Rīdzinieks Dāvis: "Autobusa šoferis gājējus apšļāca ar netīra sniega žļurgu! Vai viņš par to atbildēs?"
Šajās dienās simtiem rīdzinieku spiesti izvairīties no nekaunīgi garāmbraucošo auto radītajām ūdens šaltīm. Rīdzinieku Dāvi uz Akmens tilta apšļakstījis „Rīgas satiksmes” autobuss. Ja viņš sūdzētos, vadītājam varētu uzlikt septiņus eiro lielu naudas sodu.
Sabiedrība
2016. gada 28. janvāris, 06:12

Rīdzinieks Dāvis: "Autobusa šoferis gājējus apšļāca ar netīra sniega žļurgu! Vai viņš par to atbildēs?"

Jauns.lv

Rīdziniekam Dāvim visu trešdienu, 27. janvāri, sabojāja „Rīgas satiksmes” autobusa šoferis, kurš viņu uz Akmens tilta „aplaimoja” ar ūdens/sniega žļurgas šalti. Vadītājs, nesamazinot ātrumu, vairākus kājāmgājējus apšļāca ar netīra ūdens dušu. Atšķirībā no citiem braucējiem, autobusa šoferis brauca nekaunīgi, uzskata Dāvis.

Kasjauns.lv lasītājs Dāvis Kasjauns.lv pastāstīja: „Paldies 54. maršruta autobusa vadītājam, kurš man sabojāja visu dienu, ne vien sagandēja garastāvokli, bet arī sasmulēja manas drēbes! Trešdien ap pusdeviņiem no rīta gāju pāri Akmens tiltam no Pārdaugavas uz Vecrīgu Biju uz ietves apmēram tilta vidū, kad garām no centra puses uz Voleriem aiztraucās 54. maršruta autobuss. Ja pārējie autobraucēji redzēja, ka ir lietus un peļķes, samazināja ātrumu un brauca prātīgi, lai neapšļakstītu uz tilta esošos kājāmgājējus, tad autobusa šoferis, nesamazinot ātrumu, iebrauca peļķēs un garāmgājējus apšļakstīja ar pamatīgu ūdens šalti. Īsts cunami bija! Saprotu, ka laika apstākļi ir tādi, kādi ir – bet šai gadījumā autobusa šoferis izcēlās ar nekaunību tai ziņā, ka pārējie samazināja ātrumu un centās peļķēm izbraukt cauri uzmanīgāk, ievērojot lielāku intervālu no ietves. Nevarēja būt, ka viņš neredzēja un nesaprata, kāds ir brauktuves stāvoklis… Kļuvu no galvas līdz kājām slapjš ar man uzšļākto ūdens/sniega žļurgu. Domāju, ka autobuss pat pārsniedza braukšanas ātrumu.”

Autobusa vadītājs atvainojas cietušajiem

 „Rīgas satiksmes” preses sekretārs Viktors Zaķis Kasjauns.lv pavēstīja, ka uzņēmums noskaidrojis vadītāju, kurš uz Akmens tilta apšļakstīja Dāvi un viņš atvainojas gājējam. „Vadītājs savā paskaidrojumā raksta, ka atvainojas visiem un saka, ka nav apzināti apšļakstījis gājējus. Vienlaikus jāteic, ka pārbaudē konstatējām, ka vadītājs nav pārsniedzis ātrumu. Tāpat jāuzsver, ka mūsu iekšējās kārtības noteikumos rakstīts, ka vadītājam jāvērtē situācija, un, ja tas nepieciešams, jāsamazina ātrums vai pat transportlīdzeklis jāpastādina, ja viņš var apšļakstīt, kaitēt gājējam vai riteņbraucējam.

Esam brīdinājuši visus savus vadītājus, lai brauc uzmanīgi, un es īsti neticu, ka mūsu vadītājs ir pārkāpis ātrumu un speciāli apšļakstījis gājējus. Jāuzsver, ka brauktuve uz Akmens tilta ir šaura un tur nav daudz iespēju manevriem. Šodien visa Rīga ir viena liela peļķe, un šādās reizēs, ja arī ne bieži, saņemam sūdzības, ka mūsu transportlīdzekļi kādu apšļakstījuši. Jāuzsver, ka mūsu autobusi ir lieli un tie ir identificējami, vieglāk pamanāmi”.

Par gājēju apšļakstīšanu draud naudas sods – 7 eiro

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliete Ilze Jurēvica Kasjauns.lv saka: „Gājēju apšļakstīšana ir tas gadījums, kas vairāk attiecas uz braukšanas kultūru un cieņu pret līdzcilvēkiem. Likumā nav paredzēta atbildība tieši par gājēju apšļakstīšanu, taču Ceļu satiksmes likuma 19. panta 3. daļā minēts, ka ceļu satiksmes dalībniekiem un citām personām jārīkojas tā, lai neradītu satiksmei bīstamas vai satiksmi traucējošas situācijas un nenodarītu zaudējumus. Tātad, ja tiek nodarīti zaudējumi (apšļakstīšanas gadījumā - sabojāts apģērbs vai izdevumi, kas radušies, lai to iztīrītu), tad ir paredzēta atbildība pēc Latvijas Administratīvo pārkāpuma kodeksa 149.4 panta, kas nosaka transportlīdzkeļa vadītājam izteikt brīdinājumu vai soda naudu septiņu eiro apmērā.

Atsevišķa statistika par gadījumiem, kad apšļakstīti gājēji vērsušies policijā, netiek apkopota.

Jebkurā gadījumā, ja cilvēks vērsīsies policijā ar iesniegumu vai zvanīs, policija reaģēs. Tiks uzsākta lietvedība, kuras laikā izskatīs notikušā apstākļus un sauks pie atbildības personas, kuru vaina apstiprināsies. Šādos gadījumos liela nozīme ir pierādījumiem. Ja gājējs ticis apšļakstīts, noteikti jāparūpējas par pierādījumiem, kas šo faktu apstiprina un tie policijā jāiesniedz kopā ar iesniegumu”.

Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA

Tēmas