Sagatavoti jauni saistošie noteikumi par pirmsskolas izglītības nodrošināšanas kārtību
Runā Rīga
2016. gada 4. februāris, 13:58

Sagatavoti jauni saistošie noteikumi par pirmsskolas izglītības nodrošināšanas kārtību

Jauns.lv

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja ceturtdien, 4. februārī, akceptēja jaunu saistošo noteikumu projektu par kārtību, kā Rīgas pašvaldība īstenos pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju. Tie nosaka pirmsskolas vecuma bērnu reģistrācijas kārtību, to, kā bērns tiek nodrošināts ar vietu pašvaldības izglītības iestādē un kādā veidā pašvaldība līdzfinansē privāto bērnudārzu pakalpojumus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jauns saistošo noteikumu projekts tika sagatavots tāpēc, ka ir stājušies spēkā grozījumi Izglītības likumā, kas nosaka, ka pašvaldība sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajam bērnudārzam arī tajos gadījumos, ja bērnam rakstveidā tiek piedāvāta vieta pašvaldības izglītības iestādē, kurā viņš ir reģistrēts uzņemšanai, bet bērna vecāki vai likumīgais pārstāvis no tās atsakās.

Bērnu reģistrēt rindā uz pašvaldības bērnudārzu var gan elektroniski Rīgas pilsētas elektronisko pakalpojumu portālā: www.eriga.lv, gan ierodoties klātienē reģistrācijas vietās, piemēram, Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā. Vecāki vai bērna likumiskie pārstāvji var izvēlēties līdz trim pašvaldības izglītības iestādēm, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmu.

Saistošajos noteikumos noteikta arī bērnu uzņemšanas kārtība pašvaldības izglītības iestādēs, atskaitīšana no tām, kā arī īpašie gadījumi, kādos bērnam ir iespēja šo pakalpojumu saņemt ārpus kārtas.

Iespēja saņemt līdzfinansējumu privāta bērnudārza apmeklējumam paredzēta tiem bērniem, ja viņu un vecāku dzīvesvieta ir deklarēta Rīgas administratīvajā teritorijā un ja bērnam no pusotra gada vecuma nav bijusi nodrošināta iespēja tikt uzņemtam izvēlētajā pašvaldības bērnudārzā.

Saistošie noteikumi jāapstiprina ar Rīgas domes lēmumu. Tie stāsies spēkā pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Pašvaldības izglītības iestādēs pirmsskolas izglītības programmu apgūst 25 842 bērni (dati 2016. gada janvārī), privātos bērnudārzus apmeklē 4853 mazuļi (dati 2015. gada decembrī). Rindā uz vietu bērnudārzā gaida aptuveni 1200 bērni.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Foto: Edijs Pālens/LETA