Zināms, ko Latvijā plāno darīt pirmie seši patvēruma meklētāji. VIDEO
Pētersone-Godmane apliecināja, ka attiecībā uz visiem Latvijā nogādātajiem patvēruma meklētājiem tiks veiktas drošības pārbaudes tāpat kā līdz šim tās veiktas par jebkuru Latvijā ieceļojušo.
Sabiedrība
2016. gada 6. februāris, 17:58

Zināms, ko Latvijā plāno darīt pirmie seši patvēruma meklētāji. VIDEO

Jauns.lv

( Ziņa papildināta 20:20) Abas Latvijā no Grieķijas nogādātās Sīrijas un Eritrejas patvērumu meklētāju ģimenes izteikušas vēlmi apgūt latviešu valodu un integrēties Latvijas sabiedrībā, šodien žurnālistus informēja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Cerams, ka tas arī veiksmīgi izdosies ar mūsu visu atbalstu," sacīja amatpersona.

Savukārt Valsts robežsardzes Atgriešanas un patvēruma meklētāju lietu nodaļas priekšnieks pulkvežleitnants Mareks Hoņavko norādīja, ka abas ģimenes vēlējušās nokļūt tieši Latvijā, nevis kaut kur citur, jo viņi daudz cietuši un viņu mērķis ir rast mieru.

Amatpersonas piebilda, ka patvēruma meklētāji apzinājušies, ka brauc tieši uz Latviju, nevis kā uz tranzīta zemi. Brīdī, kad patvērumu meklētāji tiek iepazīstināti ar iespēju tikt pārvietotiem uz Latvija, viņiem tiek sniegta plaša informācija - bukleti, tajā skaitā, ar norādēm uz interneta vietnēm.

Kā norādīja Hoņavko, ierodoties uz intervijām, šīs ģimenes jaun zinājušas par Latviju. "Viņi jau bija internetā papētījuši, to, kas ir pieejams par Latviju. Cik nu viņi spēja izlastīt, viņi daudz maz kaut ko jau zināja. Tie jautājumi, kas tika uzdoti, liecināja, ka šī informācija ir papētīta," sacīja Atgriešanas un patvēruma meklētāju lietu nodaļas priekšnieks.

"Ja zināt angļu valodu, nav problēmu "Google" atrast informāciju par Latviju," sacīja Pētersone-Godmane.

Pētersone-Godmane arī apliecināja, ka attiecībā uz visiem Latvijā nogādātajiem patvēruma meklētājiem tiks veiktas drošības pārbaudes tāpat kā līdz šim tās veiktas par jebkuru Latvijā ieceļojušo.

Ministrijas valsts sekretāre arī pastāstīja, ka eritrejiešu ģimenē vīrs nodarbojies viesnīcu menedžmenta sfērā, viņš brīvi runā angliski, savukārt sieviete ir friziere. Savukārt ģimene no Sīrijas pagaidām runā tikai arābiski. Vīrietis ir drēbnieks-dizainers, savukārt sieva ir medmāsa.

Sākotnēji tika ziņots, ka abās ģimenēs ir pa vienam pirmskolas vecuma bērnam. Kā Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" precizēja Pētersone-Godmane, sīriešu ģimenē Latvijā ieradušies divi pirmsskolas vecuma bērni, savukārt eritriešu ģimenē bērns palicis Eritrejā. Gadījumā, ja šai ģimenei tiks piešķirts bēgļu statuss, būs iespēja risināt jautājumu par ģimenes apvienošanu, sacīja Pētersone-Godmane.

Kā žurnālistiem norādīja Pētersone-Godmane, Latvijas amatpersonas ir vērtējušas informāciju par patvēruma meklētājiem, mēģinot atrast atbilstošākos Latvijas izvirzītajiem kritērijem, piemēram, ģimenes ar bērniem, cilvēki ar profesionālo izglītību, svešvalodu zināšanas, personu apliecinošo dokumentu esamība.

"Šajos divos pirmajos gadījumos redzam, ka mums ir izdevies lielā mērā tas, uz ko esam cerējuši," sacīja amatpersona.

Latvijā abas ģimenes nogādātas ar reisa lidmašīnu un pārvietošanas izdevumus apmaksājusi Grieķija.

Pētersone-Godmane žurnālistiem skaidroja, ka patlaban ir uzsākta praktiskā procedūra konkrēta statusa iegūšanai. Viņa stāstīja, ka pārvietošanas process ilga vairākus mēnešus, savukārt aizvakar notika pēdējā intervija, kurā ģimenēm tika jautāts, vai viņi ir gatavi braukt uz Latviju.

No nākamās nedēļas ar abu ģimeņu locekļiem notiks padziļinātās intervijas.

Ja tiks pieņemts lēmums atteikt piešķirt bēgļu statusu vai alternatīvo statusu, patvēruma meklētāji tiks nosūtīti atpakaļ uz mītnes zemēm, intervijā "Panorāmā" sacīja Pētersone-Godmane.

Intervija ar Ilzi Pētersoni-Godmani LTV "Panorāmā"

Kā ziņots, vakar vēlu vakarā no Grieķijas Latvijā nogādāti pirmie patvēruma meklētāji - pārvietotas sešas personas, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība saskaņā ar Eiropas Savienības pārvietošanas programmu, aģentūru LETA informēja IeM.

Personas ieradās Latvijā vēlā piektdienas vakarā, neilgi pirms pusnakts un patlaban atrodas Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Muceniekos.

Pēc ierašanās Latvijā, atbilstoši starptautiski noteiktajām procedūrām un Patvēruma likuma prasībām Valsts robežsardzes amatpersonas veica sākotnējās darbības, proti, iesniegumu pieņemšanu, personas iepazīstināja ar patvēruma meklētāja tiesībām un pienākumiem patvēruma procedūras laikā, veica sākotnējo aptauju, ievadīja personu pirkstu nospiedumus "Eurodac" sistēmā un izsniedza patvēruma meklētāja dokumentus.

Nākamnedēļ Valsts robežsardzes amatpersonas turpinās strādāt ar patvēruma meklētājiem un veiks padziļinātas intervijas un nepieciešamo dokumentu sagatavošanu, lai lietas materiālus varētu nodot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei turpmākām darbībām un lēmumu pieņemšanai par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu.

Tāpat pakāpeniski nākamnedēļ darbu ar pārvietotajām ģimenēm uzsāks citas valsts un nevalstiskās institūcijas, kam jānodrošina sociālekonomiskās iekļaušanas pasākumi.

Kā ziņots, Latvija divu gadu laikā apņēmusies no Grieķijas un Itālijas uzņemt 531 patvēruma meklētāju, kas sākotnēji uzturēsies Muceniekos. Neraugoties uz šo patvēruma meklētāju uzņemšanu, Latvijā, šķērsojot valsts austrumu robežu, ikdienā iekļūst nelegālie imigranti, no kuriem daļa pieprasa patvērumu Latvijā.


LETA / Foto: Edijs Pālens/LETA