Valdis Dombrovskis no Katalonijas separātistiem esot saņēmis sešus miljonus lielu kukuli
Spāņu žurnāls „Interviu” raksta, ka Valdis Dombrovskis esot saņēmis sešus miljonus eiro lielu kukuli par Katalonijas neatkarības atbalstīšanu.
Politika
2016. gada 2. februāris, 13:23

Valdis Dombrovskis no Katalonijas separātistiem esot saņēmis sešus miljonus lielu kukuli

Jauns.lv

Kādreizējais Latvijas premjers, tagad Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis 2013. gada rudenī saņēmis sešus miljonus eiro lielu kukuli, lai viņš atbalstītu kataloņu vēlmi pēc neatkarības, raksta spāņu žurnāls „Interviu”. Tam gan nav pierādījumu – vien atsauce uz anonīmiem, bet „uzticamiem” avotiem.

Spānijas policijas ziņojums liecinot, ka Dombrovskis no kataloņu separātistiem miljonus saņēmis, lai viņš publiski atbalstītu Katalonijas vēlmi atdalīties no Spānijas. Kasjauns.lv jau rakstīja, ka 2013. gadā toreizējais premjers Dombrovskis, atbildot uz ziņu aģentūras „Agencia Catalana de Noticies” jautājumu, vai Latvija atzītu Katalonijas neatkarību, sacīja, ka gadījumā, „ja process ir leģitīms, es teorētiski teiktu, ka kādēļ gan ne”. Šie Dombrovska izteikumi pat izraisīja diplomātisku skandālu starp Latviju un Spāniju, kas krasi iestājās pret separātistiem.

Kataloņi savai neatkarības vēlmei nesaņēma atbalstu ne no Vācijas kancleres Angeles Merkeles, ne ASV prezidenta Baraka Obamas, bet no Dombrovska dīvainā kārtā to saņēma, uzsver „Interviu”.

„Divdomīgie Latvijas premjerministra izteikumi par brīvas Katalonijas atzīšanu iepriekš bija saskaņoti un bez šaubām ekonomiski apmaksāti,” raksta spāņu žurnāls. Spānijas policijas Izlūkošanas nodaļa pēc vairāku mēnešu darba esot secinājusi, ka tai ir droši ticami avoti, lai apgalvotu, ka summa, par kuru notikusi vienošanās, bijusi seši miljoni eiro, kaut arī prasītais apjoms būtu varējis sasniegt desmit miljonus eiro. Vienošanās tehnisko pusi esot pildījusi Dombrovska uzticības persona, viņa padomniece Sandra Bukane, raksta „Interviu”.

Tāpat tiek norādīts, ka Dombrovska atkāpšanās no premjera amata īstais iemesls neesot bijusi vis Zolitūdes traģēdija, bet gan tas, ka nākušas gaismā detaļas par saņemto kukuli no spāņu separātistiem. „Interviu” arī it kā atklājusi dīvainos kukuļa saņemšanas ceļus – kā Latvijas Banku aizdevumus no Panamas uzņēmumiem un citām institūcijām. Pirmais maksājums kopumā divu miljonu eiro apmērā mazākās daļās „atmazgāts” privātos projektos, jo īpaši nekustamā īpašuma darījumos Siguldas apkaimē.

Rakstā minētos atmaskojumus žurnāls ilustrē ar informāciju, ka kataloņu nacionālisma kustība Baltijas valstīs iemantojusi simpātijas. Jāatgādina, ka Katalonijā tika izveidots Brīvības ceļš, identisks mūsu 1989. gada Baltijas ceļam. Tāpat kataloņu neatkarības himnai ir Mārtiņa Brauna „Pērkons, Saule, Daugava” melodija.

Savukārt Eiropas Komisijas preses birojs paziņojis, ka spāņu žurnāla publikācijā minētie apgalvojumu ir pilnīgi nepamatoti un Dombrovskim par to nav komentāru.

Zīmīgi, ka „Dombrovski atmaskojošā” publikācija dienas gaismu ieraudzīja 31. janvārī, kad Katalonijas galvaspilsētā notika vietējo Spānijas politiku atbalstošais daudzu tūkstošu cilvēku mītiņš pret Katalonijas neatkarību.

Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no „Interviu”, AFP/LETA, EPA/LETA