Līdz 1. martam tiks pabeigti vidi degradējošas ēkas Brīvības ielā 78a demontāžas darbi
2014.gada 24.septembrī Rīgas dome pieņēma lēmumu par ēkas piespiedu nojaukšanu.
Runā Rīga
2016. gada 5. februāris, 15:01

Līdz 1. martam tiks pabeigti vidi degradējošas ēkas Brīvības ielā 78a demontāžas darbi

Jauns.lv

Piektdien, 5.februārī, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks kopā ar Rīgas domes Īpašuma departamenta direktoru Oļegu Burovu un atbildīgajiem pašvaldības speciālistiem apsekoja A kategorijas vidi degradējošās ēkas Brīvības ielā 78a demontāžas darbus.

“Jau gandrīz pirms diviem gadiem Rīgas pašvaldība pieņēma lēmumu par grausta līdzās Rīgas 22.vidusskolai nojaukšanu. Neskatoties uz administratīviem sodiem un paaugstināto nekustamā īpašuma nodokli nekādas objekta sakārtošanas darbības no īpašnieku puses netika izpildītas. Šobrīd teritorija, kas atrodas redzamā vietā un pilsētas centrā,  ir ieguvusi jaunu attīstības virzienu. Tai ir ne tikai nomainījies īpašnieks, kas šodien publiski mums solīja segt visus pašvaldības izdevumus  par ēkas demontāžu, bet jau šogad 1.septembrī skola iegūs arī jaunu labiekārtotu sporta aktivitāšu laukumu,” par vidi degradējošās teritorijas attīstības perspektīvām stāsta  Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.  

2014.gada 24.septembrī Rīgas dome pieņēma lēmumu par ēkas piespiedu nojaukšanu. Sākot ar 2014.gada 1. oktobri ēkai tiek piemērota paaugstinātā NĪN likme. Pirms NĪN paaugstinājuma īpašnieks maksāja  4173 eiro gadā, bet  paaugstinoties nodoklim jau 8346 eiro gadā.

Šonedēļ, 1.februārī, tika sākti ēkas piespiedu nojaukšanas darbi, kuru veikšanai ir izsniegta būvatļauja.

“Šobrīd norit ēkas nojaukšanas darbi tās iekšējā daļā. Ēkas fasāde, kas ir līdzās Brīvības ielai, šobrīd netiek demontēta. Sestdienās, 6.februārī un 13.februārī, paredzēts pilnībā slēgt ietves posmu Brīvības ielā un Bruņinieku ielā, lai varētu nojaukt ēkas ārsienu,” klātesošos informēja Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs.

Vidi degradējošas ēkas nojaukšanas darbu izmaksas ir 83 000 eiro bez PVN, no kurām puse ir nojaukšanas darbu izmaksas, bet otra puse - kontakttīklu pārveides darbu izmaksas.

Īpašuma tiesības kopš 2000.gada bija reģistrētas uz SIA “Vg Beheer Latvia” vārda, kurai tika sākts maksātnespējas process. Pērnā gada nogalē maksātnespējas administratora rīkotajā izsolē  īpašumtiesības ieguva Dins Kalniņš.

Jau vairāku gadu garumā pašvaldība saņem sūdzības par šo teritoriju un nesakopto īpašumu. Demontāžas darbus ir plānots pabeigt līdz 1.martam. Pēc darbu pabeigšanas šim mērķim iztērētie pašvaldības līdzekļi tiks piedzīti no ēkas īpašnieka.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Publicitātes foto