"Vienotības" frakcija uz katru no trim ministru amatiem virza divus kandidātus
Labklājības ministra amatam "Vienotība"piedāvā pašreizējo finanšu ministru Jāni Reiru un tā dēvētā liberālā spārna pārstāvi Ilzi Viņķeli.
Sabiedrība
2016. gada 1. februāris, 13:51

"Vienotības" frakcija uz katru no trim ministru amatiem virza divus kandidātus

Jauns.lv

Partijas "Vienotība" Saeimas frakcija pirmdien lēmusi uz katru no trim ministru amatiem jaunajā valdībā virzīt divus kandidātus, pēc frakcijas sēdes žurnālistiem sacīja partijas līdere Solvita Āboltiņa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ekonomikas ministra amatam jaunajā valdībā "Vienotība" vēlas virzīt līdzšinējo Finanšu ministrijas parlamentāro sekretāru Arvilu Ašeradenu un 12.Saeimas deputātu Viktoru Valaini. Labklājības ministra amatam - pašreizējo finanšu ministru Jāni Reiru un "Vienotības" tā dēvētā liberālā spārna pārstāvi Ilzi Viņķeli, bet izglītības un zinātnes ministra amatam - līdzšinējo Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītāju Kārli Šadurski un 12.Saeimas deputātu Intu Dālderi.

""Vienotības" frakcijai bija nepieciešama šī diskusija, jo frakcijā varētu būt dažādi viedokļi. Frakcijā tika izvirzīti uz katru amatu divi kandidāti. Bet gala lēmumu pieņems "Vienotības" valde," pauda Āboltiņa.

Politiķe norādīja, ka, visdrīzāk, ka "Vienotības" pārstāvis vairs nevadīs Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju, tādēļ tas izglītības ministra amata kandidāts, kurš negūs valdes vairākuma atbalstu, tiks virzīts par Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāju.

Par iekšlietu ministra Riharda Kozloska un ārlietu ministru Edgara Rinkēviča kandidatūrām partija neesot diskutējusi. ""Vienotības frakcija "viennozīmīgi atbalsta viņus savos amatos," apliecināja "Vienotības" līdere.

Āboltiņa atklāja, ka Ašeradena kandidatūru izvirzīja demisionējusi Ministru prezidente Laimdota Straujuma, Valaini - deputāts Aldis Adamovičs, Dālderi - deputāts Andrejs Judins, Šadurski - Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs, deputāts Edvards Smiltēns, Viņķeli - Judins un atbalstījusi arī deputāte Lolita Čigāne, savukārt Reiru - deputāts Ainars Latkovskis.

Partijas līdere akcentēja, ka "Vienotība" ir vienota komanda un 23 frakcijas deputāti atbalstīs partijas ministrus. "Vienotības" valde pirmdienas vakarā plāno pieņemt lēmumu, kurus trīs kandidātus virzīt ministru amatiem.

Taujāta, vai gaidāmas izmaiņas Saeimas komisiju vadībā pēc jaunās valdības izveidošanas, Āboltiņa atbildēja, ka par to tiks runāts turpmākajās sarunās ar koalīcijas partneriem. Viņa atzīmēja, ka prezidents, premjera amatam nominējot Māri Kučinski, paudis, ka Šadurskis nezaudēs budžeta komisijas priekšsēdētāja amatu.

"Kā mēs redzam, šis solījums netiek pildīts, jo vienā no sarunām tika piedāvāts jau ieviest šo principu atpakaļ, kāds ir bijis arī mūsu valdības laikā, ka finanšu ministrs un budžeta komisijas vadītājs ir vienai partijai," viņa sacīja.

Pēc Āboltiņas domām, lēmums par to, ka tiks mainīta atsevišķu komisiju vadība, jau esot pieņemts.

Uz jautājumu, vai premjera amata kandidāts Kučinskis jau ir paudis savu vērtējumu par "Vienotības" ministru amata kandidātiem, politiķe atbildēja, ka kandidēti jau ir minēti valdības veidošanas  sarunās un Kučinskis nav izteicis kategorisku "nē".

Ministru amata kandidāti vēl jāapstiprina "Vienotības" valdei un domei.

AJau ziņots, ka Nacionālās apvienība (NA), ZZS, "Vienotība" vienojušies par ministriju sadalījumu.

"Vienotība" nākamajā valdībā pārraudzīs piecas ministrijas: Ārlietu, Iekšlietu, Labklājības, Izglītības un zinātnes, kā arī EM. Jaunais ekonomikas ministrs saņems arī premjera biedra statusu. ZZS būs kopumā seši posteņi - premjera krēsls, kā arī Veselības, Aizsardzības, Zemkopības, Satiksmes un Finanšu ministrijas vadība, bet NA pārraudzīs trīs ministrijas - Tieslietu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, kā arī Kultūras ministriju.

Savos amatos jaunajā Ministru kabinetā no "Vienotības" paliks iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, no ZZS - aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, no NA - tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards un kultūras ministre Dace Melbārde.

Līdzšinējais labklājības ministrs Uldis Augulis kļūs par satiksmes ministru, bet Dana Reizniece-Ozola - finanšu ministri.

Balsojums par jauno valdību paredzēts 11.februārī.

Straujuma par demisijas paziņoja pagājušā gada 7.decembrī. Valsts prezidents 13.janvārī premjera amatam nominēja Kučinski, aicinot viņu sastādīt jaunu Ministru kabinetu.

BNS / Foto: Ieva Lūka/LETA