Stradiņa slimnīca svin jaunā korpusa spāru svētkus. FOTO
Stradiņa slimnīcas jaunajā korpusā pacientus plāno uzņemt 2017.gada pavasarī.
Sabiedrība
2016. gada 29. janvāris, 18:24

Stradiņa slimnīca svin jaunā korpusa spāru svētkus. FOTO

Jauns.lv

Stradiņa slimnīcas jaunais korpuss pirmos pacientus plāno uzņemt 2017.gada pavasarī, piektdien, apskatot būves klātienē, sacīja veselības ministrs un slimnīcas vadība.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Piektdien būvlaukumā svinēja spāru svētkus, jo Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas A korpusa 1.kārtas jaunbūve sasniegusi tās augstāko punktu – 27,7 metru atzīmi. Būvdarbus veic pilnsabiedrībai "SBRE". Pērn darbi tika apturēti celtniecības kļūdu dēļ. Aizkavēšanās radīja jautājumu par Eiropas Savienības fonda naudas apguvi.

"Šodien ar gandarījumu varam teikt – Stradiņa slimnīca attīstās, un jaunais korpuss tiks uzbūvēts. Paraugoties uz jaunās ēkas aprisēm, mēs jau pavisam reāli varam iedomāties, ka tajā mūsdienīgos un modernos apstākļos augsti profesionāls slimnīcas personāls nodrošinās veselības aprūpi pacientiem," piektdien sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Amatpersonas atzina, ka process pienācīgā ātrumā un kvalitātē rit uz priekšu, lai 2017.gada pavasarī jaunajā ēkā varētu uzņemt pirmos pacientus. Tālejoši mērķi ir arī attiecībā uz jaunā korpusa 2.kārtas īstenošanu, kas būtu piemērota dāvana Latvijas sabiedrībai valsts simtgadē.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis Normunds Štāls uzsver, ka slimnīca kā pasūtītājs visstingrāko vērību pievērš darbu kvalitātei un uzraudzībai. "Stradiņa slimnīcas infrastruktūras attīstību joprojām redzam kā vienotu visu ēku pārbūvi un renovāciju, tāpēc pēc iespējas ātrāk jāuzsāk šī savulaik nepietiekamā finansējuma dēļ sadalītā būvniecības objekta turpināšana," teica Štāls.

Projekta pirmā kārta ietver četras atsevišķas celtnes. Drīzumā jaunbūvē noslēgsies fasādes būvniecība, šobrīd ir gandrīz pabeigta ēkas korpusus savienojošā ātrija stiklojuma montāža. Ir uzsākta fasāžu keramikas un flīžu apdares būvniecība. Līdz janvāra beigām objektā tika pabeigta puse no jumta darbiem. Izbūvēts ārējais gāzesvads un veikta katlumājas montāža energoblokā.

Novembrī jaunajā Stradiņa slimnīcas ēkā tika pieslēgta pagaidu apkure, tāpēc jau vairākus mēnešus notiek iekšdarbi. Šobrīd pabeigta ceturtā daļa iekšējās apdares darbu. Pilnsabiedrība turpina arī komunikāciju izbūvi – šobrīd notiek vājstrāvu, elektrotīklu, apgaismojuma, ugunsdzēsības un ventilācijas sistēmu uzstādīšana. Būvdarbu tehnoloģiskais process šobrīd ļauj strādāt vienlaikus visā būvlaukumā, un tas ļaus strādnieku skaitu palielināt līdz pat 400 cilvēkiem.

"SBRE" projektu vadītājs Valdis Koks skaidro, ka līdz projekta īstenošanas beigām vēl ir jāpabeidz virkne nozīmīgu būvniecības procesu, kas palīdzēs uzlabot visu slimnīcas infrastruktūru. Piemēram, ļoti liela daļa būvdarbu norit zem zemes – tiek izbūvēti loģistikas plūsmu ceļi un pazemes tuneļi, kas savienos jauno korpusu ar diviem netālu esošajiem slimnīcas korpusiem. Turklāt ēkas tiek būvētas ar tālejošu redzējumu par projekta 2. kārtā plānoto Neatliekamās medicīnas centra un operāciju bloku būvniecību.

Projekta plānotās kopējās izmaksas ir 86,2 miljoni eiro, no kuriem 24 miljonus ir plānots iegūt no Eiropas Reģionālās attīstības fonda, valsts budžeta finansējums ir 11,6 miljoni, valsts galvotais aizdevums 44,3 miljoni eiro, bet slimnīcas finansējums 6,2 miljoni eiro. Projekta īstenošanas termiņš ir 2017.gada 30.marts.

BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA