Aktivizējušies krāpnieki, kuri internetā biedē ar policiju. Neļauj sevi piemuļķot!
Šāda veida lapas parādījās jau 2012.gadā. Šobrīd, šķiet, pamainīta tikai valūta – no latiem uz eiro.
112
2016. gada 3. februāris, 06:11

Aktivizējušies krāpnieki, kuri internetā biedē ar policiju. Neļauj sevi piemuļķot!

Jauns.lv

Tā dēvētais „policijas izspiedējvīruss” bija plaši izplatīts ap 2012.gadu. Ar Valsts policijas logo apzīmogota lapa draudēja ar krimināllietu par virkni noziegumu, ja tūlīt pat, uz blakus norādītu bankas kontu netiks pārskaitīti 100 latu. Kā ziņo kāds aculiecinieks, krāpnieki uzdarbojas atkal, taču šoreiz izspiešana notiek jau eiro valūtā.

„Šorīt krāpnieki mēģināja no manis izkrāpt naudu. Situācija sekojoša – atvēru kādu tīmekļa vietni, lai noskatītos kārtējo seriāla epizodi. Pēc mirkļa uz ekrāna pēkšņi uzlēca logs, kurā teikts, ka man tagad ir jāsamaksā 100 eiro, pretējā gadījumā tikšot ierosināta krimināllieta,” par nepatīkamo atgadījumu stāsta Kristīne. Viņa stāsta, ka lapas kreisajā pusē neizprotamu  iemeslu dēļ bijis redzams kaut kas līdzīgs Interpola logo, savukārt, zem tā – virkne ar likumu pantiem, kuri it kā pārkāpti. Lapas labajā pusē atradies arī Latvijas valsts policijas (VP) logo. „Logu nevarēja nekādi aizvērt, restartēju datoru un tad viss sāka darboties kā līdz šim. Atceros, ka kaut kas līdzīgs bija pirms vairākiem gadiem. Ar izdomu krāpnieki neizceļas,” spriež Kristīne.

CERT mierina – draudīgā lapa nesatur vīrusu

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija (CERT) gan mierina – patreizējā lapa vīrusu nesatur. „Šoreiz ir runa par Policijas vīrusa interneta tīmekļa versiju. Tā ir īpaši izveidota krāpnieciska lapa, kura parāda paziņojumu par it kā bloķētu datoru un prasa izpirkumu. Papildu efektam lapu nevar tik vienkārši aizvērt. Lietotājiem šādos gadījumos iesakām aizvērt interneta pārlūku - uz Windows to var izdarīt, izmantojot taustiņu kombināciju Alt+F4 vai „Uzdevumu pārvaldnieku” (Task manager). Vēl viena iespēja ir pārstartēt datoru. Šī krāpnieciskā lapa neveic datorvīrusa instalēšanu un nekādas paliekošas sekas datoram nerada,” skaidro CERT sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Svetlana Amberga.

Ieteicams lietot labu antivīrusu

Šādu nevēlamu lapu turpmākai bloķēšanai CERT iesaka izmantot labu antivīrusu programmu, kurai ir papildu tīmekļa lapu filtrs, kas identificē un nepieļauj šādu uzmācīgu logu parādīšanos datora ekrānā. Par šādām lapām CERT saņēmis informāciju jau 2016. gada sākumā. Zināms, ka tās aktivizējušās vairākās, visbiežāk, kompromitētās vietnēs.

VP ir informēta par šo krāpšanas paveidu un aicina nekādā gadījumā neveikt šādus maksājumus. „Brīdinām iedzīvotājus nereaģēt uz šādu informāciju un nekādā gadījumā neveikt maksājumus. Šādā veidā netiek veikta nedz sodu uzlikšana, nedz to piedziņa,” informē VP sabiedrisko attiecību nodaļas vecākais speciālists Toms Sadovskis.


Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock, Cert.lv