Latvijas lepnums Aivars Čipāns stāsta, kā piedzīvoja sirdslēkmi pēc narkomānu uzbrukuma
Latvijas lepnums – pašaizliedzīgais donors, „Rīgas satiksmes” šoferis Aivars Čipāns piedzīvojis narkomānu uzbrukumu un nokļuvis slimnīcā.
Sabiedrība
2016. gada 29. janvāris, 06:18

Latvijas lepnums Aivars Čipāns stāsta, kā piedzīvoja sirdslēkmi pēc narkomānu uzbrukuma

Jauns.lv

Divi alu pārdzērušie narkomāni otrdienas vakarā uzbrukuši titula „Latvijas lepnums” ieguvējam – donoram, „Rīgas satiksmes” autobusa vadītājam Aivaram Čipānam. Agresīvie jaunieši viņam uzbrukuši, veicot darba pienākumus – autobusā. Goda donoram pēc pārdzīvotā sāka streikot sirds un viņš nokļuva slimnīcā.

Čipāns Kasjauns.lv noteica: „Šausmas, kas tagad notiek!”. Darbā piedzīvotais vārīgi ietekmēja Čipāna labsajūtu un viņam iestājās stenokardijas lēkme. Viņš 26. janvāra vakarā ar savu vadīto satiksmes autobusu piebrauca pie Centrālās stacijas.

„No ātrās palīdzības atteicos, bet laikam jau lieki”

„Pie stacijas visi pasažieri izkāpa, salonā palika vien divi jauni vīrieši, kuri dzēra alu un agresīvi uzvedās. Es izsaucu apsardzi un gaidīju, kamēr viņi atbrauc. Pēc divu minūšu gaidīšanas, viņi mani krievu valodā nolamāja un sāka uzbrukt un vicināties ar dūrēm - kāpēc nebraucu tālāk? Kad atbildēju, ka gaidu apsardzi, viņi līda kauties. Es izlēcu no autobusa, bet mani aizstāvēt iekāpa kāds pieturā stāvošs jaunietis, teica, ka esot no Tukuma. Viņu nogrūda zemē un sāka spārdīt kājām, beigās viņu izspēra no autobusa ārā. Man viņa visvairāk žēl – viņam pa seju plūda asinis, viņš bija piekauts. Tukumnieks tomēr teica, ka viņš iesniegumu policijā nerakstīs, jo bija iedzēris.

Kad atbrauca apsardze, man tālāk autobusu neļāva vadīt un aizveda uz autobusu parku. No ātrās palīdzības attiecos, bet laikam jau lieki. Man bija pārāk liels stress, iestājās milzīgs slābanums. Tai pašā naktī biju policijā, uzrakstīju iesniegumu un pēc tam devos uz slimnīcu. Policijā viens no agresoriem jau bija labi pazīstams, pie viņiem uz galda jau bija viņa fotogrāfija – nezinu kādēļ, varbūt jau viņš bija sēdējis cietumā.

Ārsti tad arī man pateica, ka pārdzīvoju stenokardijas lēkmi. Tagad uz darbu nevaru iet, jāstaigā pie dakteriem,” Kasjauns.lv pastāstīja Čipāns

Neadekvātās personas aizturēja policija

„Rīgas satiksmes” preses sekretārs Viktors Zaķis Kasjauns.lv pastāstīja: „Otrdien, 26. janvārī, pulksten 22.25 tika sastādīts protokols par incidentu Gogoļa ielā. Pieturvietā „Centrālā stacija” centra virzienā, autobusa vadītājam izcēlās konflikts ar diviem neadekvātiem pasažieriem, kuri salonā skaļi uzvedās un dzēra alu. Abas neadekvātās personas mēģināja iesist vadītājam pa seju, bet tas neizdevās, vadītājs sāka saukt palīgā, un tad no pieturas konfliktā iesaistījās vēl viena persona, kura mēģināja aizstāvēt vadītāju, bet pati arī cieta. Notikuma vietā tika izsaukta apsardze un policija. Neadekvātās personas aizturēja policija. Autobusa vadītājs no neatliekamās medicīniskās palīdzības atteicās. Autobusa vadītājs ar savu personīgo iesniegumu vērsās policijā. Tālākā incidenta izmeklēšanas gaita jau būs policijas kompetencē.

Jāpiebilst, ka visi „Rīgas satiksmes” vadītāji, kā arī transporta biļešu un autostāvvietu kontrolieri ir apdrošināti pret nelaimes gadījumiem darbā. Šajā apdrošināšanas segumā ir iekļauti riski, kas saistīti ar medicīniskajiem izdevumiem, hospitalizāciju (slimnīcā pavadīto laiku), traumām, invaliditāti un nāvi, ja tie saistīti ar nelaimes gadījumu”.

Aivars Čipāns – gada Glābējs!

 Žurnālists Arnis Krauze savā „Facebook” profilā raksta: „Aivars ļoti rūpējas, lai busa salonā viss ir tīrs un kārtīgs. „Pasažieris nopērk biļeti un viņam nav jācieš visādas smakas un agresīvus līdzbraucējus”. Vienvārdsakot, otrdien Aivara autobusā esot iekāpusi narkomānu kompānija, viņš pie Centrālās stacijas apstājies un lūdzis viņus autobusu pamest, jo nav pirkuši biļeti. Jaunieši par Aivara lūgumu sadusmojušies, atvēruši šoferīša durvis un sākuši viņu sist. „Apkārt bija diezgan daudz cilvēku, bet visi skatījās, viens tik iestājās par mani un arī tika nogrūsts zemē”. Vēlāk atbraukusi apsardze, bet Aivars nu ir uz slimības lapas, jo sirds visā satraukumā sasāpējusies”.

Jāatgādina, ka 53 gadus vecais Čipāns pagājušā gada nogalē saņēma „Latvijas lepnuma” titulu kā donors – rekordists. Viņš reizi pāris mēnešos jau vairāk nekā 30 gadu dodas nodot asinis. Tā viņam pat ir kļuvusi par sava veida labo atkarību - palīdzēt citiem. Čipāns šo gadu laikā asinsdonora krēslā sēdies 125 reizes un pirms mēneša saņēma „Latvijas lepnuma” apbalvojumu nominācijā „Glābējs”.


 Elmārs Barkāns/Foto: ekrānuzņēmums no „Facebook”