Mūrniece: "Latvijas valsts kontrolējošā sistēmā ir iemetusies puve"
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.
Viedokļi
2016. gada 5. februāris, 10:13

Mūrniece: "Latvijas valsts kontrolējošā sistēmā ir iemetusies puve"

Jauns.lv

Latvijas valsts kontrolējošā sistēmā ir iemetusies puve, kas ir jātīra, intervijā žurnālam "SestDiena" teikusi Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Runājot par bēgļu jautājumu un robežas stiprināšanu, Mūrniece norādīja, ka tas ir arī stāsts par plūsmas piegriešanu kontrabandai, kas plūst pāri austrumu robežai.

Viņa pauda prieku, ka notiek sarunas par Latvijas iestāšanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD) un ir papildu prasības korupcijas apkarošanai. Ja nebūtu OECD stāsta, to vajadzētu izdomāt. Tas esot papildu stimuls, lai izdarītu to, kas ir vajadzīgs vispirms jau pašai Latvijai un Latvijas cilvēkiem.

"Masu medijos ir ļoti daudz rakstīts par aizdomām, kas notiek Finanšu policijā, par darbinieku amatpersonu deklarācijām, par Valsts ieņēmumu dienestu. Ir ļoti nepatīkami, ka Latvijā ir šādas lietas. Tas liecina, ka mēs no džungļu kapitālisma, kas bija viena no 90.gadu Latvijas iezīmēm, esam nonākuši līdz kādai citai tendencei - pat Latvijas valsts kontrolējošā sistēmā ir iemetusies puve... Šī puve ir jātīra. Mēs to nedrīkstam ielaist," teica politiķe.

Jau vēstīts, ka VID Finanšu policijas pārvaldē sākts kriminālprocess, kas saistīts ar LTV raidījumā publiski izskanējušās informācijas pārbaudi par iespējamām nelikumīgām darbībām,  informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Paziņojums par kriminālprocesa sākšanu izskanēja dienu pēc tam, kad VID informēja, ka saistībā ar pēdējo nedēļu laikā vairākos televīzijas sižetos un raidījumos izskanējušo informāciju par vairāku VID darbinieku iespējamiem pārkāpumiem VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone vērusies Ģenerālprokuratūrā.

Prokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina aģentūrai LETA, atsaucoties uz VID paziņojumu, norādīja, ka sākts kriminālprocess. Tāpat Ģenerālprokuratūra norāda, ka citas pārbaudes tiks organizētas atbilstoši institucionālai piekritībai. Plašāka informācija pagaidām netikšot sniegta.

Kā ziņots, Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" vēstīja, ka bijušā VID Finanšu policijas darbinieka Roberta Dirnēna un viņa brāļa Kaspara Aleksandrova radiniekiem pieder ievērojami nekustamie īpašumi un dārgas automašīnas. Naudas izcelsme esot nezināma, un pastāvot aizdomas, ka tā iegūta naudas atmazgāšanas shēmās un, pērkot īpašumus, legalizēta. Dirnēns amatpersonu ienākumu deklarācijā esot pēkšņi uzrādījis ievērojamu naudas summu, ko saņēmis mantojumā no mirušās mātes Lidijas Dirnēnas.

Kriminālprocess sākts 2016.gada 3.februārī par Krimināllikuma 19.nodaļā paredzēto iespējamo noziedzīgo nodarījumu sastāva pazīmēm, un tajā ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm tiks pārbaudītas sākotnēji izvirzītās divas versijas.

Pirmā no tām ir saistīta ar pieņēmumu, ka, iespējams, notikusi izvairīšanās no nodokļu nomaksas lielā apmērā ar tai sekojošo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Otrā versija pieļauj, ka līdzekļi, par kuriem iegādāti LTV raidījumā minētie nekustamie un citi īpašumi, ir iegūti, iespējams, izdarot noziedzīgus nodarījumus valsts institūciju dienestā.

Šī kriminālprocesa izmeklēšanu veiks izmeklēšanas grupa četru finanšu policijas izmeklētāju sastāvā. Visas kriminālprocesuālās darbības notiks saskaņā ar Kriminālprocesa likuma normām stingrā uzraugošā prokurora uzraudzībā.

Ņemot vērā izskanējušās informācijas nopietnību un ar to saistīto plašo sabiedrisko rezonansi, Finanšu policijas pārvalde sola arī turpmāk regulāri informēt sabiedrību par izmeklēšanas gaitu un virzību.

LETA / Foto: Ieva Lūka/LETA