Novadu ziņas
2016. gada 1. februāris, 09:00

Alūksnes novadā nosprosto upi, apdraudot apkārtējo ekososistēmu

Jauns.lv

Alūksnes novada pašvaldībā vērsies kāds dabas mīļotājs, kurš, apsekojot dabas lieguma teritoriju “Virguļicas meži”, konstatējis, ka pie kādreizējām Silenieku dzirnavām aptuveni 100 metrus no ietekas Pededzes upē uz Virguļicas upes izveidots mākslīgs aizsprostojums, liedzot brīvu zivju migrāciju, pasliktinot jau tā degradēto slapjo mežu hidroloģisko režīmu un appludinot vērtīgus biotopus, kas auguši vairākus gadu simtus.

Pēc dabas mīļotāja ziņām, šajā teritorijā varēja atrasties platlapju cinna un līdz ar to mitināties lidvāveres, kuras populācija faktiski izzūd, sevišķi Austrumvidzemē.

Lai gan Ministru kabineta noteikumos noteikts, ka šajā teritorijā ir aizliegta saimnieciskā darbība, viņš konstatējis, ka tur atrodas zivjaudzētava Silenieku dzirnavas, kuras īpašnieks ir Armandam Rozem piederošā SIA FAPS, kas publiskajā telpā minējusi, ka šeit tiek audzēti pallijas mazuļi un ar tiem tiek veikta introdukcija (zivju mākslīga ielaišana) Pededzes upē, kur pirms tam nav bijusi sastopama šāda zivju suga, kas varētu negatīvi ietekmēt ekosistēmu kopumā.

Dabas mīļotājs kā salīdzinošu piemēru min latvāņu inovāciju Latvijas teritorijā, bebru postošo darbību, kas ir sveša dzīvnieku suga Latvijas dabā.

Daba mīļotājs lūdz veikt pārbaudi šajā teritorijā un sniegt skaidrojumu, vai tika veikta meža un citu zemju platību transformācija uz ūdenstilpnes platību, saņemot kompetentas iestādes atļauju un kura iestāde to izdevusi. Tāpat viņš lūdz noskaidrot,  vai esošajā ūdenstilpnē tiek nodrošināta zivju migrācija un kā tiek nodrošināts upes ekoloģiskais caurplūdums. Viņu interesē, vai ir veikti zivju resursiem nodarīto kaitējumu aprēķini un vai tie ir samaksāti likumā noteiktā kārtībā, kā arī, vai pirms būvatļaujas izsniegšanas ir saņemts ietekmes uz vidi novērtējums.

Regīna Zommere / Foto: Shutterstock