Ledus skulptūras Jelgavā, ebreju kāzas Rēzeknē, tūrisma izstāde Rīgā: ko darīt 6. un 7.februārī?
Brīvdienās būs, ko redzēt un dzirdēt.
Kultūra
2016. gada 5. februāris, 09:17

Ledus skulptūras Jelgavā, ebreju kāzas Rēzeknē, tūrisma izstāde Rīgā: ko darīt 6. un 7.februārī?

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē visi aicināti izbaudīt ziemas priekus Jelgavas Ledus skulptūru festivālā un gatavoties pavasara sagaidīšanai Salacgrīvas Masku saietā. Muzikāli pārsteigumus sagādājuši latgalieši – Daugavpilī notiek starptautisks tautas deju sadancis, bet Rēzeknē viesojas baltkrievu muzikālais teātris.

Rīdziniekus Ģertrūdes ielas teātrī pārsteigs ģitārists Reinis Jaunais kopā ar draugiem prezentējot savu jauno albumu „Gaišs”. Savukārt Ķīpsalā jau varat sākt plānot savus vasaras brīvdienu ceļojumus starptautiskajā tūrisma izstādē „Balttour”. Kā vienmēr daudz jaunumu arī izstāžu zālēs – laikmetīgās mākslas arhīvs Rātslaukuma pazemē, mierlaika Rīga Čaka muzejā, divu meistaru dialogs Sutas un Beļcovas memoriālajā dzīvoklī, atjaunota greznā ēdamistabas vitrāža Liepājas muzejā un Dienvidfrancijas pērle – Esparū pils Valmieras Izstāžu namā.

1. Ledus skulptūru festivāls Jelgavā

Šajā nedēļas nogalē jau astoņpadsmito reizi Jelgavā notiks Starptautiskais Ledus skulptūru festivālu, kura tēma šogad būs „Pasaules brīnumi”. Festivāla laikā skatītāji varēs aplūkot vairākus unikālus darbus, kas tapuši no kristāldzidriem ledus blokiem. Ledus mākslas darbus šogad veidos 32 profesionāli tēlnieki no desmit valstīm. Festivāla ietvaros taps ne tikai konkursa darbi, bet arī dažādi ledus mākslas objekti - ledus bārs, demo skulptūras un foto skulptūras. Festivāla programma:

* piektdien, 5.februārī: * pulksten 19.00 - Festivāla atklāšanas un apbalvošanas ceremonija „700 pasaules brīnumi”; 19.30 - bundzinieka Gundara Lintiņa jubilejas koncerts „Draugi! Man šodien dzimene” (viesi: Antra Stafecka, Anmary, Kristaps Krievkalns, Jānis Buķelis, Dainis Skutelis, grupa „Credo”, „Tirkizband” un citi); pulksten 21.00 - skulptūru spīdēšana, uguņošana; pulksten 21.30 - 3LIVE PROJECT: Dj (Ex) Da Bass, N. Piesis (trompete) un E. Latiševs (perkusijas).

* sestdien, 6. februārī: pulksten 10.30 un 13.30 - Jūrmalas teātra rotaļuzvedums bērniem „Svētku brīnumsargi”; 12.00 un 15.00 - radošās grupas „Pasaku nams” muzikālā rotaļu izrāde bērniem „Brīnumu gaidot”; 17.00 un 19.00 - ledus skulptūru veidošanas paraugdemonstrējumi; 18.00 - Laimis Rācenājs un mariači grupa „Sol Y Sombre”; 20.00- Liene Greifāne (Liene Candy); 21.00 - skulptūru spīdēšana, uguņošana; 21.30 - Dj Roberts Lejasmeijers

* svētdien, 7. februārī: pulksten 10.30 un 13.30 - Jūrmalas teātra rotaļuzvedums bērniem „Svētku brīnumsargi”; 12.00 un 15.00 - radošās grupas „Pasaku nams” muzikālā rotaļu izrāde bērniem „Brīnumu gaidot”; 17.00 un 19.00 - lledus skulptūru veidošanas paraugdemonstrējumi; 18.00 – Jāņa Lūsēna muzikālā apvienība „Promenāde” (solisti: Anmary un Uģis Roze); 20.00- reperis Ozols; 21.00 - skulptūru spīdēšana, uguņošana; 21.30 - Dj Erminass un video dejas.

Festivāls Jelgavā, Pasta salā, 5. februārī noritēs no pulksten 18.00 līdz 23.00, bet 6. un 7. februārī – no pulksten 10.00 līdz 23.00. Biļešu cenas: 4 - 5 eiro; skolēniem, studentiem, pensionāriem – 2 - 3 eiro; ģimenes biļete – 6 - 10 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.festivali.jelgava.lv.

2. Starptautiskais Masku tradīciju festivāls Salacgrīvā

Kā katru gadu, tuvojoties Meteņiem, Salacgrīvā sestdien, 6. februārī, notiks Starptautiskais Salacgrīvas Masku tradīciju festivāls, šogad jau septīto reizi. Salacgrīvas puses maskas – vecīši arī šogad visus aicina godam pavadīt Meteņdienu un no sirds izpriecāties senos latviešu pavasara gaidīšanas svētkos, kuros līdz ar pavasara tuvošanos sevišķi nozīmīgi ir maģiski, auglību veicinoši rituāli.

Lai ikvienam būtu iespējams piedalīties un apgūt šīs ļoti atraktīvās, noslēpumainās masku tradīcijas, visas dienas garumā Salacgrīvā notiks visdažādākie pasākumi, kuros varēsiet pagatavot masku, ciemoties zvejnieku sētā ,,Silmaļi”, piedalīties Lielajā masku gājienā, kopā ar masku grupām iet jautrās rotaļās, izzināt Šamaņu tradīcijas Latvijā, svinēt Meteņdienu, piedalīties masku skatē un izdancot  danču nakti.

Festivāla organizētāja, folkloras kopas „Cielava” vadītāja, Zenta Mennika stāsta „Masku festivāls Salacgrīvā ir kļuvis par tradīciju, un mēs lepojamies ar to, ka uz Salacgrīvu brauc viesi no tuvienes un tālienes. Tas ir jauks un brīnišķīgs pasākums, kurā cilvēki priecājas un viņiem ir interesanti. Ticiet vai nē, tas ir brīnišķīgi, ka esam visi kopā. Tie, kas kopj maskošanās tradīcijas Latvijā un ārzemēs jau zina, to spēku ko dod maskošanās nevar salīdzināt ne ar ko.” Festivāla programma 6. februārī:

* Jaunatnes iniciatīvu centrā ,,Bāka” (Sila ielā 2): no pulksten 10.00 - Masku darināšanas meistardarbnīca;

* pulksten 11.00 – Masku grupu gājieni Jūrmalas ielā, 12.00 - Festivāla atklāšana, 14.00 - gājiens no domes uz kultūras namu;

* Salacgrīvas kultūras namā: no pulksten 10.00 – viesu ierašanās, 15.00 – Masku tradīciju konference, 17.00 – Masku saiets un grupu izrādīšanās, 19.00 - Individuālo masku skate, 20.00 – Danču vakars;

* tieši pusnaktī pie centra „Bāka” notiks Noslēguma rituāls.

Sīkāk internetā: www.salacgriva.lv.

5. Starptautiskais Salacgrīvas Masku tradīciju festivāls

3. Baltkrievu mūzikli Rēzeknē – ebreju kāzas un Buratino piedzīvojumi

Latgales vēstniecībā „Gors” jeb Austrumlatvijas koncertzālē Rēzeknē sestdien, 6. februārī, ar divām izrādēm viesosies Baltkrievijas valsts akadēmiskais muzikālais teātris. Tā kā Latvijā jau sen vairs nav sava Operetes teātra, tad šī ir lieliska iespēja baudīt šī žanra burvību. Protams, krievu valoda gan būs daudzmaz jāpārvalda, jo iestudējumi radīti krievu valodā.

* Pulksten 11.00 tiks izrādīts mūzikls bērniem un pieaugušajiem ar visiem labu zināmu sižetu – „Buratino”. Muzikālā izrāde piedāvās skatītājiem visu iemīļotā stāsta par puisēnu, kas iztēsts no pagales, mūsdienu versiju.

Mūzikas autors ir komponists un Krievijas Tautas mākslinieks Aleksejs Ribņikovs, kas teicis: „Mūzikla radītājiem izdevies saglabāt „Buratino pasauli”. Izrāde ir ļoti spēcīga savā dramatismā un muzikālajā noformējumā. Kad ieraudzīju zālē dejojam mazus bērnus, kad dzirdēju to, kā viņi kliedz „Bu-ra-ti-no!”, sapratu: vēl viena paaudze izaugs kopā ar šo mūziku”.

* Savukārt pulksten 18.30 izrādē „Šalom Aleihem” visiem būs iespēja sekot līdzi jautram un aizraujošam stāstam par to, ka trīs ebreju vīri mēģina izprecināt savas piecas meitas. Izrādes darbība norisinās pirmsrevolucionārajā Krievijā ebreju ciematā Anatovkā, kur jau izsenis kopā dzīvojuši krievi, ukraiņi un ebreji. Dzīvoja kopā, strādāja kopā, tikai mirt gāja katrs uz savu kapsētu. Tāda paraža! Un vēl ciematā dzīvoja drēbnieks Motels, Fedjka rakstītajs un pienvedis Tevje. Un bija viņiem piecas meitas, divas govis, vecs zirgs, kā arī cerība veiksmīgi izprecināt savas meitas un izrauties no nabadzības...

Biļešu cenas: uz izrādi „Buratino”: 7 -15 eiro, uz izrādi „Šalom Aleihem”: „12 – 22 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.latgalesgors.lv.

Baltkrievijas muzikālā teātra mūzikls bērniem un pieaugušajiem „Buratino”

4. Starptautiskais deju sadancis Daugavpilī

No piektdienas, 5. februāra, līdz svētdienai, 7. februārim, Daugavpils Kultūras pilī (Smilšu ielā 92) pirmo reizi norisināsies Starptautiskais tautas deju sadancis, kurā piedalīsies deviņi dažādu tautību deju kolektīvi no Latvijas un ārvalstīm.

Sadanča ietvaros notiks vairāki koncerti, kuros kopā ar Latvijas kolektīviem piedalīsies ārvalstu kolektīvi no Daugavpils sadraudzības pilsētām – Vitebskas (Baltkrievija) un Paņevežas (Lietuva). Atklāšanas koncerts notiks piektdien, 5. februārī, pulksten 18.00, lielkoncerts – 6. februārī pulksten 18.00.

Sestdien, 6.februārī, no pulksten 10.00 līdz 15.00 būs iespēja piedalīties arī dažādu tautu deju meistarklasēs. Pirmajā Starptautiskajā tautas deju sadancī Daugavpilī tās būs latviešu, baltkrievu un krievu dejas meistarklases.

Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde, uzsākot jaunu tradīciju, rīko Starptautisko tautas deju sadanci, kura mērķis ir popularizēt tradicionālo latviešu un cittautu deju, attīstīt, pilnveidot un kopt deju kolektīvu tradīcijas, nodrošināt deju kolektīvu darbības nepārtrauktību, kā arī, lai veicinātu mazākumtautību kolektīvu iekļaušanos kopējā tautas tradīciju izkopšanā, nostiprināšanā un nodošanā tālākām paaudzēm.

Ieeja koncertos bez maksas. Sīkāk internetā: www.kultura.daugavpils.lv.

5. Ģitārists Reinis Jaunais ar draugiem prezentē albumu „Gaišs”

Ģertrūdes ielas teātrī (Ģertrūdes ielā 101a, Rīgā) sestdien, 6. februārī, pulksten 20.00 noritēs ģitārista Reiņa Jaunā un draugu - Artūra Veinberga (perkusijas), Ievas Supjevas (flauta), Harija Vagranta (persiešu/turku instruments santurs) albuma „Gaišs” prezentācijas koncerts. Jaunajā albumā „Gaišs” ietvertas 11 muzikālas kompozīcijas. Vairākums no tām -instrumentāli pasaulīgās, mazliet mistiskās un visnotaļ pozitīvās noskaņās.

Albuma skaņdarbi priecēs klausītāju ar Latvijā maz dzirdētu, kvalitatīvu, neatkarīgu muzikālo skanējumu, kuru paši mūziķi labprāt savā starpā dēvē par „world/indie/folk”.

Pirms radošās sadarbības ar perkusionistu Artūru Veinbergu un pārējiem draugiem, Reinis Jaunais izdevis solo albumu „Plika ģitāra”. Vēlāk, pievienojoties draugiem, Reiņa un Artūra vadībā izdots albums „Draugu orķestris”. Mūziķi kādu laiku turpinājuši koncertēt ar tādu pašu nosaukumu („Draugu orķestris”) gan Latvijā, gan Lietuvā un Igaunijā.

Turpinoties nemitīgai mijiedarbībai un nebeidzamai izaugsmei, mākslinieki sapratuši, ka nosaukums „Draugu orķestris” drīzāk asociējams ar iepriekšējā albuma identitāti, toties tagad grupas kolektīvajā zemapziņā ieplūst jaunas, iepriekš nedefinētas vēsmas. Sekojot izmaiņu garam, četri draugi nesen pieņēmuši jaunu nosaukumu, proti – „Young & The Oak People” (latviski - Jaunais un Ozola ļaudis). Nosaukums precīzi atspoguļo pašreizējo grupas psihoemocionālo sasaisti ar dabu, mūžīgu dzīvības prieku un vienkārši savu cilvēcību.

Ieejas maksa – ziedojums (3 eiro). Sīkāk internetā: www.reinisjaunais.com.

„Young & The Oak People”: „Draugi”

6. Starptautiskā tūrisma izstāde Ķīpsalā

Ķīpsalas izstāžu hallē no piektdienas, 5. februāra, līdz svētdienai, 7. februārim norit gada lielākais tūrisma notikums Baltijā – starptautiskā tūrisma izstāde un ceļojumu gadatirgus „Balttour 2016”. Šis ir īstais laiks saplānot savu vasaras atvaļinājumu vai doties neklātienes ceļojumā gan uz eksotiski tālām zemēm, gan tepat pie sābriem uz kaimiņu novadu.

Izstādē varēsiet iepazīties ar bagātīgām atpūtas iespējām un tūrisma jaunumiem no Latvijas un 40 citām pasaules valstīm. Vienuviet savus labākos un jaunākos piedāvājumus prezentēs apmēram 850 uzņēmumu no 40 Eiropas, Centrālās Āzijas un Tuvo Austrumu valstīm. Izstādes ekspozīcija būs iekārtota vairāk nekā 470 stendos abās Izstāžu centra hallēs.

Portugāle, Šveice, Malaizija, Spānija, Itālija, Taizeme, Ungārija... Ar šo un vēl daudzu citu valstu ceļojumu piedāvājumiem un galamērķiem varēs iepazīties visi, kurus vilina vērienīgie pasaules plašumi. Hallē „Atklāj pasauli!” interesenti ieraudzīs jaunus ceļojumu galamērķus, uzzinās par vilinošām atpūtas iespējām, kā arī iepazīs dažādas pasaules kultūras un pat nogaršos nacionālos labumus. Valstu nacionālajos stendos būs iespēja gan iepazīties ar konkrētās valsts kolorītu, gan klātienē aprunāties ar „visticamāko informācijas avotu” – cilvēkiem, kuri dzīvo šajās valstīs un zina pastāstīt par tūristiem vēl neatklātām atpūtas vietām.

Savukārt hallē „Apceļo Latviju!” apmeklētāji atklās nesen izveidotus maršrutus, uzzinās, ar ko nebijušu pārsteigs tūristu jau iemīļotās vietas, kā arī sajutīs Latvijas viesmīlību. Smelties iedvesmu un idejas ceļojumiem pa Latviju būs bezgala daudz. Viesnīcas, viesu nami un spa centri plāno īpašus piedāvājumus atpūtai un veselības atjaunošanai. Vēl apmeklētāji varēs apskatīt un iegādāties amatnieku darinājumus un gardos Latvijas lauku labumus. Turklāt apmeklējumu vēl neaizmirstamāku padarīs nepārtrauktā rosība uz skatuves, par ko rūpēsies pašmāju talanti un ārzemju viesi.

Izstādes darba laiks: 5. februārī – no pulksten 10.00 līdz 19.00, 6. februārī – no 10.00 līdz 18.00, 7. februārī – no 10.00 līdz 17.00. Biļešu cenas: 5 eiro; skolēniem un pensionāriem – 3,50 eiro, ģimenes biļete – 10 eiro. Sīkāk internetā: www.balttour.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: brīvvalsts laika Rīga Čaka muzejā, arhīvā pazudusī laikmetīgā māksla un Dienvidfrancijas pērle Valmieras muzejā

* Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Rīgā, Elizabetes ielā 57a - 26, Rīgā) līdz 26. aprīlim apskatāma izstāde „Divu meistaru radošais dialogs: Romans Suta un Sigismunds Vidbergs”, kas ievada pasākumu programmu, veltītu Romana Sutas 120. dzimšanas jubilejai. Klasiskā modernisma pārstāvja Romana Sutas Sutas un izcilā grafiķa Sigismunda Vidberga dzīves ceļi ilgu laiku gāja paralēli, tomēr viņu darbi vienmēr atšķīrās gan izpildījumā, gan mākslinieciskajā redzējumā. Abu autoru veikuma salīdzinājumā rodas virtuālais divu spilgtu personību dialogs, kas vēl vairāk uzsver rakstura, temperamenta īpatnības un izteiktu individualitāti dzīves uztverē. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* No 5. februāra līdz 27. martam Rīgas Rātslaukuma pazemē - izstāžu zālē „Rīgas mākslas telpa” - skatāma starptautiska laikmetīgās mākslas izstāde „Pazudis arhīvā”, ko rīko Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienību. Izstāde pievēršas Latvijas Laikmetīgās mākslas centra arhīvam, kas ne vien uzkrāj un sakārto nozīmīgu informāciju, bet arī veido savdabīgu vietas vēsturi, tagadni un nākotni. Arhīva tuvplāns aplūko un interpretē atsevišķus tā elementus - dokumentētās izstādes, notikumus un personības. Sīkāk internetā: www.lcca.lv.

* Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī – muzejā (Lāčplēša ielā 48 -14, Rīgā) līdz maija beigām var aplūkot īsti „čakisku” izstādi - fotogrāfiju izstādi „Rīga senās fotogrāfijās II”, kurā eksponēti latviešu fotogrāfijas nozares aizsācēju Roberta Johansona (1877 – 1959) un Pētera Šmita (1882 – 1973) darbi, kas tapušas 20. gadsimta 20. - 30. gados Rīgā.. Izstādē ir iespēja sajust to ielu vilinājumu un smaržu, kādu to aprakstījis dzejnieks. Sīkāk internetā: www.cakamuzejs.riga.lv.

Rīga senās fotogrāfijās

* Liepājas muzeja galvenajā ēkā Kūrmājas prospektā 16/18 atklāta restaurēta Ernsta Todes vitrāža, kas ir nozīmīga Liepājas muzeja ēkas vēsturiskās ēdamistabas sākotnējā interjera sastāvdaļa – viena no muzeja krāšņākajām rotām. Vitrāžas restaurāciju veica stikla restauratore, Latvijas Mākslas akadēmijas docente Sandra Utāne. Vitrāžas autors Ernsts Tode (1859 - 1932) dzimis tirgotāja ģimenē Pargolovā netālu no Sanktpēterburgas. Studējis Rīgas Politehnikuma arhitektūras fakultātē un Minhenes Mākslas akadēmijā. 1891. gadā apmetās uz dzīvi Rīgā, kur strādāja par pedagogu Rīgas amatniecības skolā. Dodoties apskatīt muzeja jauno rotu, varat ielūkoties arī Liepājas muzeja izstādēs -„Latvijas keramika (1924 - 1944) no Pētera Avena kolekcijas” un „Liepāja - Helifaksa – Ņujorka”. Sīkāk internetā: www.liepjasmuzejs.lv.

* Valmieras muzeja Izstāžu namā līdz 29. februārim skatāma Ievas Epneres fotogrāfiju izstāde „Esparū pils”, kas ir projekts, ko māksliniece realizēja Francijā 2014. gada vasarā, kad pēc uzturējās rezidencē Esparū pilī, kas izveidota par kultūras centru un vietu, kur māksliniekam „satikties” ar dabu. „Ievas Epneres māksla liecina par cilvēka ideālās telpas meklējumiem laicīgajā dzīvē. Viņas fotogrāfijas, video un multimediju projektus vieno vērtību sistēma, kas pastāv neatkarīgi no tā brīža apstākļiem, politiskajām vēlmēm un savtīgām interesēm. Šī māksla ilgojas pēc patiesas skaidrības un tīrības,” tā par Ievu Epneri izsakās mākslas zinātniece Anita Vanaga. Sīkāk internetā: www.muzejs.valmiera.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Lūka/LETA/Video: LTV Kultūras ziņas