Kijevā atklāta Elīnas Dzelmes izstāde "Orlando". FOTO
Elīna Dzelme saņēma daudz labu novērtējumu no mākslas kritiķiem.
Kultūra
2016. gada 28. janvāris, 13:18

Kijevā atklāta Elīnas Dzelmes izstāde "Orlando". FOTO

Jauns.lv

22.janvārī Kijevas vēstures muzejā tika atklāta latviešu mākslinieces un aktrises Elīnas Dzelmes izstāde “Orlando”, kuras centrā ir šim notikumam īpaši veidota trīs autoru - Elīnas Dzelmes, Dainas Geidmanes un Kristapa Lejiņa - multimediāla video glezna - īsfilma.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izstādes patrons ir pasaulē plašu atzinību guvušais tēlnieks Oļegs Pinčuks.

Tās atklāšanā piedalījās arī Latvijas vēstnieks Ukrainā Juris Pokainis, izstādes kuratore no Latvijas puses,  mākslas zinātniece Sarmīte Sīle, citu valstu vēstnieki, uzņēmēji un Ukrainas mākslas elite. Elīnu Dzelmi radošajā procesā un izstādes atklāšanā atbalstīja AS “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins.

Latvijas autoru radīto darbu pamatā ir brutāli atklāta sevis, cilvēka iekšējās pasaules atspoguļošana caur tēliem, spēlējoties ar mūsu izpratni par šokējošo, skaisto, neglīto, seksualitāti, iekšējiem kontrastiem, līdzsvara meklējumiem un laiku.

“Orlando” ir angļu rakstnieces Virdžīnijas Vulfas romāna nosaukums. Tā varonis nodzīvo vairākas simtgades, katru gadsimtu mainot dzimumu. “Iedomājieties laiku, kad saulrieti bija sarkanāki un spilgtāki nekā šodien, saullēkti baltāki un pamanāmāki, vīrieši valkāja triko un rādīja savas skaistās kājas, kamēr sievietēm nebija tiesību no svārku apakšas parādīt pat potītes, lai kāds bārdainis nenoģībtu. Katra cilvēciska būtne svārstās no viena dzimuma pie otra, un bieži vīrieša vai sievietes tēls atbalsta tikai apģērbu, bet zem tā ir dzimums, pretējs tam, kuru var novērot no ārienes,” tā savu projektu raksturo Elīna Dzelme.

Elīna Dzelme saņēma daudz labu novērtējumu no mākslas kritiķiem. Viņai tika izteikti piedāvājumi rīkot izstādes citās Ukrainas pilsētās, Madridē, Romā un Londonā un ar video instalācijām piedalīties festivālos. Ekspozīcija Kijevas vēstures muzejā būs apskatāma līdz 22.februārim.

 

Kasjauns.lv / Foto: Daina Geidmane