Deputāts Viļums par to, kā Latgale un tās ļaudis tiek izmantoti politiskām manipulācijām
Viļumam bažas par ekonomisko apstākļu ietekmi uz Latgales iedzīvotāju lojalitāti.
Viedokļi
2016. gada 4. februāris, 23:26

Deputāts Viļums par to, kā Latgale un tās ļaudis tiek izmantoti politiskām manipulācijām

Jauns.lv

Ekonomiskajiem apstākļiem, kādos Latgalē dzīvo cilvēki, varētu būt ietekme uz iedzīvotāju lojalitāti, paziņojumā presē netieši norāda Saeimas deputāts Juris Viļums (LRA). Parlamentārieša paziņojums saistīts ar BBC veidoto filmu "World War Three: Inside The War Room", kurā attēlots Krievijas iebrukums Latvijā, taču viņš tēmu paplašinājis saistībā ar situāciju Latgalē kopumā.

Viļums pauž, ka pārāk ilgi Latgales reģions ir bijis kā labs fons, uz kā veidot savu politisko kapitālu, apņemoties uzlabot Latgales demogrāfiskos rādītājus, veicināt uzņēmējdarbību, mazināt nevienlīdzību un veikt citus pasākumus, kas pirms vēlēšanām izklausās kā "piena upes ķīseļa krastos".

"Jāuzsver, ka rīcībpolitika teju pilnībā nesakrīt ar šiem saldajiem solījumiem. Ja Latgales iedzīvotājiem netiek nodrošināti godīgi ekonomiskās konkurences apstākļi, ja viņu kultūra, valoda, identitāte netiek diez ko augstu valstiski vērtēta, tad, tīri teorētiski, kādēļ lai šie iedzīvotāji būtu lojāli tādai valstij? Pēc būtības šeit Latvijas valdībām varētu pārmest pat Kremlim izdevīgas politikas īstenošanu," saka deputāts.

Parlamentārietis akcentē - ja reiz Latgale BBC filmā ir parādīta negatīvā gaismā, tad gribētos aicināt, lai vismaz šajā pašā kanālā tiktu atspoguļota arī reģiona pozitīvā puse, sākot ar latgaliešu viesmīlību un beidzot ar to, ka Latgales reģions tomēr nav Dieva pamests nostūris un ka investīcijas šeit ir drošas, jo tām ir NATO apdrošināšana.

Politiķis vērš uzmanību, ka filmā redzami krieviski runājoši separātisti, kas sadedzina valsts karogu un kuriem rokās ielikts Latgales karogs, tādējādi gan Latvijā, gan Eiropā radot iespaidu par latgaliešiem kā Kremļa politikas atbalstītājiem un Latvijas valstiskuma noliedzējiem. "Viennozīmīgi, ka simbolikas parādīšanās šādā gaismā ir uzskatāma par aizvainojumu Latgales reģiona nacionālās identitātes aizstāvjiem," secina deputāts.

"Tomēr kopumā vēlos pateikties britu telesabiedrībai, ka pievērsusi uzmanību Latgalei (pirmkārt, tās drošībai, pastarpināti arī ekonomiskajai situācijai un visām citām jomām, kas saistās ar sakārtotas reģionālās politikas trūkumu Latvijas valstī). Izveidotais raidījums atklāj vairākus būtiskus aspektus, kas ir jāatrisina gan NATO (ja tas vēl nav izdarīts), gan arī Latvijas valdības līmenī," akcentē Viļums.

Politiķis gan bilst, ka BBC kanālā parādītie inscenējumi, pat ja balstīti teorētiskā situāciju modelēšanā, kopumā neveicina Latvijas un sevišķi Latgales pievilcību ārvalstu investoru acīs.

Kā ziņots, filmā attēlots, kā nolūkā atbalstīt prokremliski noskaņotos separātistus Krievija ieņēmusi 20 netālu no robežas esošas pilsētas. Kad NATO līderi nevar izlemt, kā atbildēt uzbrukumam, ASV un Lielbritānija izlemj sūtīt karavīrus cīņā ar Krievijas spēkiem. Krievija pēc tam atbild ar kodoluzbrukumu. BBC mājaslapā raidījuma aprakstā teikts, ka tajā bijušās vecākās britu militārās un diplomātiskās amatpersonas veic iespējama "karstā kara" simulāciju Austrumeiropā, iekļaujot pat cīņu ar kodolieročiem.

Viens no raidījumā pieaicinātajiem ekspertiem - bijušais NATO spēku Eiropā virspavēlnieka vietnieks ģenerālis Ričards Širefs - paudis, ka raidījums parādīs Krievijai - tās iebrukuma gadījumā NATO aizsargās Baltijas valstis.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) norādījis, ka Baltijas valstis jau vairāk nekā desmit gadus ir pilntiesīgas NATO dalībvalstis un turpina strādāt kopā ar sabiedrotajiem, tāpēc iebrukšanas scenāriji pat teorētiski netiktu pieļauti. BBC raidījums, pēc viņa teiktā, tikai apstiprina sabiedroto gatavību aizstāvēt Baltijas valstis.

Savukārt bijušais Latvijas aizsardzības un ārlietu ministrs, pašreizējais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V) atzinis, ka BBC raidījums ļauj modelēt iespējamo Krievijas iebrukumu Latvijā un no tā ir jāmācās.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA