Sabiedrība
2016. gada 7. februāris, 15:59

Latvija turpina gatavoties ASV smagā bruņojuma uzņemšanai

Jauns.lv

Latvija turpina darbu pie uzņemošās valsts atbalsta pilnveidošanas, lai būtu gatava uzņemt ASV smago bruņojumu, kuru mūsu valstī varētu izvietot šogad, informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Pērn Latvija oficiāli sāka sarunas ar ASV par smagā bruņojuma izvietošanu Ādažu bāzē. Patlaban nav zināms, cik daudz un kāda militārā tehnika Latvijā tiks izvietota. Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis iepriekš pieļāva, ka ASV smagais bruņojums Latvijā varētu tikt izvietots šogad.

Ministrijā aģentūrai BNS norādīja, ka ir jāgaida ASV paziņojums par militārās tehnikas izvietošanu Latvijā, taču paralēli valsts turpina nepieciešamo darbu pie uzņemošās valsts atbalsta pilnveidošanas, lai būtu gatava uzņemt sabiedrotos.

Pērn jūnijā ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters vizītes laikā Igaunijā paziņoja, ka ASV vairākās Eiropas valstīs, tostarp Baltijā, izvietos 250 smagā bruņojuma vienību – tankus, kaujas bruņumašīnas un pašgājējas haubices. Bruņojums tiks dislocēts Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Vācijā, Rumānijā un Bulgārijā.

Kārters vizitē skaidroja, ka bruņojuma izvietošanas nolūks ir “palīdzēt sabiedrotajiem NATO stāties pretī terorisma draudiem no ārienes, kā arī Krievijas savaldīšana”. Viņš arī uzsvēra, ka ASV  neplāno pastāvīgi izvietot savu karaspēku Baltijas valstīs, bet tikai pēc rotācijas principa.

BNS