Veikals atklāti tirgo piespraudītes ar PSRS simboliku. Vai likums to atļauj?
Ko par šādu piespraudīšu tirgošanu saka Latvijas likums?
Sabiedrība
2016. gada 1. februāris, 06:11

Veikals atklāti tirgo piespraudītes ar PSRS simboliku. Vai likums to atļauj?

Jauns.lv

Rīdzinieks Mārtiņš (vārds mainīts) sašutis par kāda interneta veikala piedāvājumu. Starp šķietami ierastām apģērba kolekcijām, dažām no kurām ir spēcīga Krievijas valsts simbolu tematika, produktu klāstā izliktas arī dažādas piespraudes ar PSRS simboliku. Vai likums ļauj šādu aksesuāru tirdzniecību Latvijā?

„Interneta veikalam Itkkit.com uzdūros, vienkārši meklējot apģērbu. Sērfoju pa šo lapu un pētīju dažādas bikses un virsjakas, taču piepeši man priekšā izlēca saspraudīšu klāsts, kurā pamanīju arī koši sarkanu zvaigzni ar sirpi un āmuru pa vidu. Vai tiešām likums par PSRS simbolikas aizliegšanu nav bijis pietiekami skaļi izsludināts? Nesaprotu, kā var tik atklāti tiražēt šādas lietas!” raksta Mārtiņš.

Saspraudītes ir iecienītas – tās izpērk ļoti ātri

Reaģējot uz lasītāja teikto, Kasjauns.lv izpētīja veikala Itkkit.com piedāvājumu klāstu. Sārtā zvaigzne, kurai pa vidu sirpis un āmurs tik tiešām bija produktu sarakstā, kā daļa no kāda Krievijas dizainera ar pseidonīmu „Gosha Rubchinskiy”  kolekcijas, taču šobrīd tīmekļa vietnē bija arī norādījums, ka šis produkts patlaban nav pieejams. Kasjauns.lv pārstāvis, uzdodoties par ieinteresētu pircēju, sazinājās ar veikalu telefoniski, lai noskaidrotu, kādēļ tā:

Kasjauns.lv – „Sveiki, interesē Gošas Rubčinska piespraudītes. Skatos, jums tur ir Krievijas karodziņi un zvaigzne ar sirpi un āmuru. Pašlaik rādās, ka produkts nav pieejams – sakiet, vai var nopirkt?”

Veikals – „Jā, šobrīd tas produkts nav pieejams.”

Kasjauns.lv – „Kādēļ? Vai beidzies?”

Veikals – „Jā, šos te ļoti ātri izpērk gan Latvijā, gan arī ārzemēs. Taču nesen pasūtījām Gošas produkciju un drīzumā vajadzētu būt pieejamai.”

Kasjauns.lv – „Skaidrs, paldies par informāciju!”

Veikals bāzēts Krievijā

Publiski pieejamā informācija par interneta veikalu Ittkit.com ir visai neskaidra. Latvijā šis bizness reģistrēts kā „SIA Rocket Science” un, kā liecina Lursoft dati, nodarbojas ar foto pakalpojumu sniegšanu. Skaidrs, gan ir tas, ka uzņēmums bāzēts Maskavā, Krievijā, taču, kā norādīts tā galvenajā tīmekļa vietnē Itkbrotherhood.ru, darbojas kā pilna servisa aģentūra, kura piedāvā zīmolu stratēģijas izstrādi, produktu mārketingu, vairumtirdzniecību un sabiedrisko attiecību pakalpojumus.

Uzmanības vērtas ir arī konkrētā Krievu apģērbu dizainera radītās kolekcijas – tajās novērojama gan Krievijas valsts tagadējā, gan arī padomju laiku tematika un simboli.

Likums neaizliedz tirgot PSRS simboliku

Vai jāsecina, ka varas iestādēm deguna galā veiksmīgi un raitā solī tiek tirgota padomju laikus slavinoša atribūtika? Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vecākais speciālists Dairis Anučins, komentējot notiekošo skaidro, ka aizliegums, kurš attiecas uz PSRS simboliku Latvijā, attiecināms vien uz tās lietošanu publiskos pasākumos. Likums Par sapulcēm, gājieniem un piketiem, PSRS simbolikas pārdošanu nepiemin vispār: „Aizliegums izmantot PSRS simboliku Latvijā attiecas uz publiskiem pasākumiem, kā arī sapulcēm gājieniem un piketiem. Šīs simbolikas publisku izmantošanu vai pārdošanu ārpus sapulcēm, gājieniem, piketiem un publiskiem pasākumiem likums neaizliedz.”

Kasjauns.lv/Foto: ekrānšāviņi no Ittkit.com