Veselības komisārs Rīgā parakstīs memorandu par alkohola kaitējuma mazināšanu pašvaldībās
Eiropas Komisijas veselības un pārtikas nekaitīguma komisārs Vītenis Povils Andrjukaitis.
Runā Rīga
2016. gada 28. janvāris, 11:44

Veselības komisārs Rīgā parakstīs memorandu par alkohola kaitējuma mazināšanu pašvaldībās

Jauns.lv

Piektdien, 29.janvārī, Rātsnama sēžu zālē no plkst.9.30 līdz 15 notiks Baltijas valstu pilsētu konference „Pašvaldību iespējas novērst un mazināt alkohola radīto kaitējumu”, kurā piedalīsies Eiropas Komisijas (EK) veselības un pārtikas nekaitīguma komisārs Vītenis Povils Andrjukaitis, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un pārstāvji no Kauņas, Tallinas, Viļņas, Pērnavas pašvaldībām un Baltijas reģiona Veselīgo pilsētu asociācijas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Konferenci atklās N.Ušakovs, bet pēc tam V.Andrjukaitis ziņos par EK atbalstu pārmērīgas alkohola lietošanas izplatības mazināšanā Eiropas Savienībā.

Pēc EK komisāra ziņojuma N.Ušakovs parakstīs sadarbības memorandu starp Rīgas domi, Viļņas pašvaldību, Tallinas valdību, Kauņas pašvaldību, Pērnavas domi, Klaipēdas pašvaldību un Tartu domi. Memoranda mērķis ir uzlabot sabiedrības veselību un novērst saslimšanas, veicināt efektīvu pašvaldību darbu un sadarbību alkohola lietošanas novēršanā bērnu un jauniešu vidū, tādējādi sekmējot veselīgas sabiedrības attīstību.

Rīga ir pirmā pašvaldība, kura iniciējusi sadarbības memoranda parakstīšanu starp Baltijas valstu pilsētām, tādējādi apliecinot gatavību sadarboties jautājumos, kas saistīti ar pārmērīgas alkohola lietošanas ierobežošanu un iedzīvotāju izglītošanu. Pēc tam, kad memorands tiks atbalstīts un parakstīts pārējās pašvaldībās, tas tiks nodots EK komisāram.

Pēc memoranda parakstīšanas ap plkst.10.55 domes sēžu zālē paredzēts īss preses brīfings, kurā žurnālisti varēs uzdot jautājumus N.Ušakovam un V.Andrjukaitim. Pēc tam amatpersonas apmeklēs Rīgas 1.slimnīcu – vecāko ārstniecības iestādi Rīgā, kura pēdējo piecu gadu laikā, pateicoties pašvaldības atbalstam un investīcijām, pēc renovācijas piedzīvojusi “atdzimšanu” un kļuvusi par modernu ārstniecības iestādi, kas aprīkota ar jaunākajām tehnoloģijām. Tiks apskatīts jaunizveidotais modernais operāciju un intensīvās terapijas bloks un citas jaunākās diagnostikās un ārstnieciskās struktūrvienības.

Tikmēr konferences dalībnieki dalīsies pieredzē un iepazīstinās ar alkoholisma mazināšanas un profilakses darba iespējām pašvaldībās – esošo situāciju un iespējamajiem risinājumiem pārmērīgas alkohola lietošanas izplatības novēršanā un mazināšanā, īpaši uzsverot arī palīdzības iespējas jauniešiem ar atkarības problēmām. Konferencē tiks aktualizēta nepieciešamība ierobežot alkohola pieejamību, ņemot vērā tās negatīvo ietekmi gan uz indivīdu un kopējo sabiedrības veselību, gan radītajiem ekonomiskajiem zaudējumiem tautsaimniecībai un it īpaši veselības un sociālajai nozarei.

Konferencē uzstāsies pārstāvji no Kauņas, Tallinas, Viļņas, Pērnavas pašvaldībām un Baltijas reģiona Veselīgo pilsētu asociācijas. Pārstāvji no Rīgas pašvaldības ārvalstu speciālistus iepazīstinās ar Latvijas pieredzi un pašvaldību iniciatīvām alkohola lietošanas mazināšanā, akcentējot arī Rīgas pašvaldības atkarības profilakses darbu ar jauniešu auditoriju gan izglītības un apmācību jomā, gan darbā ar riska grupas jauniešiem un starpsektoru sadarbību.

Pārmērīga alkohola lietošana ir nozīmīga sabiedrības veselības problēma, kuras negatīvā ietekme ir riska faktors ne tikai indivīda veselībai, bet arī sabiedrības sociāli ekonomiskajai attīstībai un drošībai. Alkohola atkarība un citu atkarību izraisošo vielu lietošana, traumas, fiziska vardarbība un dažādas noziedzīgas darbības, domas par pašnāvību un tās mēģinājumi, paaugstināts risks iegūt hroniskas un infekcijas slimības padara alkoholisma ierobežošanas pasākumus par vienu no prioritātēm, kam nepieciešama aktīva rīcība gan nacionālā, gan lokālā mērogā, izmantojot efektīvākos rīcības instrumentus pašvaldību līmenī.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Foto: AFP/LETA