiktu pāri Jelgavas šosejai. Vienīgā vieta, kur iepriekš droši varēja šķērsot ceļu – apakšzemes tunelis - atkušņa dēļ ir applūdis. Pagasta padome pagaidām nav rīkojusies.

Jau trešdienas rītā Medemciema gājēju tunelim ar sausām kājām cauri nebija iespējams iziet, jo gandrīz puse apakšzemes betonētās ejas mirkst ūdenī. Peļķe ir vismaz 5-7 centimetrus dziļa, un izveidojusies atkušņa dēļ. Pa taku no nogāzes tunelis nemitīgi tiek papildināts ar izkusušo sniegu. Šī situācija apdraud daudzus Medemciema iedzīvotājus, kam no autobusa pieturas jātiek otrpus šosejai, jo nu neatliek nekas cits, kā mesties pāri četrjoslu šosejai. Satiksmes plūsma šajā vietā ir ļoti intensīva, un Medemciema krustojums, kurā ir kreisais pagrieziens, jau laupījis vairāku cilvēkiem dzīvību. Piemēram, pirms gada, neatļautā vietā šķērsojot šoseju un tādējādi izraisot satiksmes negadījumu, bojā gāja 67 gadus veca sieviete, kura mira negadījuma vietā, un viņas sešgadīgā mazmeitiņa, kuras sirds pārstāja pukstēt mediķu automašīnā neilgi pēc avārijas.

Pēc medijos saceltās ažiotāžas atbildīgās instances uz šo nelaimi reaģēja, gājēju tunelī ierīkojot apgaismojumu. Iepriekš tā tur nebija.

Tomēr tagad ciema iedzīvotājiem droši nokļūt mājās liedz lielizmēra peļķe apakšzemes tunelī. Portāls Kasjauns.lv par nepieciešamību steidzami padarīt applūdušo tuneli Medemciemā lietojamu 27. janvāra rītā ap pulksten desmitiem informēja Olaines pagasta padomi, un darbiniece, pateikdamās par informāciju, solīja, ka atbildīgais dienests situāciju risinās. Tomēr vēl pēcpusdienā, pat sešas stundas pēc ziņošanas par applūdušo tuneli, skāde nebija novērsta un apkārt nebija redzams neviens, kas to grasītos darīt. Ap to laiku vairāki skolēni, daži pat pavisam mazi, augstu celdami kājas, brida cauri vairākus metrus garajai peļķei, taču vairums cilvēku, ieraudzījuši ainavu applūdušajā tunelī, griezās riņķī un devās uz krustojumu, lai steigtos pāri šosejai. Arī bērni.

Lavijas Valsts ceļu komentārs

Pašlaik ūdens no tuneļa ir novadīts un nokļūšanai tajā nav jābrien pāri peļķēm.

Tuneļa pieeja autoceļa A8 labajā pusē ir ar grants segumu, tāpēc mitrā laikā tur var veidoties dubļi.

Šī pieeja atrodas uz zemes, kas nav VAS Latvijas Valsts ceļi (LVC) īpašumā, par pieejas sakārtošanu ir atbildīga pašvaldība.

LVC speciālisti turpinās novērot situāciju, un, nepieciešamības gadījumā tunelī tiks uzstādītas koka laipas.

Pašlaik notiek Medemciema krustojuma pārbūves projektēšana, vasarā tiks izsludināts iepirkums, un pēc tā uzsākti būvdarbi, orientējoši - 2017.gadā. To ietvaros arī tiks sakārtota ūdens novades sistēma tunelī, kas nebija izbūvēta būvējot tuneli. 

   

Kasjauns.lv/Foto: aculiecinieka foto