Juris Pūce: "Kad beigsim siltumu kūpināt tukšā gaisā?"
Partijas “Latvijas attīstībai” vadītājs Juris Pūce.
Viedokļi
2016. gada 5. februāris, 14:05

Juris Pūce: "Kad beigsim siltumu kūpināt tukšā gaisā?"

Jauns.lv

Mājsaimniecības Latvijā patērē aptuveni divreiz vairāk enerģijas nekā vidēji Eiropas Savienībā. Par spīti tam, valdība jau divus gadus vilcinās iedarbināt Eiropas fondu māju siltināšanai paredzēto atbalsta programmu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Neefektīvas saimniecības rezultātā liela daļa Latvijas iedzīvotāju mājokļu apkurei iztērētās enerģijas vienkārši izkūp gaisā. Radiatoru atnestais siltums ātri pamet mājokļus pa nenosiltināto sienu un grīdu šķirbām vai tieši pretēji – pārlieku pārkarsušu iemītnieku puspavērtajiem plastmasas logiem. Pagājušajā periodā ar Eiropas piešķirto līdzfinansējumu tika renovētas aptuveni 1000 ēkas, bet šobrīd, divus gadus pēc jaunā struktūrfondu perioda sākšanās, joprojām programma māju siltināšanas atbalstam nav pieejama. “Iepriekšējā valdība energoefektivitāti bija izvirzījusi par vienu no struktūrfondu prioritātēm, taču divu gadu laikā Ekonomikas ministrija tā arī neatrada piemērotu brīdi, lai tam pieķertos. Šobrīd gan ir pats pēdējais laiks, lai iedarbinātu fondu atbalstu, un māju siltināšana sāktos jau šovasar. Jācer, ka jaunā valdība to apzināsies kā vienu no saviem pirmajiem uzdevumiem,” radušos situāciju komentēja partijas “Latvijas attīstībai” vadītājs Juris Pūce.

Pūce arī skaidroja, ka Latvijai ir iespējami dažādi rīcības virzieni enerģētikas politikā, taču neviens no tiem ilgtermiņā nav tik nepieciešams kā energoefektivitāte: “Latvija energoresursus importē. Efektīvāka saimniekošana nozīmē importa un līdz ar to arī enerģētiskās atkarības samazināšanos un straujāku ekonomisko izaugsmi”. Ieguvumi no māju siltināšanas būtu ne tikai videi un valsts ekonomikai kopumā, bet arī katrai mājsaimniecībai, kam likumsakarīgi samazinātos izdevumi par apkuri: “Turklāt māju siltināšana dos darbu tūkstošiem mazu un vidēju būvuzņēmēju darbiniekiem – Latvijas iedzīvotājiem. Ir jābeidz tik bezatbildīgi mētāties ar energoresursiem, kuri turklāt mums nepieder. Kad beigsim siltumu kūpināt tukšā gaisā?” retoriski vaicā Pūce.

Juris Pūce / Foto: Ieva Čīka/LETA