Feisbukā ar sludinājuma palīdzību meklē audžuvecākus 16 gadus vecam bēglim
Latvijā ar “Facebook” sludinājuma palīdzību meklē audžuvecākus 16 gadus vecam bēglim. Grupa ir slēgta, bez administratoru apstiprinājuma lietotājs tajā nevar piedalīties.
Sabiedrība
2016. gada 29. janvāris, 20:59

Feisbukā ar sludinājuma palīdzību meklē audžuvecākus 16 gadus vecam bēglim

Jauns.lv

Latvijā ar sociālajā tīklā “Facebook” ievietota sludinājuma palīdzību tiek meklēti audžuvecāki vai aizbildnis 16 gadus vecam afgāņu zēnam, kurš te ir bez saviem bioloģiskajiem vecākiem un nesen ieguvis bēgļa statusu, piektdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.

Līdz šim šāda prakse publiskos meklējumos nav tikusi atļauta.

Sludinājums parādījies “Facebook” grupā “Gribu palīdzēt bēgļiem”, kurā līdz šim tika vākti pārtikas un apģērbu ziedojumi patvēruma meklētājiem “Muceniekos”. Tas tiek uzdots kā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) oficiālais paziņojums. Taču inspekcijas bāriņtiesu uzraugi no tā norobežojas.

“Tas ir absolūti neatbilstoši mūsu politikai, mūsu principiem un jebkādiem normatīvajiem regulējumiem. Ir jāsaka godīgi, mums ir bijuši jautājumi par šāda veida iespēju meklēt bērnam audžuģimeni vai aizbildni, bet mēs esam to noraidījuši kā absolūti nepieļaujamu,” teica VBTAI Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktora vietniece Līga Tetere.

“LNT Ziņas” noskaidroja, ka interneta sludinājuma pirmavots ir bēgļu atbalsta organizācija “Patvērums “Drošā māja””. Tai savukārt aicinājumu publicēt ierakstu “Facebook” izteikusi Ropažu novada bāriņtiesa. Sludinājumā norādīts arī bāriņtiesas telefona numurs, pa kuru var pieteikties afgāņu bēgļu zēna pieņemšanai vai viņa interešu pārstāvniecībai.

“Diemžēl šajā gadījumā Ropažu bāriņtiesa ir atdūrusies pret situāciju, ka risinājuma vienkārši nav. Nav pieteicies arī neviens aizbildnis. Bāriņtiesa vērsās pie mums pēc atbalsta,” raidījumam atzina organizācijas vadītāja Sandra Zalcmane.

Tiek uzsvērta steiga, jo 16 gadus vecajam afgāņu zēnam pēc bēgļa statusa piešķiršanas ir jāpamet patvēruma meklētāju centrs Muceniekos. “Patvērums “Drošā māja”” vadītāja saka, Ropažu pašvaldībai neesot naudas, lai apmaksātu bēgļu zēna uzturēšanu bērnunamā.

“Šoreiz ir tas brīdis, kad institucionāli būtu jāsakārto, lai vienai pašvaldībai nebūtu jānes tas viss smagums, kas ir nests jau 17 gadus,” sprieda Zalcmane.

VBTAI pārstāve solīja pirmdien izvērtēt Ropažu bāriņtiesas rīcību.


Kasjauns.lv/Foto: Facebook/Reuters