Kultūra
2016. gada 29. janvāris, 15:28

Dailes teātra Mākslas telpā "Brīvības 75" atklāta izstāde "Baibas Puzinas teātris". FOTO

Jauns.lv

Dailes teātris savā 95 gadu jubilejas sezonā Mākslas telpā "Brīvības 75" no 28.janvāra līdz 10.aprīlim piedāvās aplūkot izstādi "Baibas Puzinas teātris", informēja Dailes teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Jakovļeva.

Baiba Puzinas (1944-1999) bija viena no spilgtākajām un talantīgākajām mūsu kostīmu māksliniecēm 20.gadsimta pēdējā ceturksnī. Viņas radošās dzīves sākums bija 1966.gads, kad sadarbībā ar scenogrāfu Daili Rožlapu tapa kostīmi "Tartifa" iestudējumam Jaunatnes teātrī. Tam sekoja izrādes Jaunatnes un Liepājas teātrī, diplomdarba aizstāvēšana ar kostīmiem izrādei "Mikumerdi" Drāmas teātrī, beidzot Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu.

Kopš 1973.gada Puzinas darbojās galvenokārt Dailes teātrī, tomēr atrodot laiku arī citu teātru piedāvājumiem.

Kostīmi darināti gan traģēdijām, drāmām un komēdijām, gan operām un operetēm. Puzinas vienmēr spējusi sastrādāties ar scenogrāfu, būt kolektīvā darba daļa. Viņas kostīmi izcēlās ar ekstravaganci, eleganci, formas izsmalcinātību, asprātību un precīzu iederību laikā un telpā.

Izstādē "Baibas Puzinas teātris" būs skatāmi kostīmu zīmējumi - krāšņi, suverēni mākslas darbi, kā arī kostīmi un fotogrāfijas. Tajās atspoguļosies stāsts par desmit gadiem, kas atdoti Rīgas Modeļu namam, jo Puzinas bija arī viena no skaistākajām Padomju Latvijas modelēm.

Veidojot šo izstādi, lielu ieguldījumu sniegusi arī Puzinas meita - kostīmu māksliniece Jurate Silakaktiņa.

Izstādes "Baibas Puzinas teātris" kuratore ir Sarmīte Sīle, producente - Indra Rubene.


LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA