Nekustamā īpašuma atlaižu saņemšanai Rīgā var deklarēties līdz februāra beigām
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.
Runā Rīga
2016. gada 3. februāris, 15:53

Nekustamā īpašuma atlaižu saņemšanai Rīgā var deklarēties līdz februāra beigām

Jauns.lv

Rīdziniekiem, kuri pagājušā gada nogalē nepaspēja deklarēt savu dzīvesvietu Rīgā, un kuriem līdz ar to šogad tiktu piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likme, tiks dota iespēja deklarēties līdz 29. februārim, ieskaitot. Par šādu risinājumu šodien vienojās Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Kopā ar ministriju esam raduši korektu risinājumu situācijai, kas izveidojās pagājušā gada nogalē, kad  tehnisku iemeslu dēļ portālā "www.latvija.lv" nebija pieejams Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes  e-pakalpojums "Dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana". Līdz ar to daļai rīdzinieku no viņiem neatkarīgu iemeslu dēļ nebija iespējams deklarēt dzīvesvietu savā nekustamajā īpašumā.  Visiem, kas to nav paspējuši izdarīt, tagad dosim iespēju deklarēties savā īpašumā līdz 29. februārim un saglabāt NĪN atlaides.  Tādējādi paziņojums par NĪN aprēķinu var tikt izsūtīts  ar nelielu novēlošanos, pēc 15.februāra,” – norāda N.Ušakovs.

“Šāds lēmums ir pieņemts sabiedrības interesēs, Rīgas domei un ministrijai kopīgi izvērtējot situāciju, juridiskos un tehniskos aspektus,”-  sacīja K.Gerhards.

Kā zināms, 2015.gadā Rīgas dome pieņēma jaunus noteikumus par NĪN aprēķināšanas kārtību un atlaižu piemērošanu Rīgā. Būtiski nodokļa apmērs samazinājās ģimenēm ar bērniem, bet palielinājās tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuros nav deklarētu personu. Rīgā šādu dzīvokļu ir ap 38 000. Parasti šādi dzīvokļu kalpo kā kapitāla ieguldījums un netiek izīrēti, vai arī dzīvokļa īpašnieks nedod atļauju īrniekam to deklarēt par savu dzīvesvietu.

Rīgas dome aicina visus tos iedzīvotājus, kas faktiski dzīvo galvaspilsētā, bet līdz 2015.gada 31.decembrim nepaguva deklarēt šeit savu dzīvesvietu, to izdarīt līdz 29.februārim. Pēc šī datuma termiņš vairs pagarināts netiks un nekustamajiem īpašumiem bez deklarētām personām tiks piemērota paaugstinātā NĪN likme.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Foto: Edijs Pālens/LETA