Kultūras darbinieki jūt algu palielinājumu, teic viņu pārstāvis Misēvičs
Kultūras darbinieki algu palielinājumu jūt, bet baidās par tā noturēšanu, pēc tikšanās ar ministri pastāstīja Misēvičs.
Kultūra
2016. gada 31. janvāris, 13:37

Kultūras darbinieki jūt algu palielinājumu, teic viņu pārstāvis Misēvičs

Jauns.lv

Muzejos, arhīvos, Latvijas Neredzīgo bibliotēkā, kā arī teātrī ir palielinājušās algas, tomēr nav skaidrs, vai to izdosies noturēt, aģentūrai BNS pēc tikšanās ar kultūras ministri Daci Melbārdi (NA) stāstīja Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas (LKDAF) priekšsēdētājs Aldis Misēvičs.

"Neskatoties uz to, ka algu palielinājums nav tik liels, kā gribētos, jāatzīst, ka palielinājums ir noticis. Mēs esam strauji pietuvojušies tam, ka speciālistiem alga ir 90% no vidējā sabiedriskajā sektorā strādājošo atalgojuma mēnesī, bet vienkāršajiem darbiniekiem - 60% no šī vidējā atalgojuma. Man gan nav simts procentu pārliecības, ka varēsim šo līmeni noturēt arī 2017. un 2018.gadā," stāstīja Misēvičs.

Viņš norādīja, ka pēc kultūras ministres teiktā prognozes par Kultūras ministrijas (KM) budžeta izaugsmi 2017.gadā bijušas rezervētas. Ministre un LKDAF priekšsēdētājs runājuši, ka jārēķinās arī ar to, ka varētu nākties pārskatīt ministrijas budžetu kā tas bija pērn, kad KM bija jāsamazina izdevumi par 1,6 miljoniem eiro, veicot iekšējo rezervju pārdali. "Algu palielinājuma saglabāšana ir mūsu sarkanā līnija," uzsvēra Misēvičs.

LKDAF ir nobažījusies par to, ka kultūra varētu nebūt prioritāte arī jaunajai valdībai, tāpēc aicinājusi premjera amata kandidāta Māra Kučinska (ZZS) veidotās valdības deklarācijā kultūru vērtēt kā līdzvērtīgu citām prioritārajām nozarēm. "Kultūra ir valsts pastāvēšanas pamats un garants," uzsvēra Misēvičs.

Tikšanās laikā LKDAF panākusi arī vienotu skatījumu ar KM saistībā ar Valsts dienesta likuma projektu. LKDAF bijis svarīgi vienoties ar ministriju, ka valsts dienestā tiktu iekļauti tikai institūciju un to nodaļu vadītāji, nevis visi darbinieki, piemēram, arī muzeju zāļu uzraugi. Iepriekš LKDAF nebija mierā ar to, ka KM tai šajā jautājumā nepiekrita. Likumprojekta formulējumā federāciju uztrauca tas, ka valsts dienesta darbiniekus var atlaist, nekonsultējoties ar arodbiedrību.

LKDAF priekšsēdētājs sarunā ar kultūras ministri saņēmis arī apstiprinājumu, ka profesionālās izglītības kompetences centru veidošanā kultūras nozarē tiek pārstāvētas iestāžu darbinieku intereses. Federācija vēlējusies būt droša, ka izglītības iestāžu reorganizācijas gaitā cilvēki darbu nezaudē. Misēvičs arī paudis LKDAF viedokli saistībā ar pedagogu algu reformu, norādot, ka mūzikas un mākslas skolas atšķiras no vispārizglītojošajām skolām, piemēram, audzēkņu skaita ziņā, tāpēc tām nepieciešams piemērot citus nosacījumus un koeficientus. LKDAF priekšsēdētājs noskaidrojis, ka KM seko līdzi arī šim jautājumam.

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA

Tēmas