Ļoti pieaudzis bērnu sūdzību skaits par vardarbību ģimenē
Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 darbojas jau desmito gadu.
Sabiedrība
2016. gada 3. februāris, 08:21

Ļoti pieaudzis bērnu sūdzību skaits par vardarbību ģimenē

Jauns.lv

Ja līdz 2014.gadam vardarbības kontekstā Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunim visbiežāk zvanīja par vardarbību izglītības iestādēs, tad šobrīd attiecība ir mainījusies par sliktu ģimenēm, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa.

Rieksta-Riekstiņa norādīja, ka zvanu skaits par vardarbību ģimenē ir ļoti palielinājies - tie ir ap 600 zvani gadā. Lūgta skaidrot šādas tendences iemeslus, inspekcijas vadītāja norādīja, ka konkrētu iemeslu grūti nosaukt. "Grūti teikt, vai pasliktinās attiecības ģimenē vai bērni vienkārši vairāk uzdrošinās zvanīt," viņa teica.

Desmit gadu laikā uzticības tālrunis saņēmis 1,6 miljonus zvanu. Ir problēmas par kurām zvana katru gadu, piemēram, jau minētās attiecības ģimenē, kā arī skolā ar vienaudžiem un ārpus skolas. Tāpat parādās jauna problemātika - atkarības un interneta drošība, skaidroja Rieksta-Riekstiņa.

Lielākā daļā gadījumu zvanītājiem esot pieticis ar konsultēšanu, bet pieaudzis arī to gadījumu skaits, kad bērns bijis ar mieru pateikt savu vārdu un dzīves vietu, un VBTAI iesaistījusies problēmas risināšanā jau konkrētāk. Tādu gadījumu pērn bijis ap 200.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA/Shutterstock