Viedokļi
2016. gada 29. janvāris, 15:54

Mārtiņš Kaprāns: "Mani pārsteidz sēru dziesmas TV5 likvidēšanas plāniem"

Jauns.lv

Kanāla TV5 slēgšana nav iepriecinoša ziņa, jo Latvijas mediju vidē tiks likvidēts kanāls ar "nomināli neitrālu" saturu krievu valodā, taču būtiski arī atcerēties, ka tā ietekme uz krievvalodīgo sabiedrības domu bija ļoti neliela, tādēļ pārspīlēts ir uzskats, ka pēc tā likvidācijas auditorija nonāks Kremļa propagandas varā, sacīja Mediju politikas pamatnostādņu projekta izstrādes darba grupas vadītājs un komunikācijas zinātnes doktors Mārtiņš Kaprāns.

Viņš norādīja, ka šī ziņa nav pārsteidzoša, apzinoties kanāla reitingus un vērtējot tā pastāvēšanas iespējas no uzņēmējdarbības viedokļa. Vienlaicīgi viņš akcentēja, ka nav pamatojuma pārspīlēti domāt, ka ar šī kanāla likvidēšanu valsts krievvalodīgo daļa "tiks nodota krievu propagandas varā".

"Svarīgi apzināties, ka diemžēl TV5 kanāla ietekme uz krievvalodīgo sabiedrības domu bija ļoti minimāla. Kā mēs zinām, galvenais kanāls, ko šī auditorija patērē, ir "Pirmais Baltijas kanāls" (PBK). Savukārt, tie, kuri regulāri patērēja TV5, varbūt kritiskāk vērtēs un nepatērēs Kremļa saturu," sacīja eksperts.

Viņš arī akcentēja, ka viņu pārsteidz atsevišķu ekspertu izteikumi publiskajā telpā, "dziedot sēru dziesmas TV5 likvidēšanas plāniem", taču brīdī, kad valstī notika diskusijas par objektīva, neitrāla satura nodrošināšanas nepieciešamību krievvalodīgo auditorijai, šie paši cilvēki nav iestājušies par ieceri attīstīt saturu televīzijā krievu valodā.

Kaprāns norādīja, ka pēc TV5 likvidēšanas valsts mediju vidē paliks sabiedriskās televīzijas kanāls LTV7, kas veido saturu krieviski, tomēr arī šim medijam diemžēl neesot tik lieli reitingi, kā gribētos. "Te gan jautājums, vai viss darīts, lai auditoriju piesaistītu un audzētu," teica Kaprāns. Viņš norādīja arī uz krievvalodīgo vidū novēroto pārliecību, ka Latvijas sabiedriskais medijs raida propagandu, savukārt, piemēram, PBK viņu ieskatā nodrošinot objektīvu informāciju.

"Visādā ziņā, es domāju, ka pērn gada sākumā mūs šī ziņa sarūgtinātu vairāk, jo bija prezidentūras laiks un cilvēki plaši runāja par notikumiem Ukrainā, tagad centrālā tēma ir bēgļi," vēl piebilda Kaprāns.

Kā ziņots, finansiālu apsvērumu dēļ pieņemts lēmums 31.martā pārtraukt kanāla TV5 darbību, aģentūru LETA informē mediju uzņēmuma "MTG TV Latvia" pārstāvji.

Kā vēsta uzņēmumā, TV5 līdz šim bija viens no nedaudzajiem televīzijas kanāliem Latvijā, kas veidoja informatīvo saturu krievu valodā, taču krievu valodā raidošo kanālu tirgus ir ļoti piesātināts un Latvijā ražota satura izmaksas ir augstas, tāpēc, konkurējot ar retranslēto televīzijas saturu un nesaņemot nekādu atbalstu nacionālā satura veidošanai krievu valodā, TV5 jau ilgāku laiku strādā ar ievērojamiem zaudējumiem.

AS "Latvijas Neatkarīgā televīzija", kam pieder kanāli LNT, TV5 un "Kanāls 2", strādā ar zaudējumiem kopš 2009.gada.

2013.gadā uzņēmums apgrozīja 8,167 miljonus eiro, bet strādāja ar 2,745 miljonu eiro zaudējumiem. 2014.gadā uzņēmums apgrozīja 8,478 miljonus eiro, bet sasniedza 1,701 miljonu eiro lielus zaudējumus.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA